Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osalla työt loppuivat kuin seinään, pahan päivän varat käyttöön – sitten alkoi toivo paremmasta: "Pyörien on pyörittävä", Anne Veckman-Anttonen, 55, vaihtaa lähikontaktit puhelimeen

Koronavirus aiheuttaa monelle taloudellisia ongelmia. Useimmilla etätyöläisillä palkka juoksee ainakin toistaiseksi, mutta tuntipalkkaisille työntekijöille yhteiskunnan sulkeutuminen tarkoittaa tulojen menetystä. Lisäksi monessa yrityksessä henkilöstöä joudutaan lomauttamaan taloudellisen tilanteen takia. Koronavirus kurittaa yrityksiä mutta myös aivan tavallisia ihmisiä.

Tunnelmat ovat ristiriitaiset. Tulevaisuus pelottaa, ei vain sairastumisen vuoksi. Moni myös sanoo, että tästä selvitään jotenkin.

Tuote-esittelijä Anne Veckman-Anttonen, 55, Orimattilasta tekee normaalisti työpäivänsä kaupassa leipäkuorman vieressä. Hän on nurmijärveläisen Pirjon Pakarin työntekijä ja saa palkan tehtyjen tuntien mukaan. Jo toissa viikolla työt alkoivat vähentyä.

– Osa kaupoista alkoi rajoittaa maistatuksia. Nyt tilanne on sellainen, että tuote-esittelijöitä otetaan vielä kauppoihin, mutta he voivat ainoastaan esitellä.

Hänellä on hyvä tilanne, koska hän tekee esittelyjä yhdelle työnantajalle. Moni hänen kollegoistaan tekee töitä itsenäisenä yrittäjänä.

– Heidän tulonsa ovat kiinni toteutuneista esittelyistä. Kaupat voivat sanoa, että esittelijät on vedettävä pois kaupoista. Olemme puhuneet tästä kollegojen kanssa. Tämä on aika haavoittuva ammatti.

Anne Veckman-Anttosen työnantaja ei halua edes esittelyjen vähentyessä mennä lomautuksiin, joten hänelle on järjestetty mahdollisuus tehdä etätöitä.

– Alan myydä yrityksemme uutta gluteenitonta tuotetta suoraan kauppiaille. Leipomo lähettää heille tuotepaketin ja minä soitan perään, hän kuvailee.

Etätöihin siirtyminen vähentää myös omaa huolta: esittelijät tapaavat vilkkaimman kauppapäivän aikana satoja ihmisiä.

– Ei tässä voi olla huolestumatta omasta terveydestä.

Myynnistä ei ole tarvinnut olla huolissaan. Ihmiset ovat hamstranneet ruokaa niin, että leivät loppuvat esittelijältä muutamassa tunnissa.

– Yrittäjät ovat nyt varmasti vaikeuksissa, mutta kyllä me tästä selviämme. Jos olisi pelkkä paniikki päällä, eihän täältä talosta voisi lähteä minnekään. Pyörien on kuitenkin pyörittävä.

Kääntäjällä ei ole hätää, muusikolla keikat peruuntuvat. Turkulaisen Anna-Maija Ihanderin, 40, kalenterista musiikki jää nyt puuttumaan.

– Kääntäjänä minulla saattavat jopa työt lisääntyä. Teen pääosin Ylen käännöksiä, ja nyt kun esimerkiksi urheilutapahtumat ja niiden lähetykset peruuntuvat, tilalle pitää saada jotain muuta. Se voi tietää minulle töitä, Ihander pohtii.

Muusikkona hän käy Tampereen teatterissa laulamassa Notre Dame -esityksen kuorossa – mutta ainakin seuraavan kuukauden ajalta esitykset on peruttu.

– Arki rauhoittuu sen osalta. Taloudellisesti se ei merkitse minulle suuria menetyksiä, mutta kuorossa on ihmisiä, jotka elättävät itsensä kokonaan laulamisella ja sen opettamisella. Heiltä jäävät kaikki tulot saamatta.

Ilman työtä jää myös kääntäjäkollegoita. Ihander mainitsee esimerkkinä oopperan kääntäjän, joka kääntää oopperastriimauksia.

Ihander näkee kuukauden hiljaiselossa myös hyvää.

– Kaikki Suomen taiteilijat ovat nyt tyhjän panttina. Mitä heiltä mahtaakaan putkahtaa syksyllä ulos!

Vapaa-ajan taideopetus peruttu, erityiskoulunkäyntiavustajan työ jatkuu ainakin toistaiseksi. Tulot putosivat kerralla puoleen, laskee espoolainen Satu Jaaramaa, 34.

