Mellunmäki sai lahjoitusvaroin toimivan lasten ja nuorten talon takaisin tauon jälkeen – "Meitä oltiin kovasti jo odotettu"

Anniina Virtanen

Me-talo palasi Mellunmäkeen vuoden tauon jälkeen. Noin vuosi sitten Me-talo jouduttiin sulkemaan Laakavuoren alakoulun lisäsiivessä, koska koulu tarvitsi lisää luokkatiloja.

Aiemmin alueella toiminut Me-talo jouduttiin sulkemaan Laakavuoren alakoulun lisäsiivessä, koska koulu tarvitsi lisää luokkatiloja.

Me-säätiön toimitusjohtajan Ulla Nordin mukaan yhteistyö koulun kanssa toimi kuitenkin niin hyvin, että koululla päätettiin jatkaa toimintaa Me-koulun muodossa.

Säätiö palkkasi henkilökuntaa, jotka alkoivat suunnittelemaan uutta Me-taloa Mellunmäkeen. Sopiva tila löytyi metroaseman vierestä. Entinen kirpputori remontoitiin uuteen uskoon, ja nyt Mellunmäessä sijaitsee taas Helsingin ainoa Me-talo.

– Meitä oltiin jo kovasti odotettu. Avajaispäivänä täällä oli ainakin yli sata henkeä. Olimme kutsuneet alueen toimijoita ja oli myös paljon perheitä, Meltsin liikunta- ja hyvinvointisisällöistä vastaava Miitta Riekki kertoo.

Muuttuneen koronavirustilanteen vuoksi talo joutui sulkemaan ovensa vasta neljäntenä päivänään, mutta avautuu taas, kun tilanne rauhoittuu.

Uusi Me-talo Meltsi on tarkoitettu ainoastaan mellunmäkeläisille ja lähialueiden asukkaille. Toimintaa on tarjolla vauvasta alakouluikäisiin lapsiin ja heidän vanhemmilleen.

Riekki haluaa painottaa, että aivan kaikki toiminta on maksutonta.

– Mellunmäessä on paljon tarvetta lapsille suunnatulle toiminnalle. On tärkeää, että lapsille on maksutonta harrastustoimintaa lähellä, Riekki sanoo.

Meltsin toiminnassa on paljon iltapäiväkerhotoiminnan piirteitä, mutta kaikkea toimintaa alleviivaa paikallinen yhteisöllisyys ja teknologian hyödyntäminen.

Avointa toimintaa on joka päivä kymmenestä iltakahdeksaan. Lapsi voi esimerkiksi tulla tekemään läksyjä läksykerhoon tai syömään välipalaa koulun jälkeen.

Meltsissä järjestetään päivittäin ohjelmaa, joka voi sisältää liikuntaa, tiedettä tai taidetta. Tunteja on sekä koululaisille että perheille arkisin ja viikonloppuisin.

Avoimen toiminnan lisäksi Meltsissä on säännöllistä ryhmätoimintaa, joita vetää Meltsin työntekijät. Esimerkiksi alakouluikäisille suunnatulla tutkimusmatkalla tutustutaan Mellunmäen lähiympäristöön taiteen, liikunnan sekä retkeilyn keinoin. Myös odottaville äideille on oma ryhmänsä.

– Haluamme lisätä alueen yhteisöllisyyttä. Pian mukaan voi tulla myös vapaaehtoiseksi ja siitä moni vanhempi olikin jo kiinnostunut. Meltsin aktiivisia vanhempia otetaan mukaan esimerkiksi tapahtumien ja päivittäisen arjen, kuten välipalojen toteuttamiseen, Miitta Riekki esittelee.

Tilat valmistuivat juuri ajallaan, ja avajaisia päästiin pitämään 9. maaliskuuta.

– Lapset ihastuivat tiloihin saman tien. Avajaispäivänä täällä oli yli sata kävijää päivän aikana, Riekki hehkuttaa.

Vakiotyöntekijöitä on tiiminvetäjän lisäksi kuusi. Myös tuntityöntekijöitä on palkattu, koska aikuisten sopiva määrä halutaan turvata. Enimmillään tiloihin mahtuu lähes sata henkeä kerralla.

–Välillä siis saatamme joutua sulkemaan ovet hetkeksi ja avaamaan taas myöhemmin, jos väkeä on paljon kerralla, Riekki sanoo.

Me-säätiö

Me-talo Meltsin taustalla on vuonna 2015 Supercell-miljonäärien Mikko Kodisojan ja Ilkka Paanasen yksityishenkilöinä perustama Me-säätiö.

Säätiön tavoitteena on taata kaikille lapsille ja perheille yhdenvertaiset mahdollisuudet toimintaan.

Meltsi saa rahoituksensa kokonaan Me-säätiöltä.

Meltsin tavoitteena on pitkäaikainen toiminta alueella.

Laakavuoren ala-asteella toimii Me-koulu.

Me-säätiö on ollut käynnistämässä Me-talo -toimintaa usealla paikkakunnalla Etelä-Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 2. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 3. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 4. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 11. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 12. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 13. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 14. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 15. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 11. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 12. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 13. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 14. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 15. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.