Kotien nettiyhteydet joutuvat nyt koville – näillä ohjeilla hallitset kaistasyöppöjä

Crista Lassfolk-Feodoroff

Etätyötä tekevät vanhemmat ja kotikoulua käyvät lapset ovat vaativa yhdistelmä kodin nettiyhteyksille. Netti tökkii, jos laajakaistan kapasiteetti loppuu kesken.

Tilanne voi hyvinkin olla se, että yksi perheenjäsen osallistuu kymmenien ihmisten videopalaveriin samaan aikaan kun toinen kokoustaa toisella koneella ja kolmannella on etäopetusta videoyhteydellä. Yhtälöön on helppo lisätä vielä päiväkoti-ikäinen, joka haluaa katsoa teräväpiirtoisia piirrettyjä, kun muista ei ole pitämään seuraa.

Kaikki edellä mainitut ovat kaistasyöppöjä, jotka voivat hidastaa tai häiritä kodin nettiyhteyttä.

Tilanne ei ole mahdoton, mutta haasteita se tuo, arvioi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kehityspäällikkö Klaus Nieminen Hän uskoo, että kotien verkkoyhteydet tulevat pääasiassa riittämään koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

– Jos yhteys on riittämätön, on hyvä ottaa yhteyttä omaan operaattoriin nopeuden nostamiseksi, sekä katsoa myös oman alueen muut vaihtoehdot, Nieminen neuvoo.

Vaihtoehtojen vertailua helpottaa Traficomin tuottama nettipalvelu Monitori, josta löytyy alueittain koottua tietoa myös mobiililaajakaistaliittymien nopeuksista.

Palvelu on jaettu kahteen näkymään; karttanäkymässä tietoja voi tarkastella alueellisesti Suomen kartalla ja lähialuenäkymässä valitun osoitteen perusteella.

Klaus Nieminen kehottaa kotitalouksia myös tarkistamaan, voivatko kotona olevat käyttää eriyhteyksiä, kuten esimerkiksi kiinteän lisäksi kännykän mobiililaajakaistaa. Tällöin kännykästä pitää muistaa kytkeä wlan pois päältä.

Jos kaikki keinot on käytetty, mutta mikään ei auta, hän neuvoo vielä uudelleenkäynnistämään modeemin.

Modeemi muuntaa asuntoon tulevan kiinteän laajakaistan langattomaksi wlan eli wifi-verkoksi, joka voi ruuhkautua, jos verkossa on samaan aikaan liikaa käyttäjiä.

– Modeemin uudelleen käynnistys auttaa välillä. Nykyään verkkoyhteydet ovat pääsääntöisesti jo riittävän nopeat, aivan eri tasolla kuin vielä muutamia vuosia sitten, Nieminen rohkaisee.

– Neuvoisin myös sopimaan perheenjäsenten kesken, että erityisen tärkeiden videokokousten kohdalla nettiyhteys voitaisiin pyhittää juuri sille.

Hän lisää vielä, että on itsekin juuri osallistumassa 50 eurooppalaisen yhteiseen nettikokoukseen. Osallistujat ovat sopineet sulkevansa kameran, jos eivät ole itse puhumassa.

– Se on selvä, että 50 videokuvaa rasittavat yhteyksiä niin paljon, ettei niitä kannata turhaan lähettää kaikille osallistujille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 7. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 8. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 9. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 10. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Pörröisiä palleroitaan suojelevista linnuista vaaraa Helsingissä – "Koirasvaris voi iskeä lakittomaan päähän verihaavan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 10. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 11. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 14. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 15. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.