Leikkipuistoissa riittänyt kuhinaa Helsingissä – terveydenhuoltoalan ammattilaiselta vetoomus: "Pysykää omalla pihalla, jos on pakko ulkoilla"

Leikkipuistojen kuhina on herättänyt kummastusta muissa ulkoilijoissa. Perheiden toivotaan pysyvän omissa porukoissaan. Kuvituskuva. Sauvo Jylhä

Anniina Virtanen

Helsingin leikkipuistoissa on riittänyt kävijöitä, vaikka julkisia kokoontumisia pitäisi rajata kymmeneen henkilöön ja hallitus suosittaa välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Suutarilassa sijaitsevan Linnunradan leikkipuisto tiedotti viime keskiviikkona, että leikkipuistojen toimintaa rajataan.

– Leikkipuistojen pihoilla on ollut viime päivinä yllätykseksemme vilinää. Huomioittehan leikkipaikkaa valitessa, että isojen joukkojen kokoontuminen ei ole nykyisessä tilanteessa suotavaa, Linnunradasta muistutettin.

Leikkipuiston piha-alue on julkista tilaa, joka on auki kaikille ympäri vuorokauden. Hiekkalelut ja muut leikkipuiston varastojen leikkivälineet eivät toistaiseksi ole käytössä.

– Sisätilat ovat vain leikkitoiminnan kerholaisten ja koululaisten iltapäivätoiminnan käytössä. Olemme peruneet myös iltojen ja viikonloppujen sisätilojen vuokraukset toistaiseksi, johtava leikkipuisto-ohjaaja Noora Hynynen sanoo.

Hynysellä on Puistola–Suutarila–Jakomäki-yksiköstä vastuullaan seitsemän leikkipuistoa.

– Viime viikolla ulkoilijoita oli osassa leikkipuistoissa normaaliin tapaan tai joissain jopa normaalia arkipäivää enemmän, Hynynen kertoo.

Nyt Hynysen mukaan hallituksen linjauksia on alettu noudattaa.

– Määrä on vähentynyt ja perheet ovat tasaisemmin levittäytyneet puistojen alueelle. Vaikuttaa siltä, että nyt ihmiset huomioivat ohjeet ja leikkivät pääasiassa omissa pikku porukoissaan.

Ulkoilulle on tällä hetkellä huutava tarve, kun moni viettää suurimman osan ajastaan kotonaan koko perheen kesken. Myös lämmittävä kevätaurinko vetää liikkujia ulos.

Hynynen ymmärtää, että ulkoileminen ja liikkuminen on lapsille tärkeää. Ulkoiluun on kuitenkin syytä suhtautua viranomaisten ohjeiden mukaan.

– Emme järjestä erikseen kokoontumisia, mutta onhan lasten hyvä ulkoilla. Me leikkipuistoissa kannustamme leikkimään ja ulkoilemaan vuorotellen ja toiset huomioiden, Hynynen kertoo.

Hän kuitenkin toteaa, että jos puiston pihalle alkaa kerääntyä kymmeniä lapsia ja perheitä, etäisyyden pitämistä voi olla vaikeaa välttää.

Hyviä leikkipaikkoja leikkipuistojen lisäksi löytää Helsingin Palvelukartalta. Helsingin Perheentuki-sivustolle on koottu lapsiperheitä koskevaa tietoa myös koronaviruksen osalta.

Terveydenhoitoalalla työskentelevä helsinkiläisnainen vetosi maanantaina Puistolan Facebook-ryhmässä, etteivät nuoret tai varttuneemmatkaan uhmaisi koronavirusta.

– Rajoittakaa kaiken ikäisten liikkumista vain välttämättömään. Jos on pakko ulkoilla lapsen kanssa, pysykää omalla pihalla. Kohta ollaan tilanteessa, että ei ole enää käsipareja joka teitä hoitaa kun tilanne päällä, nainen pyysi julkaisussaan, jossa oli kuva hänestä itsestään maskin takana suojattuna työvaatteissa.

Liikkumisen rajoittaminen herättää ihmisissä monenlaisia tuntemuksia. Jonkun mielestä ulkoilu oireettomana on sallittua, kunhan pysyy kaukana muista ihmisistä.

– Kävelkää hyvät ihmiset ja nauttikaa kevätsäästä. Muuten hajoaa pää, eräs kommentoi.

Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään, että hallitus valmistelee uusia rajoituksia, joilla on tarkoitus vähentää ihmisten liikkumista. Rajoituksista odotettiin uutta tietoa jo maanantaina illalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.