Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaupungin 1 600 työntekijän työpaikat suljettiin tällä viikolla – Tällaisia suunnitelmia heidän varalleen nyt on

Helsinki pohtii parhaillaan, mitä sen 1 600 työntekijää ryhtyisi seuraavaksi tekemään, kun kaupunki sulki keskiviikkona koronan vuoksi kaikki kulttuuri- ja vapaa-ajanpaikat.

– Töitä kuitenkin riittää. Osa tekee töitä etänä ja osa omissa toimipisteissään, kertoo kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros

Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala kokousti asiasta keskiviikkona, jolloin se päätti, että toimintojen sulkemisen myötä tekemistä suunnataan kehitystyöhön, kuten kaupungin digitaalisiin palveluihin.

– Digitaalisten palveluiden parantaminen on asia, johon voimme koko kaupunkitasolla työpanostamme valjastaa. Kyse on erilaisista ratkaisuista, jolla helpotetaan kaupunkilaisten asioimista kanssamme, Gros kertoo.

Pirkkolan liikuntapuistossa oli loppuviikolla keskellä päivää ulkoilijoita. Sisätilojen ovet olivat lukossa.

Liikuntapuiston työntekijät olivat hajautettu alueelle erilaisiin kunnostustehtäviin.

– Tänään on lanattu ulkokenttiä ja laitettu niitä käyttökuntoon. Roskikset on tyhjennetty, kertoo puiston tiimiesimies Teijo Korva

Loput 13 työntekijästä maalasivat loppuviikolla naisten ja miesten pukuhuoneita. Uimavalvojat ja -kassat purkivat kahta liikuntapuiston saunaa, jotka paneloidaan uudelleen.

– Siivoojat tekevät suursiivousta, Korva valottaa työntekijöiden tehtäviä.

Itäpakilalaiset isä ja tytär, Mika Kemppainen ja Siiri, 12, olivat tulleet urheilukentälle harjoittelemaan.

– Tulimme tekemään etäharjoitteluohjelmaa, isä toteaa yleisurheilua harrastavan Siirin kotitehtävistä.

Helsinki sulki tällä viikolla ainakin 13. huhtikuuta asti kaikki "sisällä tapahtuvat kohtaamisen paikat", kuten kirjastot, kirjastoautot, kulttuuritalot, museot, nuorisotalot ja sisäliikuntapaikat. Ensimmäisten sulkuviikkojen ajaksi riittää tekemistä erilaisissa koulutus, kunnostus ja siivoamistöissä, joka on ehkä jäänyt tekemättä, Gros kertoo.

– Samaan aikaan meillä on tarve miettiä, miten voisimme kaupunkilaisia tukea esimerkiksi ulkoilussa. Tunnistamme vahvasti, että kun ihmiset ovat paljon jääneet kotiin ja he tarvitsevat iloa, tukea sekä liikkumista elämään, jatkaa Gros.

Mikäli koronakaranteeri tulee jatkumaan pitkään, voi tulla eteen se, että kaupunki sijoittaa työtekijöitään uusi työtehtäviin.

– Jos esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimessa on tarvetta työntekijöille, meidän tulee miettiä menettelyä, että omista töistään vapautuvat voitaisiin irrottaa kaupungin muihin tehtäviin. Esimerkiksi esimiehet ovat hyvin pätevöityneitä henkilöstöasioissa ja heidän osaamistaan voitaisiin hyödyntää. Katsomme tilannetta nyt erittäin avarakatseisesti, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, Gros kertoo.

Erityisesti sosiaali- ja terveyspuolelle kaupunki harkitsee myös eläkkeellä olevien ja opiskelijoiden kutsumista töihin. Lomautuksia ei ainakaan tällä hetkellä ole tiedossa.

– Kaikki kivet käännetään nyt. Tällainenkin kriisi on omalta osaltaan mahdollisuus myös kehittää asioita ja osaamista.

Yksi iso kysymys koronakriisin aikaan on uusien rekrytointien tekeminen. Grosin mukaan rekrytoinnit jatkuvat. Erityisesti työhaastatteluiden alkuvaiheen haastattelut tehdään videoyhteyden avulla, kuten normaalitilanteessa pitkälti nytkin tehdään.