Oona Jokisen, 25, perustamasta kaupasta ruoat ostetaan omaan purkkiin – "Filosofiamme on jätteettömyys, kierrätys ja myrkyttömyys"

Jukka Hämäläinen

Hämeentien ja Eurantien risteyksessä sijaitsevan jykevän kivitalon kulmauksessa sijaitsee hulppea liiketila, jossa on huonekorkeutta ainakin viisi metriä. Aurinko paistaa sisään korkeista ikkunoista.

Kyseessä on entinen pankin huoneisto. Säästämistä tilassa harjoitetaan edelleen, sillä Unit Markt -myymälän liikeidea on säästää luontoa olemalla käyttämättä yhtään kertakäyttömuovia. Liike neuvottelee myös viimeisistä kertakäyttöisistä pahvipakkauksista luopumisesta tuottajien kanssa.

Liike myy laajalla valikoimalla ruoka-aineita kuivatuotteista tuoreisiin juureksiin, hedelmiin ja vihanneksiin. Saatavilla on myös kosmetiikkatarvikkeita, pesuaineita ja kodin kestotuotteita. Ostosten lomassa voi piipahtaa alakerran pikkukahvilaan.

– Toimintafilosofiamme on jätteettömyys, kierrätys ja myrkyttömyys. Tuotteemme ovat 99-prosenttisesti luomua, kauppias Oona Jokinen, 25, kertoo.

Liikkeen avaamista viime joulukuussa edelsi kirjaimellisestikin pitkä matka.

– Elämä johdatteli tähän. Työskentelin aiemmin muotialalla, stailasin ja valokuvasin.

– Asuin useamman vuoden Saksassa, jossa tutustuin vahvasti luomuruokaan ja -viljelyyn. Olen aina rakastanut ruokaa, ja pohdin ravintoasioita. Kun aloin syödä luomuruokaa, huomasin että vointini parani.

Aasian-matkallaan Jokisen pysäytti roskaisuus.

– Rannat olivat täynnä muovijätettä. Ihmiset polttivat jätteitään takapihoilla. Monissa maissa kierrätystä ei ollut ollenkaan.

Jokinen valitsi yrityksensä pakkausmateriaaliksi lasipurkin. Tarkoitus on, että asiakkaat tulevat kauppaan omine purkkeineen, jotka voi täyttää kaupan säiliöistä.

Purkin voi saada myös kaupasta. Tällöin tarkoitus on, että samaa purkkia käytetään seuraavallakin kerralla.

Jokinen on kannustanut ihmisiä tuomaan hänelle tarpeettomia purkkejaan. Niitä on tullut kiitettävästi.

Jokisella on missio palauttaa lasipurkit laajemminkin käyttöön.

– Mikseivät ne voisi olla pantillisia niin kuin pullot? Aion ajaa tätä asiaa eteenpäin. Lasipurkit säilyvät ikuisesti, elleivät mene rikki.

Unit Marktissa lasipurkit pestään hyvin. Varsinkin korona-aikana, mutta myös muulloin kaupassa riittää muutenkin astioiden, säiliöiden ja ottimien puhdistamista ja siivousta.

– Voi sanoa, että 50 prosenttia työajastamme menee puhtaanapitoon, Jokinen kertoo.

Lähipäivinä nelihenkistä tiimiä työllistää myös verkkokaupan ja kotikuljetusten aloittaminen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut