Helsinkiläisravintola otti turvakseen epidemiavakuutuksen – yrittäjä tyrmistyi: "Korvauksia ei saa euroakaan!"

Sanna Jompero

Toisin kuin moni muu mediassa esillä ollut yrittäjä, Pukinmäessä ravintolaa pitävä Mendo Akyun ei ole millään tavalla huojentunut siitä, että hallitus aikoo sulkea ravintolat koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Tämä ei todellakaan ole huojennuksen aihe. Tosin se on ymmärrettävää, että paikat laitetaan kiinni, mutta valtion tai vakuutusyhtiöiden pitäisi tukea yrittäjiä tässä tilanteessa, yrittäjä huokaa.

Hallitus kaavailee ravintoloiden, yökerhojen ja kahviloidensulkemista koronan leviämisen estämiseksi. Toive ei toteutunut vielä tämän viikon lauantaina. Toive kuitenkin oli, että ravintolat sulkisivat heti ovensa.

Sulku olisi näillä näkymin voimassa toukokuun loppuun asti.Ruoan ulosmyynti ei olla rajoittamassa.

– Pohdimme pitkään mitä teemme. Päätimme, että emme sulje, mutta paikan päällä ruokailua rajoitetaan. Aloitamme kotiinkuljetukset, Akyun kertoo hallituksen päätöksen kuultuaan.

Viime syksynä Pukinmäkeen veljiensä kanssa Lokal Food & Barin avannut ravintoloitsija otti avautumisen yhteydessä yritykselleen kattavan vakuutuksen, myös epidemiavakuutuksen.

Yllätys olikin viime viikolla suuri, kun Akyun alkoi ottaa selvää, mitä vakuutus todella kattaa.

– Soitin vakuutusyhtiöön, jossa vastaus oli, että valitettavasti vaikka valtio määräisi paikan koronan takia laitettavaksi kiinni, vakuutuksesta ei saa euroakaan, tuskailee yrittäjä ja jatkaa.

– Jos valtio määrää, että ovet täytyy laittaa kiinni, niin miten epidemiavakuutus ei tule tässä vastaan? Miten tämä on mahdollista? Vakuutuksen nimikin on jo niin harhaanjohtaja. Luulisi, että epidemiavakuutus korvaa nimenomaan epidemian vuoksi kiinni laitettuja yrityksiä.

Akyun hankki vakuutuksen LähiTapiolasta, jonka vakuutusehdoissa todetaan, etteivät ravintolat saa epidemiavakuutuksesta korvauksia, ellei itse ravintolassa ole varmistettu koronaa.

– On tosiaankin totta, että epidemiavakuutuksen nimi on hieman harhaanjohtava tässä tilanteessa. Epidemiavakuutus on tarkoitettu kattamaan vahinkoja, jossa tartunta- tai eläintautilain perusteella terveydensuojeluviranomainen määrää tilat tarkastettavaksi ja puhdistettavaksi, kertoo yhtiön kehityspäällikkö Anu Paavilainen

Tyypillisiä tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi salmonella- tai norotartunta, mutta myös korona, mikäli ravintola suljetaan väliaikaisesti ja se pääsee puhdistusten jälkeen jatkamaan toimintaansa.

– Vakuutus kattaa liiketoiminnan keskeytysvahingon, jos yrityksen omissa toimitiloissa on todettu korona, Paavilainen jatkaa.

Myös Finanssiala (FA) tiedotti keskiviikkona, että keskeytysvakuutus korvaa harvoin koronasulkemisia.

– Epidemiavakuutukset on suunnitellut yksittäisiin tautitapauksiin, ei laajamittaisiin katastrofeihin, toteaa johtaja Lea Mäntyniemi

Akyunin mukaan moni yrittäjä luulee edelleen, että vakuutuksesta olisi apua.

– Yrittäjillä on yleisesti sellainen harhaluulo, että vakuutusyhtiöt korvaavat, kun ravintolat laitetaan kiinni. Monet odottavat nyt vakuutusrahoja.

Akyunien ravintolan toiminta on nyt vaakalaudalla. Mendo Akyundo ei vielä osaa sanoa, miten hänen yrityksen kestää ainakin kahden kuukauden sulun. Lomautuksia ja irtisanomisia pyritään viiden työntekijän ravintolassa viimeiseen asti välttämään.

Ravintolan toiminta on jo nyt hiljentynyt niin paljon, että palkanmaksun kanssa on ollut ongelmia.

– Aikaisemmin meillä kävi lounaalla noin 150 ihmistä, nyt kymmenen. Valtio tukee isoja yrityksiä, mutta miten meidän pienten käy? Miksi meitä ei tueta? Valtio tarjoaa yrityksille ainoastaan lainaa.

Myös yhtiökumppani ja veli, Cemil Akyun, myöntää, että unettomia öitä on ollut.

– En tiedä. Jotain pitäisi keksiä. Olemme pohtineet kotiinkuljetusten aloittamista, mutta sekin vaatii investointeja.

Yrityksen pitäisi hankkia muun muassa lisää autoja.

Toinen iso ongelma pukinmäkeläisyrittäjillä ovat tonttivuokrat. Ravintola sijaitsee kaupungin vuokratontilla, mutta kaupunki ei tule vuokrissa vastaan, vaan on tarjonnut ainoastaan vuokrille lisää maksuaikaa.

– Millä me edes jälkikäteen maksamme nollatuloilla rästissä olevat vuokramme? Hiljaiset ajat ravintoloissa saattavat pahimmillaan kestää jopa puoli, koska siihenkin menee aikaa, kunnes ihmiset taas uskaltavat alkaa käydä ravintoloissa, kun ne taas aikanaan avataan, Mendo Akyun sanoo.

Kaupungin johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen kertoo, että ainakin tässä vaiheessa kaupunki pitää kiinni siitä, että vuokrat on maksettava.

– Kaupunki etenee tässä vaiheessa maksulykkäyksin akuutin ongelman ratkaisemiseksi. Mahdollisia maksuista luopumisia tullaan pohtimaan myöhemmin keväällä koko kaupungin tasolla.

Juttua päivitetty 26.3. kello 11.45: Juttuun lisätty Akyunin kommentti ravintolatoiminnan jatkumisesta hallituksen keskiviikkoisen linjauksen jälkeen.

Tietoa ja neuvoja

Kaupunki neuvoo koronatilanteesta selviämiseksi yrittäjiä ottamaan taoudellisissa ongelmissa yhteyttä kaupungin ylläpitämään yritys- ja startup-neuvonta NewCo Helsinkiin.

Palvelu toimii etäyhteydellä.

Yritysneuvojat antavat neuvontaa arkisin kello 9–11 ja kello 13–15 numerossa (09) 310 36360.

Numerosta on mahdollista varata aika etäyhteydellä toteutettavaan yritysneuvontaan soittamalla arkisin kello 11–13.

Muina aikoina yhteydenotot: yrityshelsinki@hel.fi tai startup@hel.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 10. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.