Via Crucis huipentaa Anna-Mari Kaskisen uran

Roihuvuoressa asuva kirjailija Anna-Mari Kaskinen valmistelee parhaillaan yhtä uransa huippukohdista. Hän käsikirjoittaa pääsiäisen kärkitapahtuman Helsingin keskustassa, missä perinteinen musiikillinen vaellus Via Crucis seuraa Jeesuksen tietä ristille 11. huhtikuuta.

Kaskinen on järjestyksessä seitsemäs Via Cruciksen eli Ristin tien kirjoittajista, ja mahdollisesti hänen käsikirjoitustaan esitetään myös tulevina vuosina.

Viimeiset viisi vuotta Via Crucis on ollut Veli-Pekka Hännisen käsialaa. Kaskinen pyydettiin käsikirjoittamaan tapahtuman sen 25. juhlavuonna, ohjaajana on Minna Harjuniemi

– Minua on kyselty siihen ennenkin, mutta aiemmin en ole ehkä uskaltanut, on se sen verran iso vastuu ja iso hanke. Mutta minulla on takana jo 20 Vivamon Raamattukylän näytelmää, ja hetki voisi nyt olla oikea, Kaskinen sanoo.

– Minulla oli nyt myös tilaa tällaiselle projektille ja sen vaatimalle henkiselle valmistautumiselle.

Nyt työtä valmistellaan ohjaajan ja säveltäjän, Tony Sikströmin kanssa.

– Aika iso luottamuksenosoitus tämä on. Saa nähdä nyt, vähän tämä huimaa!

– Minulla on siinä omat painotukseni. Kertomus on minulle tärkeä ja haluaisin, että esitys tekee oikeutta alkuperäiselle, mutta myös puhuttelee tämän ajan ihmisiä. Niitäkin, joille kertomus ei ole tuttu.

– Laulut ovat ihan uusia ja mukana on täydentäviä hahmoja. Olen halunnut tehdä tästä osallistavan, eli esiintyjiksi on tarkoitus kutsua mukaan erityisryhmiä kuten vanhuksia, lapsia ja nuoria, kehitysvammaisia ja maahanmuuttajia.

Noin 170 erilaista teosta runoja, proosaa, näytelmiä ja lauluja julkaisseella Kaskisella on lisäksi kolme uutta kirjaa parhaillaan eri vaiheissa. Tekeillä on kaksi kirjaa, ja viimeksi on syntynyt runoteos Sitten kun olen vanha

Kirja on lempeä, välillä humoristinen ja herttainenkin kokoelma pohdiskelua vanhenemisesta ja vanhuksena tässä yhteiskunnassa elämisestä.

Kaskisen aihe sivuaa rankkoja tosiasioita, mutta ei kajoa niihin kovalla realismilla, vaan sittenkin lämmöllä ja loppusoinnullisen runon laulullisuudella. Vanhuudesta jotakin tietävät osaavat lukea sanoman rivien välistä.

– Heräsin tähän aiheeseen kun tässä vuoden aikana on paljastunut epäkohtia vanhusten hoidossa. Myös omassa lähipiirissäni olen seurannut omien vanhempieni tilannetta.

– Kirjoitin Facebookiin runon Kun olen vanha, ja sain siitä valtavasti vastakaikua. Tajusin äkkiä, että tämä on minulle tosi läheinen ja tärkeä aihe, Kaskinen sanoo.

Kuka?

Syntynyt 15.10.1958, asuu Roihuvuoressa ja Lohjalla

IB-tutkinto Pearson Collegesta Kanadassa. FM Helsingin yliopistosta.

Tehnyt noin 170 runo- ja muuta julkaisua, Lastenmaa-lehden päätoimittaja, kirjoittanut lukuisia virsiä ja hengellisiä lauluja.

Perheeseen kuuluu puoliso kirkkoherra Pekka Kaskinen ja neljä lasta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut