Talosaunat suljetaan 50 000 asukkaalta Helsingissä tartuntariskin takia – "Toivottavasti pyykkitupaa saa käyttää jatkossakin"

Jukka Hämäläinen

Vuokranantaja Sato sulki tänään kokonaan omistuksessaan olevien asuntokohteidensa yhteiskäytössä olevat talosaunat ja niiden pesutilat.

– Konsultoimme terveydenhuollon ammattilaisia, ja he suosittelivat sulkemista, kun vielä ei varmasti tiedetä, miten virus leviää pinnoilla. Pelaamme varman päälle, yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja MiiaEloranta perustelee.

– Olemme kansallisesti vakavassa tilanteessa, ja siksi meidänkin on hyödynnettävä käytettävissä olevat keinomme.

Tilanteen arvioinnissa ja päätöksenteossa vaikutti se, että yhteisissä peseytymistiloissa vallitsevat viruksille otolliset olot.

– On lämpöä ja kosteutta, ja ihmiset käyvät siellä peräjälkeen. Kyllä riski olisi näkemyksemme mukaan olemassa, Eloranta pohtii.

Saunominen ei ole suomalaisille puhdistautumista, vaan myös tapa rentoutua. Mietittekö kiellon mielialavaikutuksia?

– Totta on, että sauna on monelle suomalaiselle tärkeä rentoutumispaikka. Elämme kuitenkin hyvin poikkeuksellisia aikoja. Joudumme menemään terveys ja riskiryhmien huomiointi edellä, jotta säätyisimme vakavilta tapauksista.

– Heti kun riski pienenee ja saadaan siitä terveysviranomaisten linjaus, niin ilmoitamme taas saunojen avaamisesta, Eloranta lupaa.

Sato lupaa hyvittää asukkaille käyttämättä jäävien saunavuorojen maksut. Saunavuoron voi jättää maksamatta huhtikuusta alkaen. Kun saunat taas avataan, maksua ei peritä käyttöönottokuukaudelta eikä sitä seuraavalta kuukaudelta.

Kaikkiaan 50 000 asukkaan Satossa on paljon myös asuntoja, joissa on omat saunat.

Sato on neuvonut asukkaita välttämään myös muiden yhteisten tilojen käyttöä epidemian aikana. Porraskäytäviä yhtiö siivouttaa tehostetusti, erityisesti pintojen hygieniaan keskittyen.

– Kannattaa silti muistaa, että etenkin yleisten tilojen tarttumapinnoissa virusten esiintymisriski on aina olemassa.

Sen sijaan Eloranta kannustaa asukkaita auttamaan toisiaan, kunhan tartuntoja varotaan.

– Meillä on solidaarisuuden ilmapiiri ja naapureita halutaan auttaa. Nyt apua voivat tarvita etenkin yksin asuvat vanhukset.

Pikku Huopalahdessa Saton talojen naapurikummina toimiva MantiRaunio-Laineon saanut juuri tiedon talosaunan sulkemisesta.

– Onhan tämä vähän outoa, mutta tuskin se tässä tilanteessa sen kummemmin järisyttää. Meidän asukkailla ei edes ole kovin monta vakisaunavuoroa.

Rautio kertoo, että myös kerhohuoneiden osalta Sato toivoo, ettei niitä käytettäisi.

– Kerhohuoneen avain on minulla, joten täytyy sitten vain sanoa, että nyt ei onnistu.

Pyykkituvan käytöstä epidemian aikana Sato ei ole Raution mukaan ainakaan toistaiseksi antanut ohjetta.

– Se on meillä ahkerassa käytössä, ja toivottavasti sitä saa käyttää jatkossakin. Täytyyhän hygieniasta pystyä huolehtimaan koronankin aikana.

Rautio kertoo olleensa naapurikummi jo ennen kuin sellaiset virallisesti lanseerattiin.

– Olen talon ainut alkuperäinen asukas ja tunnen siksi hyvin ihmiset. Myös asukkaat tuntevat toisiaan paljon. Jeesaamme aina avun tarpeessa olevia. Se tulee luontevasti, hän vakuuttaa.

(19.3.2020 klo 8.25 Korjattu Manti Raunio-Laineen nimi.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 4. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 5. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 6. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 7. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 10. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 11. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 15. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.