Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kalle Nio palkittiin vuoden taikurina – "Taikuus on armoton laji ja mokan mahdollisuus on aina olemassa"

Taikuuden maailma imaisi Kalle Nion mukaansa jo lapsena. Hänet palkittiin hiljattain Vuoden taikurina, mutta hän on myös kuvataiteilija, teatteriohjaaja, valokuvaaja ja elokuvantekijä.

Hän sai tunnustuksen uraauurtavista kansainvälisistä kiertueistaan ja uutta ilmaisua hakevasta taikuudestaan, erityisesti vuonna 2019 ensi-iltansa saaneesta The Green -teoksesta.

– Uravalintani oli helppo, Kalle Nio naurahtaa.

Kalle Nio aloitti taikatemppujen harjoittelemisen ihan pikkupoikana. Innostuksen takana on perinteinen tarina televisiossa nähdyistä taikureista. Yksi innoittajista oli David Copperfield

Ala- ja yläasteikäisenä hän teki videoita ja huomasi, että video on taikatemppu, koska kuva liikkuu.

– Havainto ja illuusio kiinnostavat minua. Samanlaiset asiat pyörivät mielessä edelleen, mutta käsittelykeinot vaihtuvat.

Kalle Nio on erittäin kiinnostunut taikuuden historiasta. Sitä tutkiessa hän on huomannut, että tempun historia voi olla satoja vuosia vanha.

– Uudet ajatukset pohjautuvat vahvasti historiaan.

Samat asiat huijaavat ihmisiä edelleen ja sen vuoksi Kalle Nion mielestä on kiinnostavaa lukea taikuutta koskevaa, vaikkapa 1800-luvulta tai 1600-luvulta peräisin olevaa kirjallisuutta.

– Aiemmin puhuttiin konstiniekasta. Se on niin hyvä sana, että voisin laittaa sen käyntikorttiini, Nio miettii.

– Silmänkääntäjä on hieno sana myös.

Kalle Nio kuuluu helsinkiläisen WHS-teatterin perustajajäseniin ja ensimmäinen esitys oli Kiasma-teatterissa vuonna 2003.

– Tajusin varsin pian, että näillä hommilla ei pysty elättämään itseään Suomessa, koska yleensä teatterit tekevät omia produktioita. Nyt tilanne on tosin muuttumassa.

WHS-teatteri avasi ovet ulkomaille lähettämällä videoita ja kirjeitä.

– Joku tarttui syöttiin, ja näkyvyys tuo uusia keikkoja.

Eurooppalaiset teatterijohtajat ovat nähneet satoja esityksiä ja kilpailu erottumisesta on alalla kovaa.

– Koska Suomi on kaukana, esityksen pitää olla hyvä, jotta tilaaja suostuu maksamaan rahtikulut ja matkat, Kalle Nio huomauttaa.

– Peli on raakaa. Taikuus on armoton laji ja mokan mahdollisuus on aina olemassa. Jos jotain menee pieleen, työt loppuvat.