Steinerpäiväkodin historia yllättää – paikalla pantiin olutta yli 100 vuotta sitten

Sakari Nupponen

Aurinkoisen päiväkoti on saanut uutta valoa historian hämärästä. Vaahtoava menneisyys katkesi huonoon bisnekseen 1911.

Tukholmassa menestynyt panimomestari Carl Abraham Robsahm ostettiin 1873 Tammisaareen pelastamaan sikäläistä portteripanimoa. Kun se paloi 1880, hän ei jäänyt odottelemaan, vaan lähti pääkaupunkiin, jossa havaitsi valtavan markkina-aukon: ei yhtään varsinaista portteripanimo.

Ensin hän toimi pari vuotta Villa Kammiossa, jonka nykyosoite on Mannerheimintie 66–68. Seuraavaksi hän rakensi mahtipontisen skottityylisen portteripanimon Villa Taipaleen tontille, jolla sijaitsevat nyt Scandic-hotellit.

Robsahm kuoli 14. helmikuuta 1892, jonka jälkeen tehtaan omistus siirtyi leskelle ja pojalle Carl Abraham Robsahm nuoremmalle. Tehdas meni kuitenkin konkurssiin vuonna 1894 ja huutokaupattiin. Linnamainen rakennus torneineen säilyi Helsingin Apteekkarien Keskus-Laboratorion Medican lääketehtaana 1970-luvulle asti.

Töölö pysyi Robsahmin nimeä kantavan panimon kotipaikkana vuosisadan vaihteeseen.

Vuosina 1895–1901 tehdas toimi Otto Ferdinand Weckströmin johdolla Villa Stengårdissa, suomeksi Kivelässä, jonka nykyosoite on Mannerheimintie 56.

Tällöin se ilmoitteli Helsingin Sanomissa: ”Saatuamme suuremman, viimeisten keksintöjen mukaan tehdyn nerokkaan koneen valmistamme tästedes ainoastaan nk. Englantilaista Imperial Porteria, Extra Imperial Stout, mallasjuomaa, jota nykyisin pidetään etevimpänä, voimakkaimpana ja terveellisimpänä nyt löytyvistä.”

Vuodesta 1901 Robsahm nuorempi jatkoi toimintaa 50 vuodeksi vuokraamallaan Korppaan tilalla. Nykyisen Niemenmäen, Etelä-Haagan ja Pikku Huopalahden rajalla sijaitsi kylän vauraimman talouden päärakennus, Korppaan ratsutila, jolla oli laajat maa-alat ja jopa oma laituri höyryveneelle.

Oluthistorian harrastaja Antti Räty kertoo, että toiminta oli mennä konkurssiin jo vuoden 1908 lopulla, kun oluttehtaan alueiden vuokrat olivat maksamatta. Pojasta ei ollut isänsä veroiseksi oluenpanijaksi ja liikemieheksi. Yhtiö lakkautettiin 1911.

Aurikoisen tehdessä muuttoa 1990-luvun alussa rakennus oli joutunut rappiolle. Rakennusvirasto olisi halunnut purkaa, mutta Museovirasto harasi vastaan. Talo säästyi.

Se oli ollut pitkään tyhjillään, laudat ikkunoissa ja yksi siipi palannut. Sitä ennen kaupungin vuokratalossa oli asunut useita perheitä.

Vanhemmat tekivät talkoita tiloissa, joissa ei näkynyt enää jäänteitä panimotoiminnasta – pikemminkin vain kotitalouskalustoa ja -romua. Kaupunki maksoi kahden miljoonan markan remontin ja päiväkoti on nyt vuokralla.

Alunperin se oli Helsingin ensimmäinen steinerpäiväkoti, joka aloitti toimintansa 1977 White Ladyn talossa Mannerheimintiellä.

Vuodesta 1994 Aurinkoinen on toiminut Pikku Huopalahdessa, Korppaan ratsutilalla ja entisessä panimossa, josta muistuttavat holvikellarit ja viereinen lampi, mistä panimo oli hakenut jäänsä kellariin.

Artikkelia varten on haastateltu oluttoimittaja ja -kirjailija Jussi Rokkaa, olutkeräilijä ja -harrastaja Antti Rätyä sekä erikoistutkija Martti Helmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.