"Onneksi olkoon teille on syntynyt poika, mutta..." – Kylmäävät sanat aloittivat Matti Laitisen, 66, taistelun Arskan, 29, oikeuksien puolesta

Heinäkuu. Vuosi 1990. Paikka: Kätilöopiston sairaala.

Naislääkäri avasi osaston oven ja astui sisään. Sitten hän sanoi rauhallisella äänellä:

– Onneksi olkoon teille on syntynyt poika, mutta... hän ei ole aivan terve.

Näillä lääkärin sanoilla alkoi helsinkiläisen Matti Laitisen elämä kehitysvammaisen Arskan, 29, isänä. Teksti on Laitisen vuonna 1993 kirjoittamasta kirjasta Pyllervo Paunonen, joka kertoo Arskan 11 ensimmäisestä kuukaudesta ja omista ajatuksistaan vastasyntyneen kehitysvammaisen pojan isänä. Kehitysvamma, Downin syndrooma ja sydänvika tulivat vanhemmille täytenä yllätyksenä. Kaiken piti olla kunnossa. Ultraäänikuvassa ei ilmennyt poikkeavaa.

– Tämäkin vielä, ajattelin. Onneksi olen ollut työssäni jonkin verran tämän oireiston parissa ja tiedän siitä jotakin, Laitinen kirjoitti kirjassaan.

Lämmin suhde lapseen syntyi heti syntymän jälkeen. Sitä alkoi Laitisen taistelu kehitysvammaisten oikeuksien puolustajana ja Arskan arjen kuvailu kynämiehenä tunnetunLaitisen kirjoissa.

Pyllervo Paunosen ilmestymisen jälkeen Arska on esiintynyt viidessä Laitisen kirjassa, sillä kehitysvammaisten oikeudet eivät isän mukaan yhteiskunnassamme aina toteudu.

– Arskalla pitää olla samat oikeudet kuin muillakin, vaikka onkin puolustuskyvytön, eikä ymmärrä omia oikeuksiaan. Tällä tiellä olemme.

– Suurelle osalle päättäjistä vammaiset ovat puolustuskyvyttömiä, tilastollinen numeraalijoukko, joka aiheuttaa huolia ja kustannuksia. Taistelevana humanistina ja vammaisten puolestapuhujana en ole koskaan hyväksynyt tätä, Laitinen jatkaa.

Kehitysvammaiset elävät Suomessa köyhyysrajalla. Kotona asuva Arska saa kuukaudessa 834 euroa. Siitä pitää maksaa kaikki: eläminen, matkat, vaatteet, harrastukset, muut menot sekä kolme yötä kuukausittain Pihlajiston pienryhmäkodissa.

– Jos Arska asuisi ryhmäkodissa, siitä ei jäisi mitään käteen. Ei mitään, isä toteaa.

Laitinen arvosteli alkuvuonna Helsingin Uutisissa kaupungin toimintaa, kun se lopetti päivittäisenä korvauksena Arskan viiden euron työosuusrahan maksamisen.

Lue lisää:Arskan 5 euron korvauksen lopettamisesta syntyi kohu – Kaupunki: "Päivätoiminta ei ole työpaikka, vaan palvelu, joka tuottaa mukavia kokemuksia"

jaIsä pettyi: Helsinki lopetti 5 euron työosuusrahan kehitysvammaiselta Arskalta – "Stadi säästää"

Sattumaa tai ei, mutta Laitinen oli jo ennen Arskan syntymää ollut tekemisissä vammaisuuden kanssa.

Laitinen suoritti 1980-luvulla nuorena tietoliikenneteknikkona siviilipalveluksensa Näkövammaisten ammattikoulussa. Tällä jaksolla oli vaikutusta myöhempään ammatinvalintaan erityisopetuksen parissa.

– Arskan isänä olen joutunut törmäämään terveydellisiin, arjessa pärjäämisen, taloudellisiin ja ihmisarvoa koskeviin ongelmiin. Samoihin asioihin törmäsin myös työelämässä. Olen pistänyt parhaani mukaan hanttiin. Jatkan tätä ihmisoikeustaistelua elämäni loppuun asti.

Palataanpa vielä hieman vuosissa taaksepäin.

Arskan synnyttyä lääkäri totesi vanhemmille rauhallisesti:”Down-lapset ovat kyvyiltään hyvin monitaitoisia”. Sen isä tuli myös vuosien varrella huomaamaan. Arska oppi muun muassa soittamaan kitaraa.

– Siitä olen erityisen ylpeä, että Arska osaa soittaa John Lee Hookerin bluesia. Se on hyvin merkittävä asia. Se kertoo paljon kehitysvammaisen kundin kyvystä oppia ja toimia luovasti.

Laitiselle oli alusta asti tärkeää, että Arska näkisi elämää ja maailmaa samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Arska on elämänsä aikana käynyt yli 20 maassa, konserteissa, oopperoissa ja on mielenosoituksissa jo tuttu kasvo.

Entä mitä Arskan syntymä on isälle opettanut?

– Sitä että elämän tarkoitus on elämä. Jokaisen ihmisen elämä on arvokas ja ihmisoikeuksia pitää puolustaa, Laitinen toteaa.

Kehitysvammaisten puolustaja

Helsinkiläinen Matti Laitinen, 66, on eläkkeellä oleva tietoliikenneteknikko ja vaikeasti kehitysvammaisen Aarni-Johannekseneli Arskan, 29, isä.

Työskenteli 36 vuotta neurologisesti vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien parissa työkunnon arvioijana ja tietotekniikan opettajana.

Laitinen on kirjoittanut 13 kirjaa, joissa viidessä on kuvailtu Arskan elämää.

Ajaa vammaisten oikeuksia olla tasavertaisia yhteiskunnan jäseniä.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut