Liikkeet sinnittelevät hiljenneessä Helsingin keskustassa – Jarmon oli "liki pakko" tulla kokoukseen: "Korona ei pelota"

Jukka Hämäläinen

Intercity 4 Joensuusta Helsinkiin saapuu 10.40 raiteelle 8. Tavallisesti kohtalaisen täydestä junasta astelee laiturille kolme henkeä. Hetken päästä ulos tulee vielä muutama matkustaja.

– Tulin "yksityisjunalla". Ravintolavaunussa ei ollut ketään muita, työmatkalle Lahdesta lähtenyt Jukka Korhonen vitsailee.

Imatralta junaan on noussut Jarmo Salmi, jonka oli hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa "lähes pakko" tulla kokoukseen.

– Minäkin olin yksin ekstraluokassa. Tulee kalliita matkoja VR:lle!

Kumpikin herroista kertoo, ettei koronavirus pelota.

Myös päiväkoti- ja leikkipuistorintamalla keskustassa on hiljaista. Kaisaniemenpuiston päiväkodin pihalla juoksee yksi taapero punaisissa haalareissa ja toista keinuttaa hoitotäti.

Paviljonkipäiväkodin edustalla on parkissa muutama pieni pyörä ja sisäpihan seinustalla on kolmet vaunut.

Sen vilkkaampaa ei ole Oodin edustan uudessa leikkipuistossa, mutta tunnelma näyttää hyvältä. Ekaluokkalainen Niklas Aarvala pelailee kentällä sählymailan ja -pallon kanssa.

Isä Antti Aarvala istuu kentän laidalla ja näpyttelee läppäriään. Liikuntatunti menossa?

– No näinkin voi sanoa. Päätettiin lähteä ulos, kun ei poika jaksa koko päivää sisällä istua.

Niklaksen mielestä koulunkäynti on sujunut kotonakin ihan hyvin. Isän mukaan kotona on ehditty opiskella esimerkiksi matematiikkaa ja äidinkieltä.

– Niklas on lukenut välillä yksin ja välillä niin, että aikuinen kuuntelee.

Makkaratalon kahvilat, ravintolat ja muutkin liikkeet ovat auki. Ihmisiä on ennakkokuvitelmia enemmän, muttei ehkä puoltakaan tavallisen arkipäivän määrästä.

Citykäytävässä on hiljaista, samoin Stockan kellon alla. Foodoran lähetti Sonja Jusi pyöräilee paikalle.

– Nyt on ollut hieman vilkkaampaa tilausten kanssa, muutaman vuoden ruokalähetin töitä tehnyt Jusi sanoo.

– Ei korona kyllä vielä kovin paljon näy. Yksi ravintola ei päästä meitä lähettejä enää sisätiloihin, ja jotkut asiakkaat ovat pyytäneet jättämään lähetyksen oven taakse, hän kertoo.

Japanilainen Ririko oli poistumassa Suomesta viimeisten turistien joukossa. Kuva: Sanna Jokela

Senaatintorilla ei näy normaalisti siellä pysähtyviä turistibusseja. Tuomiokirkon portailla sentään on muutama istuskelija.

Tuomiokirkon ovella on lappu, jossa kielletään ryhmiä tulemasta sisälle. Turisteja kirkosta kuitenkin löytyy.

Latvialainen Janis Eddings katsastaa kirkkoa tytärtensä Nataerinsin ja Annan kanssa.

– Olimme talvilomalla laskettelemassa Åressa, ja nyt palaamme Helsingin ja Tallinnan kautta kotiin. Koronaa emme pelkää ollenkaan, hän kertoo.

Vanhassa kauppahallissa on totaalisen hiljaista. Aleksei Fastovits näpyttelee turhautuneena kännykkäänsä Seafood Barin tiskin takana.

– Kello on 12 eikä tänään ole vielä ollut yhtään asiakasta. Koko kauppahallihan elää normaalisti turisteista, hän päivittelee.

Ulkopuolelta löytyy vielä yksi turisti. Ririko on ollut Suomessa neljä päivää.

– Tänään lennän kotiin Japaniin, hän kertoo hengityssuojaimen takaa.

Viimeiset turistit poistuvat niillä harvoilla lennoilla ja laivavuoroilla, joita vielä operoidaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. "Toivoa herättävä näky!" – helsinkiläinen pariskunta juhli häitä koronan tyhjentämällä Senaatintorilla 20.3.2020 20:15
  2. Kuntosaleilla treenaus jatkuu, hakaniemeläissali laittoi kumihanskat esille – Näin kommentoi oikeusministeriö 20.3.2020 12:07
  3. Koronarajoitukset eivät estäneet uuden kauppakeskuksen avajaisruuhkaa Helsingissä – Apulaispormestari kertoo käyneensä "vakavan keskustelun" 19.3.2020 15:58
  4. Kaupungin 1 600 työntekijän työpaikat suljettiin tällä viikolla – Tällaisia suunnitelmia heidän varalleen nyt on 20.3.2020 8:13
  5. "Myös luonto voidaan kokea stressin lähteenä" – osa ihmisistä virkistyy paremmin keskustan ostoskadulla kuin keskellä ei mitään 12.3.2020 18:35
  6. Kauppakeskusjohtaja näkee tilanteen huolestuttavana, ruokakaupoissa täysi hulina – Citymarket-kauppias: "Kukaan ei voi tässä tilanteessa sanoa, että hyötyy jotenkin" 13.3.2020 10:21

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut