Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Reaaliaineiden koepäiviä aikaistetaan viikolla – tarkoitus on turvata yo-tutkintojen onnistuminen

Ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäiviä aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen johdosta, tiedottaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kevään kolmannelle tutkintoviikolle sijoitetut reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla tiistaina 17. maaliskuuta ja torstaina 19. maaliskuuta.

Ylioppilastutkintolautakunta päätti aikaistamisesta opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua koronavirustilanteen laajetessa.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä myöntää, että kokeiden aikaistuminen viikolla on haastava tilanne kokelaille.

- Tilannearvio on se, että kolmannella viikolla kokeiden järjestäminen olisi ollut koronavirustilanteen vuoksi jo selvästi vaikeampaa, kouluja saattaisi olla kiinni ja ehkä kokelaitakin sairaana. Siksi päädyttiin tähän ratkaisuun. Tämä oli huonoista vaihtoehdoista paras.

Tähkä muistuttaa, että koska siirto koskee koko ikäluokan kevään abeja, aikaistuminen tulee pisterajoissahuomioonotetuksi luonnollisesti.

- Jos koko ikäluokalla yksi reaaliaineen koe menee keskiarvoa huonommin, niin laudatureja tulee kuitenkin suunnilleen yhtä paljon kuin muinakin vuosina. Tähkä toteaa.

Hän kertoo, että koronavirustilannetta seurataan koko ajan yhdessä viranomaisten kanssa.

Uusi aikataulu kevään ylioppilastutkinnon jäljellä oleville koepäiville on:

ma 16.3 toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

ma 23.3. saamen äidinkielen koe

Tiistain 24. maaliskuuta reaalikoepäivän siirto tiistaille 17. maaliskuuta koskee 19 788 kokelasta ja torstain 26. maaliskuuta reaalikoepäivän siirto torstaille 19. maaliskuuta koskee 23 319 kokelasta.

Muutos tiivistää koeviikkoa osalla kokelaista. Noin 37 prosentilla kokelaista ei ole kokeita peräkkäisinä päivinä tiivistämisestä huolimatta. Yksi peräkkäinen koekerta olisi noin 32 prosentilla, kaksi peräkkäistä koekertaa 22 prosentilla ja kolme peräkkäistä 8 prosentilla kokelaista.

Vain yhdellä prosentilla kokelaista olisi koe jokaisena viitenä koepäivänä.

Kokeiden aikaistaminen muuttaa sekä kokelaiden että lukioiden valmistautumista. Se voi kuitenkin turvata ikäluokan ylioppilaaksi valmistumisen, jos koronavirustilanne Suomessa jatkaa laajenemistaan.

– Reaaliaineiden koepäivien aikaistamisella pyrimme varmistamaan, että kevään ylioppilastutkinnot saadaan suoritettua onnistuneesti kokelaiden turvallisuudesta huolehtien, sanoo tiedotteessa opetusministeri Li Andersson

Mikäli kevään kokeet keskeytyisivät kokonaan, merkittävä osa ylioppilasikäluokasta uhkaisi Anderssonin mukaan jäädä ilman kelpoisuutta hakea erityisesti yliopistoon, millä olisi merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan toiminnalle myös tulevaisuudessa.

Korkeakoulut voivat järjestää valintakokeet suunnitellusti ja saavat käyttöönsä ylioppilaskokeiden tulokset todistusvalintoja varten.