Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotien nettiyhteydet joutuvat nyt koville – näillä ohjeilla hallitset kaistasyöppöjä

Etätyötä tekevät vanhemmat ja kotikoulua käyvät lapset ovat vaativa yhdistelmä kodin nettiyhteyksille. Netti tökkii, jos laajakaistan kapasiteetti loppuu kesken.

Tilanne voi hyvinkin olla se, että yksi perheenjäsen osallistuu kymmenien ihmisten videopalaveriin samaan aikaan kun toinen kokoustaa toisella koneella ja kolmannella on etäopetusta videoyhteydellä. Yhtälöön on helppo lisätä vielä päiväkoti-ikäinen, joka haluaa katsoa teräväpiirtoisia piirrettyjä, kun muista ei ole pitämään seuraa.

Kaikki edellä mainitut ovat kaistasyöppöjä, jotka voivat hidastaa tai häiritä kodin nettiyhteyttä.

Tilanne ei ole mahdoton, mutta haasteita se tuo, arvioi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kehityspäällikkö Klaus Nieminen Hän uskoo, että kotien verkkoyhteydet tulevat pääasiassa riittämään koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

– Jos yhteys on riittämätön, on hyvä ottaa yhteyttä omaan operaattoriin nopeuden nostamiseksi, sekä katsoa myös oman alueen muut vaihtoehdot, Nieminen neuvoo.

Vaihtoehtojen vertailua helpottaa Traficomin tuottama nettipalvelu Monitori, josta löytyy alueittain koottua tietoa myös mobiililaajakaistaliittymien nopeuksista.

Palvelu on jaettu kahteen näkymään; karttanäkymässä tietoja voi tarkastella alueellisesti Suomen kartalla ja lähialuenäkymässä valitun osoitteen perusteella.

Klaus Nieminen kehottaa kotitalouksia myös tarkistamaan, voivatko kotona olevat käyttää eriyhteyksiä, kuten esimerkiksi kiinteän lisäksi kännykän mobiililaajakaistaa. Tällöin kännykästä pitää muistaa kytkeä wlan pois päältä.

Jos kaikki keinot on käytetty, mutta mikään ei auta, hän neuvoo vielä uudelleenkäynnistämään modeemin.

Modeemi muuntaa asuntoon tulevan kiinteän laajakaistan langattomaksi wlan eli wifi-verkoksi, joka voi ruuhkautua, jos verkossa on samaan aikaan liikaa käyttäjiä.

– Modeemin uudelleen käynnistys auttaa välillä. Nykyään verkkoyhteydet ovat pääsääntöisesti jo riittävän nopeat, aivan eri tasolla kuin vielä muutamia vuosia sitten, Nieminen rohkaisee.

– Neuvoisin myös sopimaan perheenjäsenten kesken, että erityisen tärkeiden videokokousten kohdalla nettiyhteys voitaisiin pyhittää juuri sille.

Hän lisää vielä, että on itsekin juuri osallistumassa 50 eurooppalaisen yhteiseen nettikokoukseen. Osallistujat ovat sopineet sulkevansa kameran, jos eivät ole itse puhumassa.

– Se on selvä, että 50 videokuvaa rasittavat yhteyksiä niin paljon, ettei niitä kannata turhaan lähettää kaikille osallistujille.