Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin pidät koronakaranteenissa oleviin yli 70-vuotiaisiin yhteyttä ja tarjoat virikkeitä – liitto kokosi listan

Vanhustyön keskusliitto on koonnut vinkkilistaa siitä, mitä ikäihmisten läheiset voisivat tehdä ikäihmisten hyväksi etänä ilman nettiä, sillä monella ikäihmisellä ei ole käytössään digilaitteita. Liitto on koostanut vinkkejä omille Facebook-sivulilleen.

Tässä Vanhustyön keskusliiton vinkkilista:

– Soita puhelimella ja tiedustele kuulumisia, vaikka päivittäin.

– Anna aikaasi. Keskustele kiireettömästi. Anna ikäihmisen jakaa huoliaan ja murheitaan sekä kertoa tarpeistaan.

– Pudota mukava postikortti tai lappu lähellä asuvan iäkkään tuttavasi postilaatikkoon ja kerro, että olet apuna tarvittaessa. Muista laittaa viestiin mukaan myös puhelinnumerosi.

– Lainaa ikäihmiselle omia kirjojasi, ylimääräisiä lehtiä ja DVD-elokuvia. Edellyttäen, että itse olet terve, etkä altistunut virukselle.

– Jos taloyhtiössä on vapaa kaappi tai hylly, tehkää siitä kirjojen ja elokuvien vaihtopiste. Kun olet lukenut kirjan, sujauta lappu kirjan väliin tervehdykseksi seuraavalle.

– Etäällä asuvalle läheiselle voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksena verkkokaupan kautta.

– Jos mahdollista soita kuvapuhelu (Skype, Face-time). Kuvapuhelun kautta voit näyttää, mitä elämääsi kuuluu, mitä lapsenlapset puuhaavat ja lemmikit touhuavat.

Liitto vinkkaa vielä keväisistä keskustelunaiheista, tulevista juhlapyhistä ja merkkipäivistä, joita löytyy tästä linkistä

Hallitus velvoitti alkuviikolla yli 70-vuotiaita pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa toistaiseksi koronavirusepidemian aikana.

Vanhustyön keskusliitto listasi sivuillaan ja Facebookissa myös ikäihmisille itselleen vinkkilistan, mitä kotona voisi tehdä koronakaranteenin aikana.

– Tartu luuriin ja soita vanhalle ystävälle tai etsi hänet sosiaalisesta mediasta ja ota yhteyttä.

– Jos olet ollut osa vakiintunutta ryhmää, joka ei toistaiseksi voi kokoontua, vaihtakaa kuulumisia puhelimella.

– Muodostakaa soittorinki, jossa yksi soittaa toiselle ja se toinen eteenpäin seuraavalle. Tai kilauta kaverille muuten vaan! Tee siis ”tikusta asiaa”.

– Seuraa mediaa lehtien, radion ja tv:n sekä mahdollisten digilaitteiden kautta. Hyödynnä YLE Areenan ja maksukanavien tarjonta.

– Lue kirjoja.

– Kaiva esiin kiikarit ja seuraa lintujen ja oravien kevätpuuhia. Yritä tunnistaa lintulajit. Bongaa kevätmuuttajat.

– Jos sinulla on piha, tee pihahommia, istuta narsisseja ja seuraa luonnon heräämistä.

– Kirjoita muistelmia ja omia mietteitä. Käy läpi vanhoja valokuvia ja muistoesineitä. Kirjoita ylös tietoja ja tarinoita niistä ja ihmisistä, joita enää kenties vain sinä tunnistat.

– Viihdytä itseäsi pelaamalla pasianssia pelikorteilla tai älylaitteella, tekemällä käsitöitä, askarteluja, nikkarointia tai maalaamista. Ulkoilut ja jumpparyhmät voi korvata kotijumpalla ja olohuonediskolla.

– Lue lapsenlapsille satuja kuvapuhelun avulla.