Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (HKL) ottaa kantaa kaupunkipyörien 23. maaliskuuta tapahtuneeseen käyttöönottoon liittyvään hygieniaepäilyyn.
Helsingin Uutiset kertoi hygienia-asiasta 22. maaliskuuta, jutussa kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo sanoi muun muassa seuraavasti:
– Kaupunkipyörät ovat potentiaalinen koronalinko. On sanottu, että koronavirus alkaa elää pyörän kahvoissa +12-asteen lämpötilassa. Näin maaliskuussa ei pitäisi olla hätää, mutta epidemiahuippu on arvioitu toukokuun puoliväliin. Silloin on lämmintä.
HKL tiedottaa nyt, että kaupunkipyörät ovat yksi Helsingin kaupungin keinoista hillitä covid-19 -viruksen leviämistä. Tiedotteen mukaan kaupunkipyöräkausi päätettiin THL:n kehotuksesta avata kaudelle 2020 jo reilua viikkoa aiemmin eli 23. maaliskuuta Helsingissä ja Espoossa. Tavoitteena on vähentää tartuntaan johtavia ihmiskontakteja.
Tiedotteen mukaan kaupunkipyörää käyttäessä on kuitenkin erittäin tärkeää huolehtia käsihygieniasta, kuten kaikkiin julkisten tilojen pintoihin koskiessaan. Kaupunkipyörien näytön nappeihin ja ohjaustankoon koskee tavallisen kesäpäivän aikana parikymmentätuhatta ihmistä.
– Vaikka nykytilanteessa käyttäjiä on selkeästi vähemmän, ei pintojen desinfioiminen jokaisen asiakkaan jälkeen ole mahdollista ja asiakkaan on itse huolehdittava puhtaudesta vastaavaan tapaan kuin esimerkiksi hissin nappeihin tai ovien kahvoihin koskiessaan, ilmoitetaan tiedotteessa.
Käsihygienian tärkeydestä on tiedotettu asiakaskirjeessä ja rekisteröitymiseen käytettävällä internetsivulla, myös pyöräasemille tullaan toteuttamaan ohjekylttejä lähipäivinä.
Lisäksi HKL kertoo kaupunkipyöräpalvelun operaattorin tekevän parhaansa työntekijöidensä puhtauden eteen suojauksen ja kontaktien välttämisen keinoin.
Tiedotteen mukaan koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana lähellä olevista ihmisistä. Se saattaa levitä myös ilmassa leijuvien hiukkasten mukana sisätiloissa kauemmaskin. Muiden ihmisten seuraa ja ruuhkaisissa paikoissa liikkumista on syytä välttää. Jos kuitenkin täytyy kulkea, pyöräily on THL:n mukaan nyt parhaita tapoja liikkua, sanotaan tiedotteessa. Kaupunkipyörällä ollaan avoimessa ulkotilassa ja voi pitää sopivan turvaetäisyyden muihin ihmisiin.