Ravintola ehti olla auki yhden päivän, sitten tuli viranomaissulku – ja sen perään korona: "Uskaltaako tänne lopulta kukaan tulla kun avaamme"

Anniina Virtanen

Aurinko sädehtii maunulalaisen ravintolan ikkunoista sisään. Missään ei ole ruoan murustakaan ja kalusteet hohtavat uutuuttaan.

On kulunut kolmisen kuukautta siitä, kun El Torito avasi ja sulki ovensa saman päivän aikana. On myös jo kohta kaksi vuotta siitä, kun ravintolayrittäjä Baris Kaya ja hänen liikekumppaninsa vuokrasivat Helsingin Asumisoikeus Oy:n rakennuttaman liiketilan kaupungilta.

– Tämä on todella harmillinen tilanne. Uskaltaako tänne kukaan tulla syömään, kun lopulta avaamme, Kaya pohtii, kun korona on tyhjentänyt ravintolat.

Yrittäjä on jo pitkään toivonut, että saisi viimein avata ravintolansa. Hän kuitenkin myöntää, että koronavirustilanteen vuoksi on hyvä, että ravintola pysyykin vielä kiinni.

– Tuttavani ravintolayrityksistä valittavat usein koronasta, että saleissa on hiljaista, hän sanoo.

– Olisi hienoa saada bisnes pyörimään, mutta koronavirustilanne olisi vaikuttanut meihinkin. Meillä ei ole ruokien kotiinkuljetusta, vaan syömään tullaan paikan päälle.

Yrittäjälle on sadellut usein kyselyitä siitä, milloin El Torito -ravintola avautuu. Hän ei kuitenkaan ole voinut antaa kenellekään varmoja vastauksia.

Ravintolan avautuminen on tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundströmin mukaan kiinni kahdesta asiasta: melulta suojaavan maton saapumisesta ja yhdestä taloteknisestä remontista, joka varmistaa hormin melusuojausta. Vasta, kun kaupunki on saanut tehtyä korjaustyöt, ravintola voisi avata ovensa.

Kaupunki haluaa varmistaa, että melu- ja hajuhaittoja ei enää kantaudu kerrostalon asuntoihin.

Kerrostalon kaikki asukkaat eivät ole mielissään ravintolan avautumisesta, mikä on osaltaan viivästyttänyt ravintolan avaamista.

Vaikka tiloissa on ollut ravintolavalmius ja lattiakaan ei ole kiinni seinissä, tuolien liikuttelu lattiaa vasten kantautuu joihinkin asuntoihin.

– Tätä varten laitamme tuolien jalkoihin kumisuojat ja kivilattialle tulee matto. Sen saapuminen Briteistä on viivästynyt brexitin vuoksi, mutta sen pitäisi tulla ensi viikolla, Grundström sanoo.

Baris Kayan mukaan myös alkoholitarjoilusta ollaan oltu huolissaan.

– Tämä ei ole ainoastaan baari, sitä ei tarvitse pelätä. Tänne tullaan syömään ja alkoholia saatetaan ottaa ruoan kanssa. Paikka on kuitenkin perheillekin tarkoitettu ja tulee olemaan rauhallinen, Kaya vakuuttaa.

Kaupunki on menettänyt vuokratuloja ja maksaa yrittäjälle ravintolan vuokrakoneista ja -kalusteista, mutta Grundström harmittelee eniten sitä, ettei ravintola ole vieläkään päässyt avaamaan.

– Tämä on pitkittynyt ikävästi monesta syystä. Tilanne on hyvin piinallinen ja olen todella pahoillani yrittäjien puolesta, Grundström sanoo.

Ravintolan ensimmäisenä avajaispäivänä ilmeni sulake- ja ilmanvaihtovika, jonka vuoksi ravintola piti sulkea. Kaupunki halusi tutkia vikojen syyt perusteellisesti ennen kuin ravintola avattaisiin taas.

Vikoja ei olisi pitänyt enää olla, koska kaupunki oli tehnyt remontin, jossa liiketila muutettiin ravintolaksi. Tilan käyttötarkoitus oli alun perin liiketila, jossa oli joiltain osin varauduttu mahdolliseen ravintolakäyttöön. Kaikilla osapuolilla on kuitenkin ollut eri käsitys ravintolavalmiudesta.

– Olemme jatkossa pitäneet huolta siitä, että kaikilla osapuolilla, eli tilapalveluilla, rakennuttajalla, urakoitsijalla ja vuokralaisilla on yhteinen näkemys ravintolavalmiudesta, Grundström sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 2. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee
 5. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 13. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 14. Jäkälätie Tapanilassa pysyy kiinni kerrottua pidempään
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 8. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 9. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 10. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 11. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 12. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 13. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.