Kalliolaisravintola on ollut monelle kuin toinen koti – nyt se on rauhallinen kulttuuriväen kapakka

Sakari Nupponen

Joku muistelee kauhulla, kuinka Toverista haettiin juopunutta isää. Joku muistelee kaiholla, kuinka Toverista haettiin lämmintä keittoa.

Take away ei ole uusi juttu, vaan ikiaikaista kaupunkikulttuuria ajalta, jolloin kierrätyskin oli paremmin hanskassa kuin nyt. Soppa annosteltiin jokaisen omaan kannuun.

Toveri on ollut monelle kuin toinen koti. Kalliolaiskirjailija Torsti Lehtinen muistelee, että jopa hänen kastejuhlansa vietettiin Toverissa, koska äiti oli siellä töissä. Siellä vietettiin myös hänen isänsä muistotilaisuus nelivuotiaan Torstin himoitessa pikkuleipiä.

Kaupunkiklassikoksi muodostuneen ”Kun päättyy Pitkäsilta” -kirjan – samoin kuin uusintapainoksen – julkkarit pidettiin juuri tässä ravintolassa.

Ravintoloitsija, toveri Pirjo Rytöniemi työskenteli Toverissa jo silloin kun se tunnettiin Alppimaan-nimellä eli 1970-luvulta alkaen. Hän on asunutkin näillä kulmilla lähes koko elämänsä.

– Faija oli vain sotinut, halusi jäädä Helsinkiin, kouluttautui poliisiksi ja teki portsarin töitä, kuten moni kollegansa. Kun Sillankorvassa vaihdettiin kaikki vahtimestarit naisiksi, hän osti ensin Laatu-Haitin ja sitten Toverin.

Jaakko Rytöniemi (1918-99) ei ollut mikä tahansa konstaapeli ja korpraali, vaan Mannerheim-ristin ritari 176, joka tuhosi kesän 1944 ratkaisevissa torjuntataisteluissa 11 neuvostopanssaria ja vahingoitti useampaa.

Kluuvissa sijainnut legendaarinen Haiti toimi Snellmanninkatu 19:ssa. Alkoholiviranomainen kehotti edellistä omistajaa kiinnittämään huomiota paikan laatuun. Tämä lisäsi Haitiin etuliitteen ”Laatu”.

Ravintola oli muiden muassa kirjailija Pentti Saarikosken kantapaikka.

Puretusta Laatu-Haitista tuli Toveriin kaksi muotoilija Paavo Tynellin lamppua.

Kuusi vuotta sitten Rytöniemen ja kyyppari, toveri Pasi Ahokkaan availlessa paikkaa astui sisään yksi mies ja tilasi oluen. Vähän myöhemmin tuli pariskunta. Pariskunta kiinnitti Ahokkaan huomion pois lamppujen suunnasta kysymysten tulvalla, jotta mies sai rauhassa irrotettua lampun. Toinenkin lamppu olisi varmasti lähtenyt matkaan, ellei ravintolaan olisi tullut lisää asiakkaita.

Pariskunta perusteli runsasta kyselemistään sillä, etteivät olleet koskaan aikaisemmin käyneet Toverissa.

– Enpä viitsinyt sanoa, että muistin kyllä heidän käyneen siellä kerran noin kuukautta aikaisemmin. Tyypillinen lähiöasukas pistää silmään eksyessään Linjoille, Ahokas sanoo.

Rytöniemi kiinnitti huomiota vanhaan huutokauppauutiseen, jonka mukaan lampuista oli maksettu 3 000 euroa kappale. Toinen lamppu on nyt paremmassa tallessa – ei kuitenkaan kellarissa, josta murtovaras kävi sitä penkomassa.

Vielä 1990-luvulla paikan paras asiakas saattoi olla haalariduunari: metallimies tai rakennusmies. Lama vei työt ja miehetkin, jotka joutuivat muuttamaan pois alati kalliimmaksi käyneestä Kalliosta.

Tänään Toveri on rauhallinen kulttuuriväen kapakka. Kantiksia viihdyttää tietoniekka Jukka Harvilahti, joka on pitänyt siellä tietokilpailuja yli 16 vuotta. Jazzin ystävät käyvät kuukausittain jameissa.

Huomio viime viikolta; juuri kun ovet on avattu:

Nuori mies tulee tiskille. Ei tilaa ”keppanaa”, eikä ”jotain ipaa”, vaan luo katseen kylmäkaappiin, lausahtaa: Orvalia!

Luostariolutta, jota tulee Suomeen vain muutama kymmenen laatikkoa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 7. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 8. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 9. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 10. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 11. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 12. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 15. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 15. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.