Kauppakeskusjohtaja näkee tilanteen huolestuttavana, ruokakaupoissa täysi hulina – Citymarket-kauppias: "Kukaan ei voi tässä tilanteessa sanoa, että hyötyy jotenkin"

Päivittäistavarakaupoissa käy tällä hetkellä vilske, kun ihmiset käyvät ostamassa varastoihinsa täydennystä. Citymarket Eastonissa on täysi tohina päällä perjantaina aamupäivällä.

– Kaikesta selvitään. Onneksi olemme varautuneet tähän jo kaksi viikkoa ja meillä on tavaraa melko hyvin. Toki aina voi joitakin tuotteita voi loppua hyllystä, kukaan ei voi varautua siihen etukäteen mitenkään, Citymarket Eastonin kauppias Mika Timonen kertoo kiireen keskeltä.

Hänen mukaansa kaupasta ostetaan nyt paljon vessapaperia, säilykkeitä, hapankorppua ja näkkileipää. Lisäksi on ostettu paljon jauhelihaa ja iskukuumennettua maitoa, kauramaitoja, ja kaikkea sellaista, mikä kestää pitkään.

Päivttäistavarakaupat tekevät ehkä nyt hyvää tulosta, mutta Timonen ei voi iloita siitä.

– Kukaan ei voi sanoa tällaisessa tilanteessa, että hyötyy jotenkin. Emme tiedä, mihin suuntaan tämä menee ja millainen tilanne on ensi ja seuraavilla viikoilla, Timonen kertoo.

– Noudatamme äärimmäistä varovaisuutta henkilökunnassa, eikä pienelläkään flunssalla päästetä töihin. Kyllähän se kuormittaa nykyistä porukkaa melko paljon, hän jatkaa.

Koronavirus ja hallituksen suositus peruuttaa yli 500 hengen yleisötilaisuudet on vaikuttanut kielteisesti kauppakeskusten arkeen. Helsingin Uutiset soitti torstaina Itiksen kauppakeskusjohtajalle Christoffer Jansénille

– Olisi valhe sanoa, ettei koronavirus vaikuttaisi arkeemme. Näemme vaikutuksia asiakaskäyttäytymisessä ja -virroissa jonkin verran. Sille ei voi mitään. Suomi seuraa Eurooppaa, olemme viikon jäljessä jos vertaa Ruotsiin tai muuhun Eurooppaan. Tänään ollaan menty samaan suuntaan kuin muutkin maat, Jansén sanoo.

– Kauppakeskuksissa näemme tilanteen huolestuttavana. Seuraamme läheltä, mikä tilanne on ja toivomme, ettei mitään isompaa ei synny.

Itiksessä on lisätty siivousta niillä pinnoilla, jotka on koettu tärkeimmiksi puhdistaa. Myös kauppiaita ja ravintoloita on ohjeistettu ja hygieniatasoa on entisestään nostettu.

– Isompaa paniikkia ei saisi syntyä, mutta totta kai ihmiset reagoivat tähän. Tarkkoina ja varuillaan meidän kaikkien on oltava, hän muistuttaa.

Jansén ei usko siihen, että kauppakeskus suljettaisiin kokonaan. Kuitenkin hallituksen suositukset voivat vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

Hallitus tiedotti eilen, että pääministeri kutsuu koolle parlamentaarisen neuvottelun toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi. Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. Se tarkoittaisi myös mahdollista kauppakeskusten sulkemista.

– Kauppakeskusten sulkeminen vaikuttaisi talouteen niin rajusti, että siinä vaiheessa tilanteen täytyy olla jo todella vakava, jos sellaisia päätöksiä tulee, Jansén sanoo.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut