Helsinki Pride joutui vähentämään työntekijöiden määrää puolella – "Toiminta tulisi turvata kuntien ja valtion taholta"

Aapo Siippainen

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistävä Helsinki Pride -yhteisö joutui vähentämään työntekijöidensä määrää yli puolella.

Syynä ovat toiminnanjohtaja Aaro Horsman mukaan liian vähäiset tuet, joita yhdistys saa valtiolta ja kunnilta.

Viime syksynä järjestön työntekijöiden määrä väheni viidellä edelliseen kevääseen verrattuna.

– Avustukset mahdollistivat ainoastaan kaksi vakituista työntekijää. Tämä tuottaa paineita ja ylityötä. Asiakkaidemme hyvinvointi ja oikeusturva on huonontunut liian vähäisen tuen johdosta. Saamme kritiikkiä liian pitkistä jonoista tai yhteydenottoihin vastaamisen viiveestä, Horsma kertoo.

Vuonna 2019 järjestö sai avustuksia 211 000 euroa. Tarve olisi ollut Horsman mukaan 395 000 eurolle. Luvuissa ei ole kesällä järjestettävän Pride-viikon tuotantoa.

–  Avustusvajetta katettiin yli 150 00 euron edestä omalla varainhankinnalla, joka koostuu jäsen- ja lahjoitustuloista sekä erityisesti Pride-viikon tapahtuma- ja kumppanuustuloista, Horsma kertoo.

Yhteiskunnalta tulevan tuen korotukselle on Horsman mukaan todellinen tarve, koska myös viranomaiset ohjaavat asiakkaita Helsinki Priden tukipalveluiden piiriin. Hän sanoo, ettei vastaavaa työtä tee Suomessa kukaan muu. Suurimmat asiakasryhmät ovat sateenkaarinuoret ja turvapaikanhakijat.

– Tuen tarpeessa olevien määrä kasvaa jatkuvasti. Olemme pyrkineet tuomaan esille sateenkaarierityisen työmme tarpeen ja huutavan resurssipulan.

– Asiantuntijajärjestöt paikkaavat suuressa määrin aukkoja yhteiskunnan julkisessa palveluverkostossa ja sen vuoksi, niiden toiminta tulisi turvata kuntien ja valtion taholta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden yhteydenottoja tulee eri puolilta Suomea.

– Pyrimme vastaamaan näihin pyyntöihin vähäisistä resursseista huolimatta sillä tiedämme, etteivät muut toimijat pysty vastaamaan kohderyhmän erityiseen tuen tarpeeseen, Horsma kertoo.

– Onkin kohtuutonta, että pieni järjestö turvaa omalla varainhankinnallaan valtakunnallista tarvetta erityiselle, ammatilliselle tuelle.

Helsinki Priden työntekijät ovat Horsman mukaan yhteisö-, sosiaali- ja nuorisotyön asiantuntijoita. Hän, sanoo että isommalla työntekijämäärällä voitaisiin vaikuttaa muun muassa asiakkaiden mielenterveyteen.

– Tutkimukset osoittavat, että syrjinnän kokemukset ja pelko vaikuttavat radikaalisti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Uusimpana Kouluterveyskysely, jonka mukaan noin 40 prosenttia sateenkaarinuorista kohtaa syrjintää tai seksuaalista häirintää kouluissa ja noin 20 prosenttia henkistä tai fyysistä väkivaltaa kodeissaan.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi myönsi Helsinki Pridelle -yhteisölle aiemmin 40 000 euroa. Korotus oli tälle vuodelle 10 000 euroa, vaikka Pride haki 105 000 euroa.

– Helsingin nuorisotoimelta järjestö hakee tänä vuonna toiminta-avustuksen rinnalle palkkausavustusta, yhteensä 170 000 euroa. Korotus pelkkään toiminta-avustukseen on toivottavasti noin 140 000e.

Helsinki Pride hakee tukia myös Espoolta, Vantaalta ja muista Uudenmaan kunnista.

Priden päärahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva STEA eli entinen Ray.

Helsinki Pride

Helsinki Pride -yhteisö ry tunnetaan parhaiten Helsinki Pride -kulkueesta, joka keräsi viime vuonna noin 100 000 ihmistä Helsingin keskustaan. Kyseessä on paitsi Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma, myös yksi maan suurimmista yleisötapahtumista.

Kulkue on osa Pride-kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaviikkoa.

Yhdistys tunnettiin aiemmin nimellä HeSeta ry. Se perustettiin 1991 ja toiminta-alue on koko Uusimaa.

Toiminnanjohtaja Aaro Horsma kertoo, että toiminnan ytimessä on kuitenkin ympärivuotinen erityistason sosiaali- ja nuorisotyö.

– Pyrimme edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyvinvointia ja oikeuksia.

2010-luvulla järjestö on kehittänyt erityisesti sateenkaarinuorille sekä lhbtiq-turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille kohdennettuja tukipalveluita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut