Matti Salonen, 73, on käynyt lähipurollaan päivittäin jo 20 vuotta – Kaikkien tuntema "Puroisäntä" sai harrastukselleen kimmokkeen surullisesta tilanteesta

Sanna Jompero

Malmilainen Matti Salonen, 73, tunnetaan Longinojanpuron isäntänä, eikä suotta.

Salonen polkee poikkeuksetta joka aamu ja iltakin Vantaanjokeen laskevalle Longinojanpurolle tarkistamaan, että kaikki on kunnossa.

– Syksyllä taimenten kutuaikaan käyn kolmekin kertaa päivässä. Aamuisin tarkistan, ovatko kyltit likaisia ja jos ovat, niin puhdistan ne.

Kylteillä Salonen tarkoittaa kahden kilometrin pituisen luontopolun varrella olevaa 12 tietokylttiä, joissa kerrotaan purosta ja sen taimenista.

– Joskus niitä on töhritty, mies jatkaa.

Töherrysten poistamiseen Salonen käyttää Pukinmäen kiinteistöhuollon sponsoroimia puhdistusaineita. Kyltit luontopolun varrelle asennettiin kaupungin toimesta syksyllä 2018 ja ne ovat Salosen pojan, Juha Salosen suunnittelemia sekä kuvittaja Seppo Leinosen ja Auli Kilpeläisen kuvittamia.

– Nautin siitä, kun saan olla ulkona ja luonnossa. Veden äärellä on rauhoittavaa olla, sanoo Longinojanpuron isännäksi nimetty Matti Salonen, 73, lähipurostaan. Kuva: Sanna Jompero

Salonen on aina ollut kiinnostunut luonnosta ja käynyt purollakin päivittäin jo vuodesta 2001 lähtien. Sysäyksen lähipurostaan huolehtimiseen Salonen sanoo saaneensa jo 80-luvulla poikansa ollessa pieni.

– Tämä on pojan ansiota. Oli koulukiusattu. Siitä tämä on saanut kimmokkeen. Tässä purossa se seikkaili, kun ei halunnut mennä kouluun, Salonen osoittaa puron vieressä olevaa koulua.

Matti Salonen sai lahjoituksena pyörälaukut, joissa voi kuljettaa kylttien puhdistamiseen tarvittavia välineitä. Kuva: Sanna Jompero

Sittemmin purosta tuli Salosen lisäksi myös jo aikuisen pojan ja tyttärenkin harrastus. Poikakin sai vuosien aikana liikanimen Longinojan puroyliaktiivi.

– Kyllä jokainen täällä tuntee meidät. Meitä ei paljon tarvitse esitellä. Täällä on paljon opastettavaa. Ihmiset kyselevät kaikenlaista, Salonen sanoo.

Salosen opastaidoista saakin pian otteen, kun hän yhden opastaulun kohdalla ottaa tottuneesti maasta ensimmäisen risun ja osoittaa taimenten kutusoraikosta kertovaa kuvaa siitä, miten taimenet laskevat munansa soraikon väliin.

– Ja sitten kun taimen on kutenut, se peittää kutusoraikon. Sitten odotellaan, että sieltä tulee taimenia, mies opastaa tottuneesti.

I love Longinoja lukee myös pipossa. Kuva: Sanna Jompero

Oman työuransa Salonen teki täysin muissa hommissa: varastotöitä, teurastamon vaakamies, teatterin lavastemies ja varhaisjakeluhommia. Puron tarkkailusta ja sen kunnostamisesta tuli kuitenkin elämäntehtävä.

Villit lohet ja taimenet ovat nimittäin harvinaisia Suomen joissa ja puroissa, sillä muun muassa perkaukset ovat tehneet ne sopimattomiksi vaelluskaloille. Longinojan kunnostamisesta on ollut hyötyä. Puroa on kohta 20 vuotta kunnostettu talkoolaisten voimin. 40-henkinen talkooväki kokoontuu usean kerran vuodessa kunnostustöihin.

Ahkerana taimien kutukivien kääntelijänä Saloselta on jo kivien pyöritteleminen kielletty. Miestä itseään asia huvittaa.

– Poika kielsi. Se on kato jo tämä ikä.

Sorsatkin viihtyvät purossa. Kuva: Sanna Jompero

Puron vieressä on kasvimaapalstoja, jossa puroisännällä riittää tekemistä: perunaa, sipuleita ja kesäkurpitsaa. Samalla voi olla lähellä rakasta puroa.

– Istuskelen siellä usein. Vaimo kysyy minulta lähes joka ilta, että mihin sinä olet menossa. Sanon hänelle aina, että kyllähän sinä tiedät, Salonen hymähtää.

Matti Salonen

Malmilainen Matti Salonen, 73, on kohta 20 vuotta käynyt purolla poikkeuksetta päivittäin. Myös useat yritykset ovat lähteneet sponsoroimaan Salosta.

Viime viikolla Salonen sai sähköpyöräänsä pyörälaukut, joissa voi kuljettaa opastaulujen puhdistuksessa tarvittavia varusteita.

Painatukset hoiti helsinkiläinen yritys, kuten myös puhdistamisessa tarvittavat aineet.

Longinoja.fi-sivuilla toimii nettikauppa, jossa on myynnissä paljon erilaisia vaatteita I love Longinoja -painatuksella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut