Saako muuttokuorman viedä, voiko sairasta läheistä matkustaa hoitamaan? – Lue poliisin vastaukset eristyskysymyksiin

Uusimaa eristetään tänään muusta Suomesta. Eduskunnan on määrä päättää asiasta tänään. Polisille on sadellut kysymyksiä liikkumisesta.

‒Jokaisen tulee miettiä, onko oma liikkuminen välttämätöntä. Se on se keskeinen kysymys. Vapaa-ajan matkustus on kielletty. Esimerkiksi sairasta läheistä voi kuitenkin liikkua maakuntarajojen yli hoitamaan. Oireetonkin voi kantaa koronavirusta ja tästäkin syystä liikkumista on rajoitettu. Poliisi tekee tapauskohtaisen harkinnan liikkumisen välttämättömyydestä paikan päällä, sanoi poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta torstai-iltana.

Liikkumiseen ei tarvita minkään tahon myöntämää lupaa, mutta erilaiset kirjalliset dokumentit matkan syystä tai välttämättömyydestä nopeuttavat poliisin tekemää tarkastusta.

Liikkumisrajoitukset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia, joilla ei ole erikseen perusteltua syytä liikkua Uudeltamaalta muualle Suomeen tai muualta Suomesta Uudellemaalle.

Liikkumisen rajoitukset eivät koske välttämätöntä työmatkaliikennettä silloin, kun työtä ei voida järjestää etätyönä.

– Välttämättömän työmatkaliikkumisen todistamiseen ei tarvita työantajan kirjallista todistusta, vaikka sellainen tietysti valvontatilanteessa sujuvoittaa toimintaa. Yrityksen työntekijöilleen kirjoittama todistus voi olla vapaamuotoinen, mutta hyvä siinä on tietysti olla tietyt perustiedot, kuten esimerkiksi työntekijän nimi, kertoi poliisitarkastaja Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta.

Poliisi pyrkii omalla toiminnallaan turvaamaan elinkeinon harjoittamiseen liittyvän ammattimaisten tavaroiden maantiekuljetusten, sekä niihin välittömästi liittyvien jakelukuljetusten mahdollisimman normaalin liikennöinnin. Ajo- ja lepoaikoihin on tullut määräaikainen poikkeus koronavirustilanteen johdosta.

Voiko kotiin palata ja miten se pitäisi todistaa?

Jokaisella on oikeus palata koti- ja asuinpaikkakunnalleen liikkumisrajoituksesta huolimatta. Hallituksen esittämän asetuksen mukaan tarvitaan suullinen tai kirjallinen selvitys. Poliisi voi myös tarkastaa kotikuntasi ja asuinpaikkasi esimerkiksi tietojärjestelmästä.

Entä muuttokuorma?

‒Muuttoliikkeen toiminta on ammattimaista liikennettä ja heillä on tällöin mahdollisuus poiketa liikkumisrajoituksesta, jos se on välttämätöntä. Vaikuttaisi siltä, että poikkeamisperuste on olemassa, mutta poliisi arvioisi sen tapauskohtaisesti Uudenmaan rajalla, poliisitarkastaja Arvelin vastaa.

Parisuhteen ylläpitäminen ei poliisin mukaan ei ole välttämätöntä liikennettä. Se ei ole muu painava henkilökohtainen syy, jonka vuoksi liikkuminen olisi välttämätöntä.

– Jos asut itse Uudenmaan ulkopuolella, mutta kumppanisi Uudellamaalla, tulisi tällaista liikkumista varten olla muu painava henkilökohtainen syy, joka edellyttää välttämätöntä liikkumista, toteaa Arvelin.

Kysymyksiä ja vastauksia koostetaan poliisin verkkosivuille jatkuvasti lisää. Poliisi saa tällä hetkellä erittäin paljon ja yksityiskohtaisia kysymyksiä, ja kaikkiin ei pystytä erikseen vastaamaan. Vastauksia pyydetään hakemaan ensisijaisesti netistä: www.poliisi.fi/koronaan_varautuminen/liikkumisrajoitukset

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut