Pilaantunutta maata käytetään puistojen rakentamiseen Helsingissä

Airnb-asuntojen kysyntä on hiipunut samaa tahtia matkailun kanssa. Nyt asuntoja tulee tarjolle vuokramarkkinoille. Kuvituskuva. Arkisto/Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Helsingissä kunnostettiin viime vuonna pilaantunutta maaperää 46 kohteessa. Eniten puhdistustöitä tehtiin Kalasataman, Jätkäsaaren ja entisen Pasilan konepajan alueilla.

Pilaantunutta maa-ainesta kaivettiin muualla käsiteltäväksi tai käytettäväksi hyödyksi maanrakentamisessa yhteensä 309 574 tonnia eli pyöreästi noin 17 000 kuorma-auton lavallista.

Hyötykäyttöön maista meni 111 085 tonnia. Pilaantuneita kaivumaita on yleisesti käytetty hyödyksi rakennettavien puistojen maisemamuotoilussa.

– Pilaantuneet maat viedään jätteenkäsittelylaitoksiin, joista ne päätyvät käsittelyn jälkeen kaatopaikkojen peittämiseen, kaupungin ympäristötarkastaja Eija-Leena Ranta kertoo.

– Hyötykäyttö taas tarkoittaa, että kynnysarvomaat voidaan lain mukaan hyötykäyttää alempiin maarakenteisiin esimerkiksi katu- ja puistoalueilla. Nykyisin kaikkea ei tarvitse kuljettaa pois, vaan tässäkin pyritään ekotehokkuuteen.

Puhdistettava maa luokitellaan kynnysarvot alittaviin, alemmat ja ylemmät ohjearvot alittaviin sekä vaarallisen jätteen raja-arvot alittaviin ja ylittäviin.

Vähemmän pilaantuneita maita voidaan käyttää esimerkiksi puistojen muotoiluun, kuten Rannan mukaan on tehty esimerkiksi Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistossa ja Vuosaaren suljetun kaatopaikan maisemoinnissa.

Pienipitoisuuksisiakaan maita ei löydy pintarakenteista, vaan syvemmältä, jolloin niihin ei pääse käsiksi. Haitalliset aineet ovat myös sellaisia, jotka eivät haihdu tai nouse pintaan.

– Joka kohteessa tehdään riskiarvio, pitääkö maat kaivaa pois vai voiko ne jättää. Rakennusten alta maat joudutaan käytännössä kaivamaan pois, koska tarvitaan tilaa kellareille, Ranta toteaa.

Alemman ohjearvopitoisuuden ylittävät kunnostusalueelle jäävät maa-ainekset on yleensä merkitty huomioverkolla, eristetty maakerroksella tai tiiviillä rakenteella. Ne dokumentoidaan myös karttoihin.

Puhdistettavat maat eivät Rannan mukaan ole useinkaan toivottomia, vaikka saattavat siltä kuulostaakin.

– Öljypitoisuuksia voidaan pienentää kompostoimalla, raskasmetallit eivät liiku maasta minnekään ja maassa olevan syanidinkin vaarallisuus liittyy siihen, että se pääsisi reagoimaan hapon kanssa.

Syanidia on Helsingin maaperässä etenkin Sörnäisissä kaupunkikaasun valmistusmenetelmien takia.

Kaupunki toimitti pilaantunutta maata käsittelyyn tai loppusijoitukseen 237 260 tonnia ja yksityiset maanomistajat tai muut toiminnanharjoittajat 72 314 tonnia.

Pilaantunut maa

Helsingissä poistetusta pilaantuneesta maasta 89 667 tonnia oli öljyhiilivedyillä, 647 tonnia syanidilla ja 28 291 tonnia metalleilla pilaantuneita maa-aineksia.

Sekapilaantuneita maa-aineksia oli 190 942 tonnia.

Poiskaivettujen pilaantuneiden maa-ainesten määrä on Helsingissä vaihdellut viime vuosina 200 000–400 000 tonnin välillä.

Valtakunnallisessa tietojärjestelmässä on 878 pilaantuneen maan kohdetta Helsingistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.