Ravintola ehti olla auki yhden päivän, sitten tuli viranomaissulku – ja sen perään korona: "Uskaltaako tänne lopulta kukaan tulla kun avaamme"

Aurinko sädehtii maunulalaisen ravintolan ikkunoista sisään. Missään ei ole ruoan murustakaan ja kalusteet hohtavat uutuuttaan.

On kulunut kolmisen kuukautta siitä, kun El Torito avasi ja sulki ovensa saman päivän aikana. On myös jo kohta kaksi vuotta siitä, kun ravintolayrittäjä Baris Kaya ja hänen liikekumppaninsa vuokrasivat Helsingin Asumisoikeus Oy:n rakennuttaman liiketilan kaupungilta.

– Tämä on todella harmillinen tilanne. Uskaltaako tänne kukaan tulla syömään, kun lopulta avaamme, Kaya pohtii, kun korona on tyhjentänyt ravintolat.

Yrittäjä on jo pitkään toivonut, että saisi viimein avata ravintolansa. Hän kuitenkin myöntää, että koronavirustilanteen vuoksi on hyvä, että ravintola pysyykin vielä kiinni.

– Tuttavani ravintolayrityksistä valittavat usein koronasta, että saleissa on hiljaista, hän sanoo.

– Olisi hienoa saada bisnes pyörimään, mutta koronavirustilanne olisi vaikuttanut meihinkin. Meillä ei ole ruokien kotiinkuljetusta, vaan syömään tullaan paikan päälle.

Yrittäjälle on sadellut usein kyselyitä siitä, milloin El Torito -ravintola avautuu. Hän ei kuitenkaan ole voinut antaa kenellekään varmoja vastauksia.

Ravintolan avautuminen on tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundströmin mukaan kiinni kahdesta asiasta: melulta suojaavan maton saapumisesta ja yhdestä taloteknisestä remontista, joka varmistaa hormin melusuojausta. Vasta, kun kaupunki on saanut tehtyä korjaustyöt, ravintola voisi avata ovensa.

Kaupunki haluaa varmistaa, että melu- ja hajuhaittoja ei enää kantaudu kerrostalon asuntoihin.

Kerrostalon kaikki asukkaat eivät ole mielissään ravintolan avautumisesta, mikä on osaltaan viivästyttänyt ravintolan avaamista.

Vaikka tiloissa on ollut ravintolavalmius ja lattiakaan ei ole kiinni seinissä, tuolien liikuttelu lattiaa vasten kantautuu joihinkin asuntoihin.

– Tätä varten laitamme tuolien jalkoihin kumisuojat ja kivilattialle tulee matto. Sen saapuminen Briteistä on viivästynyt brexitin vuoksi, mutta sen pitäisi tulla ensi viikolla, Grundström sanoo.

Baris Kayan mukaan myös alkoholitarjoilusta ollaan oltu huolissaan.

– Tämä ei ole ainoastaan baari, sitä ei tarvitse pelätä. Tänne tullaan syömään ja alkoholia saatetaan ottaa ruoan kanssa. Paikka on kuitenkin perheillekin tarkoitettu ja tulee olemaan rauhallinen, Kaya vakuuttaa.

Kaupunki on menettänyt vuokratuloja ja maksaa yrittäjälle ravintolan vuokrakoneista ja -kalusteista, mutta Grundström harmittelee eniten sitä, ettei ravintola ole vieläkään päässyt avaamaan.

– Tämä on pitkittynyt ikävästi monesta syystä. Tilanne on hyvin piinallinen ja olen todella pahoillani yrittäjien puolesta, Grundström sanoo.

Ravintolan ensimmäisenä avajaispäivänä ilmeni sulake- ja ilmanvaihtovika, jonka vuoksi ravintola piti sulkea. Kaupunki halusi tutkia vikojen syyt perusteellisesti ennen kuin ravintola avattaisiin taas.

Vikoja ei olisi pitänyt enää olla, koska kaupunki oli tehnyt remontin, jossa liiketila muutettiin ravintolaksi. Tilan käyttötarkoitus oli alun perin liiketila, jossa oli joiltain osin varauduttu mahdolliseen ravintolakäyttöön. Kaikilla osapuolilla on kuitenkin ollut eri käsitys ravintolavalmiudesta.

– Olemme jatkossa pitäneet huolta siitä, että kaikilla osapuolilla, eli tilapalveluilla, rakennuttajalla, urakoitsijalla ja vuokralaisilla on yhteinen näkemys ravintolavalmiudesta, Grundström sanoo.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut