Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Talosaunat suljetaan 50 000 asukkaalta Helsingissä tartuntariskin takia – "Toivottavasti pyykkitupaa saa käyttää jatkossakin"

Vuokranantaja Sato sulki tänään kokonaan omistuksessaan olevien asuntokohteidensa yhteiskäytössä olevat talosaunat ja niiden pesutilat.

– Konsultoimme terveydenhuollon ammattilaisia, ja he suosittelivat sulkemista, kun vielä ei varmasti tiedetä, miten virus leviää pinnoilla. Pelaamme varman päälle, yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja MiiaEloranta perustelee.

– Olemme kansallisesti vakavassa tilanteessa, ja siksi meidänkin on hyödynnettävä käytettävissä olevat keinomme.

Tilanteen arvioinnissa ja päätöksenteossa vaikutti se, että yhteisissä peseytymistiloissa vallitsevat viruksille otolliset olot.

– On lämpöä ja kosteutta, ja ihmiset käyvät siellä peräjälkeen. Kyllä riski olisi näkemyksemme mukaan olemassa, Eloranta pohtii.

Saunominen ei ole suomalaisille puhdistautumista, vaan myös tapa rentoutua. Mietittekö kiellon mielialavaikutuksia?

– Totta on, että sauna on monelle suomalaiselle tärkeä rentoutumispaikka. Elämme kuitenkin hyvin poikkeuksellisia aikoja. Joudumme menemään terveys ja riskiryhmien huomiointi edellä, jotta säätyisimme vakavilta tapauksista.

– Heti kun riski pienenee ja saadaan siitä terveysviranomaisten linjaus, niin ilmoitamme taas saunojen avaamisesta, Eloranta lupaa.

Sato lupaa hyvittää asukkaille käyttämättä jäävien saunavuorojen maksut. Saunavuoron voi jättää maksamatta huhtikuusta alkaen. Kun saunat taas avataan, maksua ei peritä käyttöönottokuukaudelta eikä sitä seuraavalta kuukaudelta.

Kaikkiaan 50 000 asukkaan Satossa on paljon myös asuntoja, joissa on omat saunat.

Sato on neuvonut asukkaita välttämään myös muiden yhteisten tilojen käyttöä epidemian aikana. Porraskäytäviä yhtiö siivouttaa tehostetusti, erityisesti pintojen hygieniaan keskittyen.

– Kannattaa silti muistaa, että etenkin yleisten tilojen tarttumapinnoissa virusten esiintymisriski on aina olemassa.

Sen sijaan Eloranta kannustaa asukkaita auttamaan toisiaan, kunhan tartuntoja varotaan.

– Meillä on solidaarisuuden ilmapiiri ja naapureita halutaan auttaa. Nyt apua voivat tarvita etenkin yksin asuvat vanhukset.

Pikku Huopalahdessa Saton talojen naapurikummina toimiva MantiRaunio-Laineon saanut juuri tiedon talosaunan sulkemisesta.

– Onhan tämä vähän outoa, mutta tuskin se tässä tilanteessa sen kummemmin järisyttää. Meidän asukkailla ei edes ole kovin monta vakisaunavuoroa.

Rautio kertoo, että myös kerhohuoneiden osalta Sato toivoo, ettei niitä käytettäisi.

– Kerhohuoneen avain on minulla, joten täytyy sitten vain sanoa, että nyt ei onnistu.

Pyykkituvan käytöstä epidemian aikana Sato ei ole Raution mukaan ainakaan toistaiseksi antanut ohjetta.

– Se on meillä ahkerassa käytössä, ja toivottavasti sitä saa käyttää jatkossakin. Täytyyhän hygieniasta pystyä huolehtimaan koronankin aikana.

Rautio kertoo olleensa naapurikummi jo ennen kuin sellaiset virallisesti lanseerattiin.

– Olen talon ainut alkuperäinen asukas ja tunnen siksi hyvin ihmiset. Myös asukkaat tuntevat toisiaan paljon. Jeesaamme aina avun tarpeessa olevia. Se tulee luontevasti, hän vakuuttaa.

(19.3.2020 klo 8.25 Korjattu Manti Raunio-Laineen nimi.)