Kyykäärmeet heräilevät talvihorroksesta, ja Etelä- Suomen metsissä on niihin paikoittain jo törmättykin Etenkin koiranomistajien on hyvä olla tarkkana liikkuessaan koiran kanssa alueilla, joissa kyitä tavataan.
Suurin osa koirista toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa koiran kuolemaan, muistuttaa tiedotteessaan Agria Eläinvakuutus.
Kyyn pureman sanotaan olevan vaarallisin keväällä, koska silloin on usein kyseessä on nuori kyy. Nuoret kyyt ovat ärhäkämpiä ja ne erittävät yleensä enemmän myrkkyä kuin vanhemmat käärmeet.
– Kyy puree koiraa useimmiten kuonoon koiran nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön, Agrian tiedotteessa kerrotaan.
– Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tassuun, tärkeintä on pitää koira mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään. Kanna koirasi autoon ja vie äkkiä lähimmälle eläinklinikalle.
Puremakohdassa on yleensä nähtävissä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää. Kyyn puremalla koiralla tavallisia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu.
Lievissä tapauksissa puremakohta vain turpoaa hieman, mutta pahimmillaan kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä kuolettavasti.
Jos purema on kuonossa, voi koiran koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä.
Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan. Turvotus voi lisääntyä 1–2 päivän aikana puremasta.