Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asunnottomat ahdingossa koronan vuoksi – Sörnäisten yökeskus ollut täynnä ja tulijoiden määrää jouduttu rajoittamaan

Asunnottomien tilanne koronaviruksen levitessä on vaikea. Vailla vakinaista asuntoa ry vetoaa päättäjiin, että asunnottomien koronavirusaikaisia palveluita otettaisiin mahdollisimman pian käyttöön myös Suomessa.

Vailla vakinaista asuntoa ry kertoo, että sen ylläpitämä yökeskus Kalkkers Sörnäisissä on ollut nyt koronavirustilanteessakin täynnä joka yö. Pandemia aiheuttaa huolta kävijöiden parissa. – Pienessä, alle 15 neliön tilassa olevien ihmisten määrää on täytynyt jo rajoittaa, jotta voitaisiin turvata niin kävijöiden kuin työntekijöiden turvallisuus. Pelko, epävarmuus ja tilan ahtaus aiheuttaa jo tilanteita, joissa kävijöillä alkavat hermot kiristyä, jos esimerkiksi joku kanssakumppaneista vaikkapa yskäisee, VVA ry. kertoo Facebookissa.

Korkean riskin ryhmään kuuluvien ihmisten tartuntoja on hankala rajoittaa, mikä tarkoittaa, että asunnottomuutta kokevien suojeleminen on tärkeä osa laajempaa terveyskriisin hallintaa.

VVA muistuttaa, että moni toimenpiteistä, kuten eristäytyminen, korostunut hygienia, kotona pysyttely, sosiaalisen etäisyyden ottaminen eivät ole realistisia asunnottomuutta kokeville ihmisille.

– Jos tähän epäkohtaan ei puututa kiireellisesti, he sekä muut yhteiskuntiemme haavoittuvat jäsenet jäävät yleisten pandemiatoimenpiteiden ulkopuolelle.

Esimerkiksi Englannissa Pathways on aloittanut nopeat koronavirustestit kaikissa Lontoon asunnottomuuspalveluissa ja eristänyt positiivisen näytteen antajat niistä, joilla ei ole tartuntaa

Ranskassa on julkistettu suunnitelmia paikallisten ylimääräisten hätämajoitusten avaamisesta tarkoituksena vähentää asunnottomien suojien tilanahtautta. Tanskassa käydään keskustelua tyhjien hotellirakennusten käyttöönotosta.

Lisäksi Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys painottaa, että asunnottomia pitää suojelella mahdollisilta rangaistustoimilta. Poliisin on otettava huomioon asunnottomuutta kokevien ihmisten erityinen haavoittuvuus ja turvallisten vaihtoehtojen puute julkisessa tilassa oleskelulle.