Lapinlahden vanhasta mielisairaalasta kaavaillaan muumien kotipesää – "Luovalle yhteisöllemme vaikea kuvitella stimuloivampaa paikkaa"

Jukka Hämäläinen

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Lapinlahden kevät. Ehdotuksen johtavana ideana on rakentaa alueen eteläreunalle hotelli, joka toimisi samalla Länsiväylän melumuurina.

Päärakennuksen yhdeksi pääkäyttäjäksi tulisi Moomin Characters Oy. Tavoitteena on toteuttaa Lapinlahteen Tove Janssonin kotimuseo. Sen yhteyteen tulisi myös kirjakustantamo, kirjakauppa ja kaupunkikulttuuria rikastuttavia tapahtumia.

Eteläsiipeen tulisi kulttuurialan toimijoille tarkoitettuja työtiloja sekä Moomin Characters Oy:n toimitilat.

– Olemme innostuneita mahdollisuudesta osallistua helsinkiläisille näin keskeisen alueen tulevaisuuteen. Luovalle yhteisöllemme on vaikea kuvitella stimuloivampaa paikkaa, jossa luontoarvot ja urbaani pulssi kohtaavat yhtä luontevasti, Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström luonnehtii.

Nykyisen Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen tulisi kaksi uutta palveluasumiseen suunniteltua rakennusta. Uudisrakennukset mahdollistaisivat taloudellisesti nykyisten, suojeltujen rakennusten peruskorjaamisen ja alueen kehittämisen.

Päärakennus korjattaisiin hienovaraisesti, ja sen pohjoissiipeen tulisi hostelli. Huoneisiin ei kuitenkaan tulisi omia wc-tiloja.

Sisäpihalle voitaisiin mukaan sijoittaa kahvila, ravintola ja tapahtumatiloja. Venetsia-rakennukseen tulisi ravintolatoimintaa.

Suojeltu, historiallinen puisto säilyisi kaikille avoimena ja lähes ennallaan. Puistoa kunnostettaisiin maltillisesti reittejä selkeyttäen ja ulkovalaistusta uusien. Meren läheisyyttä avattaisiin kaikille kaupunkilaisille rakentamalla erilliset vene- ja uimalaiturit.

Ehdotuksen ovat laatineet kiinteistösijoitusyhtiö NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo, OPUS ja Soini & Horto. Voittaja täytti raadin mukaan hyvin kilpailuehdotuksen laatimiselle asetetut kriteerit.

Voittajaehdotuksen jatkotoimista päättää seuraavaksi kaupunkiympäristölautakunta, jonka käsittelyyn asia etenee kevään aikana. Alueen kohtalosta päättää lopullisesti valtuusto. Nopeimmillaan kiinteistöjen korjaus- ja rakennustyöt voisivat käynnistyä ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.