Kalle Nio palkittiin vuoden taikurina – "Taikuus on armoton laji ja mokan mahdollisuus on aina olemassa"

Anneli Tuominen-Halomo

Taikuuden maailma imaisi Kalle Nion mukaansa jo lapsena. Hänet palkittiin hiljattain Vuoden taikurina, mutta hän on myös kuvataiteilija, teatteriohjaaja, valokuvaaja ja elokuvantekijä.

Hän sai tunnustuksen uraauurtavista kansainvälisistä kiertueistaan ja uutta ilmaisua hakevasta taikuudestaan, erityisesti vuonna 2019 ensi-iltansa saaneesta The Green -teoksesta.

– Uravalintani oli helppo, Kalle Nio naurahtaa.

Kalle Nio aloitti taikatemppujen harjoittelemisen ihan pikkupoikana. Innostuksen takana on perinteinen tarina televisiossa nähdyistä taikureista. Yksi innoittajista oli David Copperfield

Ala- ja yläasteikäisenä hän teki videoita ja huomasi, että video on taikatemppu, koska kuva liikkuu.

– Havainto ja illuusio kiinnostavat minua. Samanlaiset asiat pyörivät mielessä edelleen, mutta käsittelykeinot vaihtuvat.

Kalle Nio on erittäin kiinnostunut taikuuden historiasta. Sitä tutkiessa hän on huomannut, että tempun historia voi olla satoja vuosia vanha.

– Uudet ajatukset pohjautuvat vahvasti historiaan.

Samat asiat huijaavat ihmisiä edelleen ja sen vuoksi Kalle Nion mielestä on kiinnostavaa lukea taikuutta koskevaa, vaikkapa 1800-luvulta tai 1600-luvulta peräisin olevaa kirjallisuutta.

– Aiemmin puhuttiin konstiniekasta. Se on niin hyvä sana, että voisin laittaa sen käyntikorttiini, Nio miettii.

– Silmänkääntäjä on hieno sana myös.

Kalle Nio kuuluu helsinkiläisen WHS-teatterin perustajajäseniin ja ensimmäinen esitys oli Kiasma-teatterissa vuonna 2003.

– Tajusin varsin pian, että näillä hommilla ei pysty elättämään itseään Suomessa, koska yleensä teatterit tekevät omia produktioita. Nyt tilanne on tosin muuttumassa.

WHS-teatteri avasi ovet ulkomaille lähettämällä videoita ja kirjeitä.

– Joku tarttui syöttiin, ja näkyvyys tuo uusia keikkoja.

Eurooppalaiset teatterijohtajat ovat nähneet satoja esityksiä ja kilpailu erottumisesta on alalla kovaa.

– Koska Suomi on kaukana, esityksen pitää olla hyvä, jotta tilaaja suostuu maksamaan rahtikulut ja matkat, Kalle Nio huomauttaa.

– Peli on raakaa. Taikuus on armoton laji ja mokan mahdollisuus on aina olemassa. Jos jotain menee pieleen, työt loppuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.