Nordea ehdottaa varainsiirtoveron poistoa – "Parantaisi varmasti työvoiman liikkuvuutta"

Asuntojen hinnat ovat Suomessa 2010-luvulla kehittyneet voimakkaasti eri tahtiin eri alueilla.

Kun Helsingin seudulla asunnonostaja joutuu maksamaan kodistaan roiman hinnan, makaa esimerkiksi Savossa tai Kainuussa tuhansia halpoja asuntoja myymättöminä.

Nordean Helsingin toimipaikan johtaja Sami Hämäläinen katsoo, että tähän tilanteeseen voi saada helpotusta joko porrastamalla varainsiirtoveroa tai poistamalla se kokonaan.

– Se on keino, jota kannattaisi ainakin kokeilla. Veron poistaminen parantaisi varmasti työvoiman liikkuvuutta, Hämäläinen arvioi.

– Varainsiirtoveroa nostettiin vuonna 2014, mutta en ymmärrä miksi niin tehtiin. Koko vero on itse asiassa aikamoinen jäänne menneisyydestä.

Tällä hetkellä varainsiirtovero on omakotitalossa neljä prosenttia ja asunto-osakeyhtiössä kaksi prosenttia.

Hämäläisen mukaan Helsinkiin ja naapurikaupunkeihin olisi rakennettava lisää pieniä asuntoja sisältäviä kerrostaloja.

– Tämä toimisi astinlautana päästä tällä seudulla työelämään kiinni kohtuuhinnalla, Hämäläinen muistuttaa.

Taloyhtiölainan määrä on nyt jopa 70 prosenttia omistusasunnon kauppahinnasta – osuus on viime vuosina entisestään kasvanut.

– Taloyhtiölainat ovat usein olleet pitkiä ja lyhennysvapaat kolmenkin vuoden mittaisia. Tämä voi harhauttaa lainanottajan kuvittelemaan liikoja omasta maksukyvystään, Hämäläinen muistuttaa.

Kun sitten taloyhtiölainojen lyhennysten maksaminen alkaa, niiden suuruus voi tulla yllätyksenä.

– Kannattaa jo heti alussa laittaa muutama satanen kuussa vararahastoon. Näin on olemassa jo pesämuna siihen tilanteeseen, kun taloyhtiölainaa aletaan lyhentää, Hämäläinen vinkkaa.

Taloyhtiölainojen suosio on vuosi vuodelta kasvanut. Koko maassa niiden osuus kotitalouksien lainavelasta on 2010-luvun mittaan peräti kolminkertaistunut. Nyt niitä on jo 12 prosenttia kaikesta lainavelasta.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen näkyy paitsi koko maan tasolla myös Helsingin sisällä: edullisimmat kodit löytyvät koillisesta, esimerkiksi Kontulasta ja Jakomäestä, kun taas kantakaupunki on luonnollisesti kallein paikka omistaa asunto.

Sami Hämäläinen

Nordean Helsingin toimipaikan johtaja vuodesta 2018.

44-vuotias kauppatieteiden maisteri.

Asuu Vantaalla.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut