252 neliön koti vaihtui yksiöön Lauttasaaressa – sitten vuokra alkoi tuntua liian kovalta ja Riitta, 54, teki täydellisen muutoksen

Katariina Hakaniemi

Sisustussuunnittelija Riitta Bergman, 54, nostaa villasukkien verhoamat jalkansa sohvalle ja nojautuu taaksepäin. Hän näyttää miettivän, mistä aloittaisi.

– Sano sinä, hän lopulta toteaa ja ottaa paremman asennon.

On sovittu, että nyt puhutaan rahasta. Aihe ei tunnu Bergmanista helpolta, sillä taiteilijaluonteena hän vierastaa numeroita.

Haaste on kuitenkin otettu vastaan.

Aloitetaan Bergmanin monipuolisesta työhistoriasta.

Nuorena hän toimi uimaopettajana ja myöhemmin Steinerkoulun opettajana. Lapset saatuaan hän opiskeli medianomiksi ja siirtyi mainosalalle. Vuonna 2011 hän perusti oman yrityksen ja opiskeli sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutuksessa.

Hänellä on kokemusta sekä vakaasta kuukausipalkasta että epävakaasta yrittäjyydestä. Opiskeluajoista ja työttömyydestä.

On tullut veromätkyjä ja palautuksia.

On tullut säästettyä ja kulutettua säästöjä. Ne ovat menneet lähinnä kotiin ja lapsiin, Bergman sanoo.

– Mutta aina mukana on kulkenut ajatus, että raha ei kasva puussa.

Jos hän voisi tehdä jotakin toisin, hän panisi enemmän rahaa villasukan varteen. Hänestä jokaisen ihmisen pitäisi ryhtyä säästäjäksi jo nuorena.

Bergman varttui yksinhuoltajan tyttärenä. Isä ei ollut kuvioissa. Äiti työskenteli ompelimossa työnjohtajana ja venytti penniä. Hän ompeli lapsille vaatteet farkkuja ja bikineitä myöten.

Tyttärelle on jäänyt mieleen, että 1970-luvulla äiti oli huolissaan, miten saa 18 000 markkaa maksaneen asunnon maksettua.

– Kerran kävimme Visbyssä Ruotsissa lomareissulla. Rahaa oli niin vähän, että äiti teki meille omia eväitä mukaan. Olin vasta 6-vuotias, mutta muistan ajatelleeni, että jos joskus aikuisena lähden matkalle, näin tiukkaa ei saa olla.

Äidille oli tärkeää, että hänen molemmista tyttäristään tulee ylioppilaita. Kun Bergman sai ensimmäisen virkansa kaupungin liikunnanohjaajana, se oli äidistä erityisen hienoa.

Myöhemmin, oman perheen perustettuaan Bergmanin elämässä oli aikakausi, jolloin taloudesta ei tarvinnut kantaa huolta. Hänestä ei silti koskaan tullut tuhlaavaista.

– Olen aina suosinut esimerkiksi pienen budjetin matkoja.

Riitta Bergman muutti pääkaupungista pikkukaupunkiin asumiskulujen vuoksi. Samalla hän pääsi lähemmäksi muistisairasta äitiään. Kuva: Lumikki Haaja

Vielä pari vuotta sitten Bergman asui Kirkkonummella hulppeassa kivitalossa puolisonsa kanssa. Lapset olivat jo aikuisia, nuorinkin jo armeijassa.

– Olin se hienon talon rouva, Bergman sanoo.

Hän ei koskaan tunnistanut imagoa omakseen, vaikka ymmärtää, mistä se tuli: hänen elämänsä näytti yltäkylläiseltä. Kukkulan laella komeileva koti oli esitelty muun muassa Kenen kotona -televisio-ohjelmassa.

Suuren talon uumenissa asui kuitenkin elämänmuutosta kaipaava nainen. Vuonna 2018, kun hänen oma työtilanteensa näytti valoisalta, hän vuokrasi Helsingin Lauttasaaresta yksiön ja päätti ottaa etäisyyttä 30 vuotta kestäneeseen parisuhteeseen.

252 neliötä vaihtui 21 neliöön.

