"Potentiaalinen koronalinko" –  huomenna alkava kaupunkipyöräkausi herättää kansanedustajissa jopa pelkoa

Aapo Siippainen

Kaupunkipyörien käyttö pääkaupunkiseudulla on perusteltua, jos joku valvoo niiden desinfiointia ja pyörillä ajetaan hanskat kädessä, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo Helsingin Uutisille.

– Kaupunkipyörät ovat potentiaalinen koronalinko. On sanottu, että koronavirus alkaa elää pyörän kahvoissa +12-asteen lämpötilassa. Näin maaliskuussa ei pitäisi olla hätää, mutta epidemiahuippu on arvioitu toukokuun puoliväliin. Silloin on lämmintä, Wallinheimo kertoo.

Kaupunkipyöräkausi käynnistyy Helsingissä ja Espoossa maanantaina. Helsingin kaupunki sanoo, että pyörät otetaan käyttöön etuajassa, koska sillä pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Wallinheimo on osallistunut kaupunkipyöristä käytävään keskusteluun muun muassa Twitterissä.

–Twitterissä käydyn keskustelun mukaan kaupunkipyörät ovat parempi vaihtoehto kuin raitiovaunut ja bussit. Kyllä se näin on, mutta tilanne ei ole aukoton, jos pyörien desinfiointia ei hoideta todella hyvin. Pyörä pitää puhdistaa matkan jälkeen ja mahdollisesti sitä ennen. Kuka huolehtii siitä? Asia hiukan pelottaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Kuva: Marko Kauko Marko Kauko

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ei näe tässä tilanteessa tarvetta kaupunkipyörille.

– Ei niitä ehkä kannata ottaa käyttöön. Helsingin keskusta on nyt hyvin tyhjä. Sinne ei ole tarpeen saada kaupunkipyöriä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multalan mielestä olisi kannattanut harkita, kuinka suuri tarve kaupunkipyörille tässä tilanteessa on ja olisiko niiden käyttöönottoa kannattanut lykätä.

– Keväällä toki suurin osa käyttää käsineitä eikä tartuntariski välttämättä ole niin suuri. Niin kauan kun joukkoliikenne toimii, kaupunkipyörät ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto tartuntariskin kannalta.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo vasemmalla, perussuomalaisten Riikka Purra keskellä. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Uudenmaan rajojen Uudenmaan rajojen sulkeminen on Helsingin Uutisten haastattelemien kansanedustajien mielestä perusteltua.

Sari Multala sanoo, että tämä ei enää toimenpiteenä yksin riitä. Multala vaatii selkeämpää linjausta ravintoloiden, kauppakeskusten ja hiihtokeskusten auki pitämiselle.

 – Pelkkä Uudenmaan eristäminen ei riitä, jos ravintolat, kauppakeskukset ja hiihtokeskukset ovat normaalisti auki. Nyt yrittäjät joutuvat tekemään ratkaisuja itse, sillä paine heitä kohtaan on kasvanut suureksi. Kaikkien kannalta olisi selkeämpää, jos ulosmyynti olisi ravintoloille ainoa vaihtoehto. Samaan aikaan tulisi mahdollistaa esimerkiksi lounassetelien käyttö myös kotiin tilatulle ruualle.

Helsingin Uutisten haastattelemat kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että koronaviruksen testausta pitäisi laajentaa. Vähintäänkin sen pitäisi koskea kaikkia sairaanhoitopiireissä työskenteleviä.

– Katsoin juuri, miten Suomessa testataan. Olemme Armenian ja Kirgisian kanssa samalla viivalla. Testaamista pitäisi lisätä valtavasti, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Multala pitää tärkeänä, että Suomi seuraisi tarkemmin kansainvälisiä linjauksia ja WHO:n suosituksia testaamisten lisäämisestä.

–  THL on viranomaisena nyt tärkeässä roolissa. Päättäjien on tärkeä pystyä muodostamaan kokonaiskäsitys ennakoiden tulevaa. Siksi kokonaiskäsitystä muodostaessa seuraisin tarkasti myös kansainvälistä tutkimusta ja suosituksia, Sari Multala sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala. Kuva:

Riikka Purra ei nyt halua arvostella THL:n arvioita. Hän uskoo, että hallitus seuraa myös kansainvälisiä toimijoita.

– Mikään muu ei selitä, että hallituksen toimintalinjaukset muuttuivat viime viikolla yhdessä yössä. Valmiuslaki tuli voimaan nopeasti ja tehokkaasti. Toivon, että asiantuntijoita kuullaan mahdollisimman laajasti.

Sinuhe Wallinheimoahäiritsee, että THL ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat eri linjoilla.

– Tämä aiheuttaa ristiriitaa kansalaisten oikeustajussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.