– Meidän koulussamme on 70 opettajaa ja 30 avustajaa, ja ainakin toistaiseksi linjaus on, että tullaan töihin, jos ei ole itse sairaana tai lapsi sairaana, Satu Jaaramaa kertoo.

– Itse olen kotona hoitamassa kuumeessa olevaa lasta.

Työnantajataho on linjannut, että 14 vuorokauden ajalta maksetaan palkka, jos työkohteessa ei olisi töitä. Kakkostyössä eli taidekoulussa tunteja on vielä vähän luvassa.

– Siellä minulla on nollatuntisopimus, eli saan palkan vain tehdyistä tunneista. Taidekoululla saan järjestää tunnit etänä kuun loppuun saakka, mutta jatkosta ei ole tietoa.

Satu Jaaramaa on kahden pienen lapsen yksinhuoltaja.

– Minulla on säästöjä pahan päivän varalle, mutta en arvannut, että sen aika olisi nyt. Kuvittelin säästäväni vaikka lomamatkaan, mutta rahat menevätkin elämiseen.

– Tilanne jatkuu aluksi ainakin huhtikuun puoliväliin, mutta mitä sen jälkeen? Minulla olisi taidekoululla keramiikkakursseja juuri huhtikuun lopussa, ja koska olen koululla töissä määräaikaisena työntekijänä vuokrafirman kautta, kesän alussa pitäisi löytää töitä.

Huolta aiheuttaa myös oma vointi.

– Emme pääse näkemään isovanhempia. He ovat normaalisti lapsille ja minulle isona apuna. Jos sairastun, joudun hoitamaan pienet lapset yksin.

Elämä meni aika mielenkiintoiseksi. Näin tuntonsa tiivistää tamperelainen Anna Metsäpelto, 33. Hän on neljän pienen lapsen äiti ja opiskelija.

– Opiskelen ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä, ja osa opetuksesta on jo ollut etänä. Mutta olen huolissani viruksen seurauksena tulevasta lamasta ja siitä, onko työllistyminen mahdollista. Nyt ei näytä siltä, että pääsisin työharjoitteluun kesäksi tai että sen jälkeen saisin töitä.

Metsäpellon perheen lapset ovat 2–8-vuotiaita, ja kaikki ovat nyt kotona. Äiti opiskelee työttömyystuella, perheen isä on pitkällä sairauslomalla.

– Jos haluan syksyllä jatkaa opintojani, olen tuloton, jos en samaan aikaan saa töitä. Työttömyyskorvausta saan syksyllä vain, jos keskeytän opinnot.

– Emme saa toimeentulotukea, koska olen perinyt osan maatilasta, jolla veljeni asuu. Olen erittäin huolissani perheemme toimeentulosta.

Harrastepiireistä esimerkiksi osa kuntosaleista on sulkenut ovensa. Ohjaajille se tietää vapaata – halusi tai ei.

– Kaksi toimipistettä kiinni. Sain ilmoituksen, että hallitus on päättänyt, ettei opiston tarvitse maksaa huhtikuulta palkkaa. Se oli ainoa tulonlähde, kertoo lahtelainen valmentaja Riitta Koukkari, 56.

– Näin se menee pienemmän yrityksen kohdalla. Pistää miettimään hiljaista kesää ja sitä, pitäisikö ilmoittautua kesän ajaksi kokonaan työttömäksi

– Kaverille, joka on yrittäjä, haetaan Finnveralta lainaa, koska asiakkaita ei vain ole, Koukkari kertoo.

– Minulla on säästöjä, mikä rauhoittaa toki, mutta en tiedä, kuinka järkevää on tässä tilanteessa elää niillä.

Hän toteaa, että yrittäjä voi tehdä kotona etätöitä, kuten kehittää markkinointia ja verkkokauppaa. Toiminta saa myös uusia muotoja, kuten pilatesta livelähetyksenä.

– Tässä tilanteessa pitää olla nopea ja ketterä, jos aikoo selvitä hengissä, Koukkari pohtii.

– Ihmiset tarvitsevat tämän pysähtymisen ja hiljaisuuden. On nimittäin helpompi vain olla, kun tietää, että muutkin ihmiset ovat, Riitta Koukkari pohtii.

– Uutena yrittäjänä ja kauppiaana vähän kauhistuttaa, mitä vielä on tulossa, lankakauppias Marja Ilmari, 58, Lahdesta toteaa.

Vuokrat ja muut kiinteät kulut juoksevat koko ajan.

– Tavarat saattavat jäädä seisomaan varastoon lämmin talvi jo jätti osan tuotteista hyllyyn. Nettikauppaan luotamme toki, ja otimme käyttöön myös kotiinkuljetuksen lähialueelle.

– Yrittäjä ei voi lomauttaa itseään, eikä sairastuakaan saisi, Marja Ilmari painottaa.