Viheliäiset "kylki-iskut" lisääntyneet metroissa ja raitiovaunuissa – varikolle pudonnut riistakamera paljasti tekijät

Metroja puhdistetaan muun muassa Roihupellon metrovarikolla. Koronavirustilanteen vuoksi liikennettä on supistettu ja aikaa ennakoivaan huoltoon on enemmän. Sanna Jompero

Aapo Siippainen

Ilkivalta on lisääntynyt pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Vakavimpana ilmiönä ovat ”kylki-iskut” eli kokonaisten metro- ja raitiovaunujen ulkoseinien töhrimiset. Lisäksi ilkivaltaa tehdään matkustamotiloihin.

– Vartioinnista huolimatta satunnaisia tekijöitä pääsee joskus suljetulle varikkoalueellemme. Vartiointiin panostetaan kasvavasti. Hyödynnämme erityisesti elektronista tekniikkaa. Omaisuutta turvataan myös mekaanisella suojauksella, sanoo HKL:n kunnossapitoyksikön johtaja Toni Jurva

Töhrimistä yleisempää on matkustamotilojen naarmuttaminen ja tuhoaminen.

– Se on valitettavasti kasvanut trendi, joka vähentää selvästi asiakkaidemme matkustusviihtyvyyttä ja lisää turvattomuuden tunnetta kuin myös suoria ylläpitokustannuksia.

HKL kertoi maaliskuussa, että se on joutunut varaamaan noin 200 000 euroa lisää rahaa tarrojen ja töhryjen poistoon. Yhteensä työhön on varattu rahaa noin 0,65 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle.

– Korotamme summaa, koska haluamme varmistaa kaluston siisteyden ja panostaa asiakkaidemme positiiviseen matkakokemukseen.

Jos varikolla tai liikenteessä huomataan töhritty vaunu, se pyritään ottamaan välittömästi pois liikenteestä puhdistettavaksi.

– Emme halua, että yhtään töhrittyä vaunua näkyy liikenteessä. Mutta valitettavasti joskus niitä saattaa siellä hetkellisesti vilahtaa. Kaluston ulkopintojen puhdistusta ei voi tehdä joka paikassa, koska puhdistusaineet edellyttävät tarvittavaa henkilösuojausta ja asianmukaista ilmanvaihtoa.

– Meillä on muun muassa metrovarikolla tila, jossa puhdistus tapahtuu turvallisesti ja ympäristöystävällisesti, Jurva kertoo.

Mikä selittää ilkivaltaa?

– Vaikea sanoa, ehkä kasvatus ja tapakulttuuri vaikuttavat tähän. Valitettavaa se joka tapauksessa on, että joillakin yksilöillä on halu tuhota yhteistä omaisuuttamme, jota hankitaan, kunnostetaan ja ylläpidetään verovaroin.

Kuinka usein isompaa ilkivaltaa tapahtuu ja onko ilkivallan tekijöitä saatu kiinni?

– Niitä tapahtuu satunnaisesti ja kohtuullisen harvoin, mutta niiden puhdistustyö on kovin arvokasta. Kolmen vuoden takaa muistan tapauksen, jossa kaverit olivat päässeet hiippailemaan eräälle varikolle. He olivat kuvanneet omia tekojaan riistakamerallaan. Mutta kun tuli kiireellinen lähtö, niin riistakamera jäi. Tekijät saatiin kiinni.

VR kertoo, että kalustoon kohdistuu ilkivaltaa ajoittain.

–  Töhrinnän taloudelliset vaikutukset ovat suuret, sillä puhdistamme töhrittyä kalustoa vuosittain noin puolella miljoonalla eurolla. Vaadimme töhrinnästä aina rangaistusta ja vahingonkorvausta, jos tekijä saadaan kiinni, VR:n viestinnästä kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.