Pk-seudun yrittäjiltä kahdeksan kohdan lista tarvittavista toimista – "Heikoimmassa asemassa ovat kädestä suuhun elävät yksinyrittäjät"

Baari saattaa olla auki vielä pari päivää, mutta entäs jatkossa? Yrittäjäjärjestöt yrittävät tukea yrityksiä. Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo

toimitus

Helsingin, Espoon ja Vantaan Yrittäjät ovat käynnistäneet yhteistyön kaupunkien johdon kanssa alueen yritysten toimintaedellytyksiä turvaavien keinojen löytämiseksi mahdollisimman pikaisesti koronakriisissä, tiedottaa Helsingin yrittäjät.

Koronakriisi on iskenyt erityisesti palvelualojen yrityksiin, joita pääkaupunkiseudulla on runsaasti. Heikoimmassa asemassa ovat kädestä suuhun elävät yksinyrittäjät sekä pienet yritykset, joilla ei ole kassassa rahaa ja kiinteät kulut juoksevat, mutta asiakkaat ovat kaikonneet.

Helsingin, Espoon ja Vantaan Yrittäjät ovat esittäneet alueen kaupungeille muun muassa seuraavia toimia mahdollisimman pikaisesti toteutettuina:

1. Alueellinen yritysneuvonta on kohdennettava ensisijaisesti yritysten koronakriisistä selviämiseen ja resursoitava riittävästi. Palvelut pitää myös löytää helposti. Yrittäjäjärjestö koordinoi yritysneuvojien yhteistyötä valtakunnallisesti yhteistyössä Suomen uusyrityskeskusten kanssa.

2. Kaupunkien pitää tulla vastaan vuokrissa ja muissa isommissa julkisissa maksuissa vähintäänkin pidentämällä riittävästi maksuaikaa ja tarvittaessa alentamalla vuokria määräajaksi.

3. Kaupunkien omat maksusuoritukset yrityksiin tulee hoitaa ajoissa ja mielellään jo ennen eräpäivää.

4. Kaupungit voivat konkreettisesti auttaa yrityksiä julkisilla hankinnoilla seuraavasti:

- lisäämällä julkisia hankintoja erityisesti pieniltä yrityksiltä

- aikaistamalla suunnitelmissa olevia julkisia hankintoja

- jakamalla hankintoja osiin siten, että mahdollisimman moni yritys voi tarjota palvelujaan

- lisäämällä pienhankintoja ja suuntaamalla kilpailutusta lainsäädännön puitteissa erityisesti toimijoille, joille tilanne on haastavin

- joustamalla voimassa olevien hankintasopimusten osalta toimitusvaikeuksissa

- nopeuttamalla laskujen maksua

- tiivistämällä yhteistyötä julkisista hankinnoista viestimisessä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Pääkaupunkiseudun hankinta-asiamies antaa maksutonta neuvontaa yrittäjille ja hankintayksiköille puhelimella ja sähköisesti.

5. Sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteetin lisäämiseksi kannattaa hyödyntää yksityisiä sote-palveluiden tuottajia lisäämällä ostopalveluita ja palvelusetelien käyttöä. Tarvetta on esimerkiksi kotisairaanhoidossa, ruokahuollossa ja siivouksissa.

6. Kaupunkien ostopalveluiden ja palvelusetelien käytön laajentamista eri aloille on tarpeen selvittää.

7. Yksityisen varhaiskasvatuksen osalta tulee toimia joustavasti ja tiiviissä yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Yritystoiminnan jatkuvuutta voidaan turvata esimerkiksi maksamalla täysimääräisesti epidemian vuoksi kotihoitoon siirtyneistä lapsista.

8. Yhteistyötä kaupunkien ja yrittäjäjärjestöjen kesken tiivistetään. Koronakriisin akuutin vaiheen jälkeen on tarpeellista etsiä yhteisesti myös pidempiaikaisia, elvyttäviä toimenpiteitä etenkin kriisistä erityisesti kärsiville aloille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.