Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten koronatilanne vaikuttaa lastenhoidon tukiin? Näin Kela vastaa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa myös perheiden lastenhoidon tukiin.

Kela tiedottaa, että se pyrkii jatkamaan etuuksien maksamista voimassa olevien päätösten mukaisesti.

Kelalta on kysytty paljon siitä, maksaako se perheelle kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea, jos päiväkoti suljetaan ja lasta hoidetaan sen vuoksi kotona.

Vastauksena Kela toteaa, että se ei voi maksaa perheelle kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea silloin, kun lapsella on kunnallinen päivähoitopaikka, vaikka lapsi olisikin poissa hoidosta.

Jos lapsi on yksityisessä päivähoidossa, Kela maksaa yksityisen hoidon tukea hoitosopimuksen perusteella ja enintään sovitun hoitomaksun verran. Tämä johtuu laista, eikä Kelalla ole asiassa harkintavaltaa.

Yksityisen hoidon tukeen ei ole oikeutta siltä ajalta, kun perheen ei tarvitse maksaa hoitomaksua.

Kun päivähoitopaikka suljetaan väliaikaisesti, hoitomaksuihin ei yleensä tule katkosta. Tällöin päivähoitopaikan väliaikaisella sulkemisella ei ole vaikutusta yksityisen hoidon tukeen.

Jos vanhempi tekee osa-aikatyötä lasten hoidon vuoksi, perhe voi hakea Kelasta osittaista tai joustavaa hoitorahaa. Sitä voi saada alle kolmevuotiaan lapsen ja 1. ja 2. luokalla olevan lapsen hoitoa varten. Edellytyksenä on, että vanhempi tai muu huoltaja tekee töitä keskimäärin enintään 30 tuntia viikossa.

Tuki myönnetään vähintään kuukaudeksi kerrallaan. Jos tuen hakijalla ei ole lainkaan työtunteja, kannattaa selvittää, onko perheellä oikeutta esimerkiksi kotihoidon tukee, Kela neuvoo.