Labradorinnoutaja Melli on kaunein koko Suomessa – Omistaja listaa rodun parhaimmat puolet

Kati Hokkasen kodissa on paljon merkkejä menestyksestä. Ne on saanut hänen koiransa.

Hokkasella on kotonaan kolme koiraa ja ne kaikki ovat samaa rotua. Labradorinnoutajista iältään keskimmäinen on todellinen menestyjä koiranäyttelyissä.

Rotujärjestö Labradorinnoutajakerho ry nimesi Soldalens Lady Marmeladen eli ”Mellin” Vuoden näyttelylabradoriksi 2019 eli maamme kauneimmaksi rotunsa edustajaksi.

Hokkanen kertoo, ettei hän hankkinut koiraa näyttelyjä varten.

– Kun hain Melliä, kasvattaja sanoi, että saan lupaavan pennun. Hän neuvoi, että kävisin sen kanssa yhden kerran näyttelyssä ja miettisin miltä se tuntuu, Hokkanen kertaa.

Nuorempana Melli oli näyttelyissä aika lähellä kärkeä, mutta ei aivan parhaimmistoa.

– Vuoden 2018 aikana Melli kehittyi hyvään suuntaan. Se kasvoi vasta noin 2,5-vuotiaana aikuisen mittoihin. Tästä maltillisesta kasvusta on ollut hyötyä. Mellistä kasvoi sopusuhtainen koira, jolla ei ole rodulle yleisiä nivelvaivoja.

Hokkasen lapsuudenkodissa oli kultainennoutaja. Sen jälkeen hän kertoo harkinneensa koiran hankintaa noin 20 vuotta.

Kuusi vuotta sitten hän hankki ensimmäisen oman koiransa.

– Se oli loistava päätös. Sain ihanan Minnin. Vuoden päästä otin Mellin ja sitten kahden vuoden kuluttua Mollyn, joka on sijoituskoira eli sitä en omista, Hokkanen kertoo hymyillen.

Kaikki koirat ovat samasta kennelistä. Kahdella nuorimmalla on sama äiti, mutta eri isä. Vanhin koirista on kahden muun täti.

Labradorinnoutaja on Hokkasen mielestä hieno rotu. Ne ovat iloisia, sosiaalisia, energisiä ja helppohoitoisia.

Turkkia, joka on musta, ruskea tai keltainen, ei tarvitse puunailla. Niillä on paksu alusvilla ja sen päällä kiiltävä turkki, joten ne pärjäävät hyvin pakkasilla ilman palttoota.

Ainoa kurja puoli koirissa on karvanlähtö. Toki Hokkanen tiesi, että karvaa lähtee. Karvanlähdön määrä pari kertaa vuodessa oli hänelle kuitenkin yllätys.

– Näillä on myös kyltymätön ruokahalu. On omistajien vastuulla, ettei koirista tule liian painavia, Hokkanen muistuttaa.

Rodun edustajat ovat isoja ja lihaksikkaita. Ne tarvitsevat riittävästi liikuntaa. Kolmesta ulkoilutuskerrasta yhdellä Hokkanen pakkaa joskus koiransa autoon ja hurauttaa paikkaan, jossa koirat voivat juosta ilman remmiä.

– Nautimme, kun saamme liikkua metsässä. Labbikset ovat metsästys- ja käyttökoiria. Niillä on hyvä nenä. Minä en metsästä. Sen sijaan vedän esimerkiksi pupulla maastoon jälkiä, joita koirat voivat jäljestää.

– Koira on iloinen, kun se saa tehdä sitä mikä on sen tehtävä.

Hokkanen on fysioterapeutti ja yksityisyrittäjä, joka tekee töitä kotona. Koirat ovat tuolloin omassa huoneessaan eivätkä edes reagoi ovikellon soittoon.

Koiraharrastus on saanut tiukan otteen Hokkasesta. Yhdestä koirasta alkanut harrastus on nyt johtamassa kennelin perustamiseen. Hokkasen ajatuksena on, että Suomen muotovalion arvon saanut Melli tekisi tulevana kesänä pentueen.

– Siitä pentueesta jättäisin yhden itselleni, Hokkanen suunnittelee.

Hän sanoo, että pentueen jälkeen Melli voisi palata näyttelyihin. Jos menestystä ei enää tulisi, ei se haittaisi. Sitä on tullut jo niin paljon.

Koira

Rotujärjestö Labradorinnoutajakerho ry nimesi Soldalens Lady Marmaladen, kutsumanimeltään ”Mellin”, Vuoden näyttelylabradoriksi 2019 eli maamme kauneimmaksi rotunsa edustajaksi.

Uudenmaan Noutajakoirajärjestö nimesi Mellin vuoden 2019 näyttelykoiraksi eli Uudenmaan alueen kauneimmaksi noutajaksi.

Heinäkuussa 5 vuotta täyttävä Melli on kansainvälinen muotovalio, kansainvälinen näyttelyvalio, Suomen, Ruotsin, Viron, Latvian, Liettuan ja Baltian muotovalio.

Kennelliiton tilastojen mukaan labradorinnoutaja on Espoon suosituin koirarotu. Labradorinnoutajia on Espoon postinumeroalueilla lähes tuplasti enemmän kuin toiseksi suosituimpia jackrusselinterrierejä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut