Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kirjastot keksivät pakata poistokirjoja kasseihin, vietiin heti käsistä – "Saa nähdä, kauanko niitä riittää"

Kirjastot ovat kehittäneet tapoja tarjota asukkaille lisäluettavaa nyt, kun kirjastot on suljettu koronavirusepidemian vuoksi. Kirjaston hyllyt tyhjenivät lainakirjoista, mutta nyt kirjastot kokeilevat jakaa poistokirjoja kasseissa.

Ensimmäiset kirjakassit jaettiin maanantaina. Kirjastonjohtaja Lauriina Vilkkonen kertoo, että ainakin Etelä-Haagan kirjakasseja tultiin ihan odottamaan.

– On ollut suosittua. Voi olla, että kun ihmiset ulkoilevat nyt paljon, niin siinä matkan varrella ovat sitten kurkanneet, onko kirjastolla jotakin tarjolla, Vilkkonen arvelee.

Kirjakasseja pääsihakemaan kello 10 alkaen, ja jo kello 12 mennessä maanantaina ne olivat loppuneet Etelä-Haagasta. Myös Pohjois-Haagassa ja Pitäjänmäellä ne kahmittiin loppuun.

Kasseja oli kirjastosta riippuen 10–30 kappaletta.

Poistokirjakasseja voi hakea kirjaston edustalta joka arkipäivä kymmenen ja kahden välillä. Valittavana on teemoitettuja kirjakasseja lapsille ja aikuisille.

– Ei poistokirjoja aivan loputtomasti ole, saa nähdä, kauanko niitä riittää.

Kasseja jakavat aluksi ainakin Etelä- ja Pohjois-Haagan, Pitäjänmäen, Puistolan, Malminkartanon, Töölön, Rikhardinkadun, Jakomäen ja Pasilan kirjastot.

Kirjastot eivät ota mitään kirjoja tällä hetkellä takaisin. Laina-aikoja on pidennetty ja kirjakasseissa olleita poistokirjoja ei huolita takaisin.

– Pohjois-Haagassa oli hävinnyt aika lailla dekkarit, romaanit ja viihdekirjat sekä lastenkirjoja lainattiin paljon. Tietokirjahyllyissä on enemmän kirjoja, mutta muissa on tyhjää, Vilkkonen naurahtaa.

Vilkkosen mukaan poistokirjat ovat suurimmilta osin poistettu hyllyistä jo aikaa sitten. Työntekijät käyttävät kumihanskoja käsitellessään kirjoja.

Poistokirjoja syntyy, kun suositun kirjan kappalemäärää voidaan vähentää tai kun uutuuksien tieltä täytyy raivata hyllytilaa.

Kirjoja ei oteta enää takaisin. Kirjastot kehottavat tutkimaan kassin sisällön vasta turvallisesti kotona.

Helsingin kirjastot ovat suljettuina koronavirusepidemia takia. Kirjastot ovat kiinni toistaiseksi. Lainat eivät eräänny 19. huhtikuuta saakka.