Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Virus myllää nyt Santahaminaa – näin korona mullisti Kaartin varusmiesten arjen

Puolustusvoimat on ottanut käyttöön järeät toimet, jotta pandemian riehuminen Santahaminan varuskuntasaarella estettäisiin mahdollisimman tehokkaasti.

Tämä on muuttanut varusmiesten koulutusrytmiä roimasti. Saari on nyt lähes suljettu ulkopuolisilta.

Kaartin jääkärirykmentissäpalvelevat reilu tuhat varusmiestä on jaettu laskennallisesti kolmeen osastoon, joista kolmannes on viikon lomilla ja loput palveluksessa. Tällä rotaatiolla pyritään vähentämään varusmiesten välisiä kontakteja ja pienentämään tartuntavaaraa.

­– Tähän saakka järjestely on sujunut hyvin, mutta jos koronatilanne pitkittyy, silloin voi tulla haasteita. Lähempänä kesää meille on suunniteltu suuria harjoituksia ja silloin on selvää, ettei kolmannes varusmiehistä voi olla niistä poissa, kertoo Kaartin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Kavén

– Joutunemme perumaan tai ainakin supistamaan näitä harjoituksia.

Varusmiesten ja kantahenkilökunnan toimintoja on rajoitettu muun muassa siten, että varuskuntaravintolaon suljettu asiakkailta ja kaikki palvelusaikaiset ruokailut järjestetään maastossa.

– Varuskuntaravintola Leijona Catering valmistaa edelleen ateriat normaalisti Santahaminan ruokalan keittiössä. Varusmiehet eivät käy enää totuttuun tapaan syömässä ruokalassa, vaan ruoka jaetaan heille astioista maastossa, Kavén tähdentää.

Myöskin Santahaminan sotilaskoti on suljettu ja sen palvelut on korvattu sotilaskotiautolla.

Samoin varusmiesten ahkerasti käyttämä kuntosali on tartuntavaaran vuoksi toistaiseksi kiinni.

Varusmiesten vieraiden ja läheisten pääsy on kielletty saarelle.

Tähän saakka koronatartunnan on saanut yksi Kaartin varusmies. Tartunta todettiin viime viikonvaihteessa hänen ollessaan urheilukomennuksella.

– Rakennuslaitos huolehtii nyt siivouksesta tehostetusti. Muutamia tiloja on myös desinfioitu, Kavén kertoo.

Puolustusvoimat rajoittaa myös siviilien pääsyä saarelle monin tavoin.

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjaston käyttö on kielletty ulkopuolisilta ja Maanpuolustuskorkeakoululle suunnatut vierailut on peruttu.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys on päättänyt keskeyttää koulutustoimintansa saarella toukokuun loppuun saakka. MPK:lla on ollut kursseja Santahaminassa lähes viikoittain.

Rajoituksista huolimatta Santahaminassa asuvat siviilit voivat ottaa vastaan yksityisvieraita omissa kodeissaan.

OIKAISU 23.3. kello 10.30: Kyseessä on Kaartin jääkärirykmentti, ei -prikaati. Suljettuna on varuskuntaruokala, ei muonituskeskus.