Lehtopöllöperhe ihastuttaa Herttoniemessä – Asiantuntija varoittaa kuitenkin emon äärimmäisestä reaktiosta, jos pesää häiritään

Sanna Jompero

Herttoniemen kartanopuiston alueella luontoharrastajia ovat taas ilahduttaneet lehtopöllö ja sen kolme tämän kevään poikasta.

Lehtopöllö ei sinänsä kaupunkialueella ole se harvinaisin näky, mutta pöllö liikkuu pääasiassa öisin ja päivällä sitä voi olla vaikea havaita. Poikasia näkee vain keväisin.

– Tämä on jokavuotinen ilmiö. Poikasia näin viime vuonna ensimmäisen kerran. Aikuisia lintuja olen nähnyt päivälevolla, kertoo kuvia pöllöistä ottanut roihuvuorelainen Iiro Kaukiainen

Kaukiainen kertoo itse havainnoineensa pöllöjä Herttoniemessä ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten. Tämänvuotiset poikaset ovat syntyneet helmikuussa. Tavallisesti ne syntyvät hieman myöhemmin.

– Lämpimät ilmat ovat saattaneet aikaistaa perhetouhuja, toteaa mies, joka kuvailee itseään lintuihmisen sijaan luontohavainnoitsijaksi.

Pääkaupunkiseudulla lehtopöllöjen määrä lasketaan kymmenissä pareissa. Näin kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringan puheenjohtaja Jukka Hintikka

– Helsingissäkin parimäärä on kaksinumeroinen. Se on selvästi Helsingin yleisin pöllö, mutta niin tiukasti yöaktiivinen, että sitä pääsee näkemään harvoin.

Lehtopöllö viihtyy Hintikan mukaan Helsingin puistomaisissa lähiöissä, kuten Herttoniemessä.

– Se ei pelkää rakennuksia, vaan saattaa jopa tehdä pesänsä ullakolle tai autiotaloon. Ihmisasutuksen piirissä liikkuu paljon lehtopöllölle sopivaa ravintoa eli hiiriä ja myyriä.

Ihmisten kiinnostuksesta huolimatta nähdä päivisin yöliitäjänä tunnettu lehtopöllö Hintikka kehottaa olla niitä kuitenkaan häiritsemättä, koska muuten voi käydä huonosti. Nimittäin pöllöille itselleen.

– Niille kannattaa antaa päivehtimisrauha ja välttää kaikkea häirintää. Liikkeelle ajettu lehtopöllö on alttiina varislintujen ja kanahaukkojen hyökkäyksille, joita vastaan lehtopöllö on päiväsaikaan täysin avuton. Etenkin poikaset ovat vain pikku suupaloja kanahaukalle, Hintikka muistuttaa.

Pöllöjen tarkkailu ja kuvaaminen on syytä pyrkiä tekemään aina riittävän etäisyyden päästä.

– Pesältä väärään aikaan säikäytetty emo saattaa jopa hylätä pesän, Hintikka varoittaa.

Kaukiainen julkaisi pöllökuviaan Herttoniemen Facebook-sivuilla, kuten moni muukin.

– Tämä on tietenkin vähän kaksipiippuinen juttu. Kyllähän siellä aina vähän näkee porukkaa kytiksellä. Joskus siellä voi olla 5–6 ihmistä tosin pitkien putkien kanssa.

Kaukiaisen havaintojen mukaan lintuja kuvaavat pysyvät kuitenkin melko pitkällä kohteistaan, eivätkä pöllöt näytä häiriintyneen ihmisistä.

Kaukiaisen havaintojen mukaan lintuja kuvaavat pysyvät kuitenkin melko pitkällä kohteistaan, eivätkä pöllöt näytä häiriintyneen ihmisistä.

Mauri Penttinen kertoo puolestaan ottamissaan kuvissa, että kuusen latvuksessa alkuvuoden päivystäneen lehtopöllöperheen emo paistattelee päivää kuusen aurinkoisemmalla puolella ja poikaset varjossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 12. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.