Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näissä ammatteissa on huutava työntekijäpula koronasta huolimatta – 4500 e/kk ja varma työ

Konkurssien, irtisanomisten ja lomautuksen vastakohtana koronavirus on aiheuttanut monilla aloilla myös työvoimapulaa. Tämä näkyy Helsingissäkin. Terveydenhuollon lisäksi työntekijöitä tarvitaan lisää ruokakauppoihin.

– Lisätyövoiman tarve näkyy muun muassa arkipäiväisten tarpeiden kotiin kuljettamisessa ja kauppojen hyllyttämisessä, sanoo henkilöstöpalveluyritys Baronan markkinointi- ja viestintäjohtaja Aarne Töllinen

Barona etsii työntekijöitä myös terveysteknologiaa valmistaviin yrityksiin.

– Kasvu on ollut merkittävää.

Vaikka ravintola- ja hotellialan työt ovat vähentyneet musertavalla tavalla, sanoo Töllinen osan kokeista löytävän uuden työpaikan.

–  Esimerkiksi sairaaloihin ja palvelukoteihin tarvitaan nyt enemmän kokkeja ja ruoanjakelijoita.

Olemme myös ohjanneet ravintola-alan työntekijöitä kaupan alan töihin esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella. Selvitämme myös mahdollisuuksia ohjata heitä elintarviketuotannon ja logistiikan pariin.

Rakennusaloilla monet erikoistehtävät ovat vahvasti ulkomaisen työvoiman varassa. Rajojen sulkeuduttua työntekijöistä on huutavaa pulaa.

– Rakentamisessa bitumieristäjät ja hitsaajat tuodaan pitkälti ulkomailta, sanoo henkilöstöpalveluyritys Selektan operatiivinen johtaja Jarmo Manninen

Kevään eteneminen tarkoittaa kattoremonttien alkamista. Myös Suomessa työskentelevät kattopeltisepät ovat usein ulkomaalaisia ammattilaisia.

– Heitä ei täällä kouluista valmistu. Kaikki ketkä Suomessa ovat, työllistyvät varmasti.

Oikotien palkkavertailun mukaan kattopeltisepän keskiansio on Suomessa noin 4500 euroa kuussa.

Manninen sanoo, että rakennustyömaat vetävät työntekijöitä nyt muutenkin.

– Siellä notkahdusta ei ole näkynyt. Rakennustyömaita ei ole juuri laitettu kiinni.

Helsingissä haetaan tällä hetkellä paljon erikoisasiantuntijoita, kuten insinöörejä, ict-osaajia ja lääkäreitä, kerrotaan Uudenmaan TE-palveluista.

– Toiseksi suurimpana ryhmänä ovat asiantuntijat, kuten sairaanhoitajat ja kaupan alan koulutetummat työntekijät, sanoo palvelupäällikkö Varpu Siivonen

– Yhtä paljon haetaan myös muun muassa lähihoitajia ja kaupan myyjiä.

Rakennusalan lisäksi ulkomaalaisen työvoiman puute näkyy myös maataloudessa ja puutarhoilla.

– Työntekijöiden haku tulee lisääntymään esimerkiksi mansikkapelloille.

Kuinka työhaastattelut hoidetaan koronaepidemian aikana?

– Haastattelut toimivat hienosti myös etäyhteyksien avulla. Kaikilla rekrytoijilla on käytössä videohaastattelutyökalu, jolla on korvattu kasvotusten tehtäviä haastatteluita joka puolella Suomea, Baronan Aarne Töllinen sanoo.

– Uskomme, että poikkeustilan väistyessä monet digiratkaisut jäävät pysyvämpään käyttöön myös meillä.