Viheliäiset "kylki-iskut" lisääntyneet metroissa ja raitiovaunuissa – varikolle pudonnut riistakamera paljasti tekijät

Metroja puhdistetaan muun muassa Roihupellon metrovarikolla. Koronavirustilanteen vuoksi liikennettä on supistettu ja aikaa ennakoivaan huoltoon on enemmän. Sanna Jompero

Aapo Siippainen

Ilkivalta on lisääntynyt pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Vakavimpana ilmiönä ovat ”kylki-iskut” eli kokonaisten metro- ja raitiovaunujen ulkoseinien töhrimiset. Lisäksi ilkivaltaa tehdään matkustamotiloihin.

– Vartioinnista huolimatta satunnaisia tekijöitä pääsee joskus suljetulle varikkoalueellemme. Vartiointiin panostetaan kasvavasti. Hyödynnämme erityisesti elektronista tekniikkaa. Omaisuutta turvataan myös mekaanisella suojauksella, sanoo HKL:n kunnossapitoyksikön johtaja Toni Jurva

Töhrimistä yleisempää on matkustamotilojen naarmuttaminen ja tuhoaminen.

– Se on valitettavasti kasvanut trendi, joka vähentää selvästi asiakkaidemme matkustusviihtyvyyttä ja lisää turvattomuuden tunnetta kuin myös suoria ylläpitokustannuksia.

HKL kertoi maaliskuussa, että se on joutunut varaamaan noin 200 000 euroa lisää rahaa tarrojen ja töhryjen poistoon. Yhteensä työhön on varattu rahaa noin 0,65 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle.

– Korotamme summaa, koska haluamme varmistaa kaluston siisteyden ja panostaa asiakkaidemme positiiviseen matkakokemukseen.

Jos varikolla tai liikenteessä huomataan töhritty vaunu, se pyritään ottamaan välittömästi pois liikenteestä puhdistettavaksi.

– Emme halua, että yhtään töhrittyä vaunua näkyy liikenteessä. Mutta valitettavasti joskus niitä saattaa siellä hetkellisesti vilahtaa. Kaluston ulkopintojen puhdistusta ei voi tehdä joka paikassa, koska puhdistusaineet edellyttävät tarvittavaa henkilösuojausta ja asianmukaista ilmanvaihtoa.

– Meillä on muun muassa metrovarikolla tila, jossa puhdistus tapahtuu turvallisesti ja ympäristöystävällisesti, Jurva kertoo.

Mikä selittää ilkivaltaa?

– Vaikea sanoa, ehkä kasvatus ja tapakulttuuri vaikuttavat tähän. Valitettavaa se joka tapauksessa on, että joillakin yksilöillä on halu tuhota yhteistä omaisuuttamme, jota hankitaan, kunnostetaan ja ylläpidetään verovaroin.

Kuinka usein isompaa ilkivaltaa tapahtuu ja onko ilkivallan tekijöitä saatu kiinni?

– Niitä tapahtuu satunnaisesti ja kohtuullisen harvoin, mutta niiden puhdistustyö on kovin arvokasta. Kolmen vuoden takaa muistan tapauksen, jossa kaverit olivat päässeet hiippailemaan eräälle varikolle. He olivat kuvanneet omia tekojaan riistakamerallaan. Mutta kun tuli kiireellinen lähtö, niin riistakamera jäi. Tekijät saatiin kiinni.

VR kertoo, että kalustoon kohdistuu ilkivaltaa ajoittain.

–  Töhrinnän taloudelliset vaikutukset ovat suuret, sillä puhdistamme töhrittyä kalustoa vuosittain noin puolella miljoonalla eurolla. Vaadimme töhrinnästä aina rangaistusta ja vahingonkorvausta, jos tekijä saadaan kiinni, VR:n viestinnästä kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee
 3. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 4. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 5. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 6. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 7. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 8. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 9. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 10. Jäkälätie Tapanilassa pysyy kiinni kerrottua pidempään
 11. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 12. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä
 13. Leikkipuiston toiminta jatkuu peruskorjauksesta huolimatta
 14. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 15. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 3. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 4. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 9. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 10. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 11. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 12. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 13. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 14. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.