Sisustusalan yrittäjänä tulot ovat kuitenkin epäsäännölliset. Puoli vuotta muuton jälkeen taloustilanne muuttui enemmän kuin Bergman olisi osannut kuvitella. Hän selvisi lähipiirinsä ja ystäviensä tuella. Nuoruudessa ostettu ja myöhemmin myyty asunto on tuonut taloudellista turvaa.

Hän huomasi pian, että tulot eivät riittäneet Helsingin vuokriin. Asuttuaan vuoden päivät Helsingissä Bergman muutti takaisin lapsuutensa maisemiin Kouvolaan.

– Täällä on halvat asunnot ja puolta pienemmät asumiskustannukset kuin Helsingissä. Voin tehdä työtäni mistä päin Suomea vain.

Muuttopäätökseen vaikutti sekin, että kotiseudulla asuu muistisairas äiti, jonka asioita tytär hoitaa.

Eniten taloudellista huolta Bergmanille on aiheuttanut yksityisyrittäjäksi ryhtyminen. Se ei sovi kaikille, hän sanoo.

– Ei ainakaan tällaiselle boheemille ja luovalle ihmiselle.

Bergman ei kuitenkaan ole luovuttanut. Työtehtävien painopiste vain on muuttumassa. Hän on suuntautumassa takaisin koulutuksellisiin tehtäviin.

Elämänmuutosten myötä Bergman on alkanut miettiä, mitkä hänen omat vahvuutensa ovat.

– Olen ymmärtänyt, että olen elementissäni, kun saan opettaa ja ohjata ryhmiä.

Hänen arvomaailmansa on mennyt uusiksi myös siksi, että kaksi ikätoveria ja ystävää on lähivuosina kuollut rintasyöpään.

Mielessä on yhä voimakkaammin ajatus siitä, että tavaran omistaminen ei pelasta ketään. Hän on huomannut, että onni ei ole neliöistä kiinni.

Riitta Bergmanin olohuoneen pöydällä oleva valaisin on kirpputorilöytö. Kuva: Lumikki Haaja

Sisustussuunnittelija Riitta Bergman arvostaa brändien eteen tehtyä työtä. Pelkkä esineen statusarvo ei hänelle kuitenkaan riitä.

– Olen aina suosinut kierrätystä. Jo ennen kuin siitä tuli trendikästä.

Hän on lopettanut Arabian astioiden keräilyn, sillä se ei ole hänelle tässä vaiheessa elämää merkityksellistä.

Bergmanin mielestä sisustuksessa pitää olla jujua ja luovuutta. Hän kehotta luottamaan luonnon materiaaleihin ja pitämään silmät auki kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa ja alennusmyynneissä.

Hänen oma kotinsa on sisustettu vaaleilla beesin sävyllä, pörröisillä tekstiileillä ja monilla puisilla huonekaluilla.

– Puu on ekologinen ja kestävä materiaali. Se on hyvä myös siksi, että siitä saa maalaamalla helposti erinäköisen.

Laadukkaan kotimaisen sohvansa hän on löytänyt Tori.fi:stä.

– Nettikirppikset ovat hyviä myös, kun haluaa myydä jotain.

Trendien perässä juokseminen tulee kalliiksi, sillä ne tulevat ja menevät. Kannattaa siis luottaa omiin lempiväreihin ja makuunsa, Bergman kannustaa.

– Ihmisillä on lupa valita, miten kotinsa sisustavat.

Hän kehottaa pitämään kodin suuret pinnat, kuten seinät ja sohvat, rauhallisen värisinä. Näin niihin on helppo yhdistellä eri värejä ja kuoseja.

– Juuri nyt vitivalkoiset seinät ovat poissa muodista ja värit suosittuja. Mutta valkoinen tulee vielä takaisin, olemmehan Pohjolassa.

Kaikkien tuolien ei tarvitse olla samasta puusta veistettyjä, sanoo Riitta Bergman. Kuva: Lumikki Haaja

Bergman kehitteli viimevuotisille asuntomessille uuden tuotteen, opastetut sisustuskierrokset. Niitä hän pitää myös ensi kesän asuntomessuilla Tuusulassa.

Hän luennoi Helsingin Messukeskuksessa huhtikuussa pidettävillä Kevätmessuilla elämäntilanteen vaikutuksesta sisustamiseen. Jos muuttaa isosta asunnosta huomattavasti pienempään – kuten hän itse on tehnyt – on uskallettava luopua ylimääräisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.