Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Professori: Etäisyyskään ei välttämättä suojaa koronatartunnalta – samankaltainen SARS levisi jopa ilmanvaihtokanavista

Koronavirus ei ole juuri vaikuttanut monen liikkumiseen.

Tartuntariskin vuoksi kansalaisten liikkumiseen suunnitellaan entistä tiukempia rajoituksia. Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen pitää rajoituksia tärkeinä.

– Kansainvälisesti vertailtaessa olemme toimenpiteiden osalta oikeassa suunnassa. Tarvitaan fyysisten kontaktien rajoittamista. Saksahan on jo kieltänyt yli kahden hengen tapaamiset.

Huovinen muistuttaa, että koronan leviämisen nopeus ja vaikutus on yllättänyt kaikki. Lähtökohtaisesti uskottiin, että virus leviää kosketuksen ja pisaratartunnan kautta. Siksi ihmisiä on ohjeistettu pitämään toisiinsa niin kutsuttua fyysistä etäisyyttä, joka on noin pari metriä.

– Todennäköistä kuitenkin on, että varsinkin ahtaissa sisätiloissa virus leviää myös aerosoliteitse. Aerosolipisarat ovat pienempiä ja jäävät pidemmäksi aikaa ilmaan. Silloin tämä etäisyys ei riitä välttämään tartuntaa.

Huovisen mukaan koronavirus on leviämisominaisuuksiltaan samankaltainen kuin SARS-virus. Se levisi väestöön todistetusti jopa ilmanvaihtokanavia pitkin.

Huovinen korostaa kuitenkin, että nyt tarvitaan lisää tutkimustietoa: miksi korona näyttää tarttuvan niin herkästi, ja miksi myös oireettomat ihmiset tartuttavat toisia.

– Lapset ovat myös melko oireettomia, mutta emme vielä tiedä, mikä on heidän osuutensa tartuntaketjussa. Tarvitaan tutkimustietoa, Huovinen tiivistää.

Pentti Huovinen muistuttaa, että koronaviruspandemia tulee muuttamaan monia asioita. Ihmisiä tulee menehtymään hoidoista huolimatta, ja koronan seurauksista kärsivät kaikki.

Jotta kaikille pystytään takaamaan hyvä hoito, on tärkeintä nyt noudattaa viranomaisten ohjeita. Ja yksi asia nousee vielä muiden edelle.

– Yskimishygieniaa haluan nyt korostaa. Yskimisellä ja aivastamisella saadaan aikaan pisaroita ja aerosolia, ja ohjeet oikeasta yskimis- ja aivastamistekniikasta hihaan on nyt otettava vakavasti.