Nyt pitää kuluttaa ja käyttää palveluja

Kolumni

Markku Lahtinen

Poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia toimia ja uskoa tulevaisuuteen. Hallitus on reagoinut tilanteeseen esimerkillisesti julistamalla maahan poikkeustilan. Terveydenhuollon ja huoltovarmuuden takaamisen lisäksi hallituksen kriisipaketista on tulossa apuja yritysten maksuvalmiuksien turvaamiseen ja mahdollisuuksia lykätä verojen ja muiden maksujen eräpäiviä korona-epidemian jälkeiseen aikaan.

Kauppakamarin yritysneuvonta on ruuhkaantunut ennen näkemättömällä tavalla. Yritykset ovat todellisessa hädässä. Mitä tehdä, kun kassavirta pysähtyy kuin seinään, viennin toimitusketjuissa on merkittäviä viipeitä, kuukausia suunnittelut messut perutaan ja yrityksen ulkomailta rekrytoimat työntekijät ovat matkustuskiellossa lähtömaissaan. Ja miten suunnitella vuoden 2021 liiketoimintoja ja investointeja, kun kaikki on lyhyellä tähtäimellä enemmän tai vähemmän sumun peitossa.

Kun yritysten liiketoiminta sakkaa, vähenevät myös yritysten kautta yhteiskunnalle tilitettävät verot. Vuonna 2018 Uudellamaalla yhteisöverona yritykset maksoivat 3,5 miljardia euroa, joista Helsinkiin tuloutui 2,6 miljardia euroa. Yritysten maksamien yhteisöverojen lisäksi niin kaupunkien kuin valtionkin tuloista valtaosa syntyy meidän itse kunkin palkoista kertyvistä veroista. Sen takia on tärkeää, että kriisin ollessa pahimmillaan tehdään kaikki toimet, joilla estetään erityisesti palvelualojen yritysten turhat konkurssit. Ja sitä kautta tuhansien työpaikkojen menetykset ja uusien syntymättä jäämiset.

Vaikka korona rajoittaa merkittävästi normaalia elämisen rytmiä, nyt jos koskaan, käytä oman elinpiirisi yritysten palveluja. Tee hankintoja vaikka mieluimmin etupainotteisesti, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Pidä yllä kysyntää ja kerro myös yrityksille, mitä uusia palveluja muuttuneessa tilanteessa voisit käyttää. Kaikki tämä rohkaisee yrityksiä luovimaan läpi lähiviikkojen haasteista sekä auttaa niitä pitämään liiketoiminnan käynnissä ja työntekijät töissä.

Kirjoittaja on Helsingin seudun kauppakamarin johtaja.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut