Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttelijät joutuivat ahtaalle – Olga Temonen on pääroolissa elokuvassa, jonka esitys tyssäsi 3 päivän jälkeen: "Siitä oli määrä tulla näyttelijänurani merkittävin työ"

Helsinkiläiset näyttelijät ovat nyt uuden edessä, sillä kaikki produktiot ovat koronapandemian vuoksi jäissä ja teatteriesitykset on kuluvalta keväältä peruttu.

Yhä useammat ammattinäyttelijät joutuvat nyt kokoamaan elantonsa muilla tavoin.

Tilanne ei kuitenkaan ole outo freelancereina toimiville teatterilaisille. Heistä valtaosa on jo tottunut siihen, että ansiotulot koostuvat pienistä puroista.

Töölössä asuva näyttelijä Anna Lipponen joutui parisen viikkoa sitten lähes kirjaimellisesti koronan riepoteltavaksi.

Perjantaina 13. maaliskuuta hän oli työryhmineen Berliinissä, missä viimeisin teos RadioLove sai ensi-iltansa.

Teatteri Jalostamo<sup>2</sup>:n taiteellisena johtajana toimiva Lipponen jännitti, voidaanko ensi-iltaa koronapandemian vuoksi edes pitää.

– Se oli kyllä ainutlaatuinen hetki. Päätimme peruuttaa heti seuraavan päivän esityksemme eettisistä syistä.

Jalostamo2:n oli tarkoitus käynnistää uusi kansainvälinen hanke tänä keväänä ­– mutta nyt se siirtyy ensi syksyyn.

– Onneksi olen itse sen verran onnellisessa asemassa, että ansiot tulevat monta eri reittiä myöten, ei pelkästään näyttelijäntyöstä.

– Olen myös ohjaaja ja käsikirjoittaja, joten tilanne on ehkä helpompi kuin muilla. Ymmärrän kyllä hyvin, että monilla näyttelijöillä on tukala tilanne, Lipponen arvioi.

Pandemia on osunut ikävällä tavalla kesken kiivaita elokuvakautta.

Pari viikkoa sitten ensi-iltansa sai Tuukka Temosen ohjaama elokuva Aika jonka sain Elokuvaa ehdittiin esittää kolme päivää, kun teatterit koko maassa suljettiin.

– Se harmittaa kovasti, sillä siitä oli määrä tulla oman näyttelijänurani merkittävin työ. Nyt kävi sitten näin, huokaa pääosaa elokuvassa esittävä Olga Temonen

Onni onnettomuudessa on se, että elokuvan esittäminen jatkuu pandemian laannuttua.

Aurinkolahdessa asuvalle Birgitta Taussille koronapandemian aiheuttama töiden katkeaminen osui varsin erikoiseen saumaan: hän odottaa esikoislastaan.

– Raskaus on ollut rankka, joten jouduin joka tapauksessa vähentämään töitä jo vuodenvaihteessa.

– Olen viime vuosina alkanut ajatella teatteria aiempaa laajemmin, esimerkiksi opetustyö, käsikirjoittaminen ja ääninäytteleminen kiinnostavat yhä enemmän, Taussi pohtii.