Kontulaan oma pelastusasema – Hälytysten vasteajat eivät toteudu, kärjessä sairaanhoitotehtävät

Sanna Jompero

Kontulaan tullaan rakentamaan oma pelastusasema, sillä Kontulassa on alueita, joita ei tavoiteta ohjeiden mukaisessa ajassa.

– Kontulan Lirokujalta on alustavasti varattu tontti pelastusasemalle, mutta virallista päätöstä rakentamisen aloittamisesta ei ole tehty. Toivomme, että pääsisimme aloittaa rakentaminen noin vuonna 2023, toteaa vs. pelastusjohtaja Jari Korkiamäki Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

Kontula kuuluu vasteajoiltaan ykkös- eli kiireellisempään hälytysluokkaan. Ensimmäisen yksikön tulisi saapua "punaiselle ykkösalueelle" kuudessa minuutissa hälytyksestä. Tällä hetkellä vasteaika ei toteudu. Vuosina 2016–2018 tavoiteajan mediaani eli keskiluku oli hieman alle seitsemän minuuttia.

– Aika ei ole hirveän paljon yli, mutta on kuitenkin. Kontula on myös alue, joka kasvaa huomattavasti ja sinne on koko ajan tulossa lisää väestöä. Me emme katso ainoastaan nykyhetkeä, vaan myös pitkälle tulevaisuuteen, Korkiamäki kertoo.

Kontulan uusi asema ei tulisi korvaavaan mitään muuta pelastusasemaa, vaan olisi oma asemansa ja täydentäisi nykyistä asemien verkostoa. Kontulan lähimmät pelastusasema ovat nykyisin Malmi ja Mellunkylä.

– Uudella pelastusasemalla pystytään nopeuttamaan palvelua Kontulan ympäristöön.

Pelastuslaitosta Kontulassa työllistävät tällä hetkellä eniten ensivaste- eli sairaanhoitotehtävät.

Pelastuslaitos saapuu paikalle, mikäli ambulanssiyksikkö ei sinne ensimmäisenä ehdi ja antaa ensihoitoa sekä odottaa ensihoitoyksikön saapumista paikalle. Vuosina 2013–2017 näitä pelastusyksikköjen ensivastetehtäviä oli keskimäärin 86 vuodessa.

Toiseksi eniten oli liikenneonnettomuuksia, vuosittain keskimäärin 37. Rakennuspaloja oli keskimäärin 33 vuosittain, muita paloja 25.

Ennen Kontulaa uusi pelastusasema tullaan rakentamaan kiireellisempänä Konalaan, jonne uusi asema valmistunee vuonna 2023. Aseman toiminta käynnistyy väliaikaisissa tiloissa jo vappuna, mikäli kaikki muutostyöt saadaan tehtyä.

Helsingin pelastuslaitos on esittänyt kaupungille 10-vuotissuunnitelmansa neljän uuden pelastusaseman rakentamisesta Helsinkiin.

Kontulan ja Konalan jälkeen vuorossa ovat todennäköisesti Tapanila ja Vuosaari. Kaikilla näillä alueilla vuosina 2016–2018 vasteaikojen mediaani oli yli seitsemän minuuttia.

– Olemme esittäneet kaupungille suunnitelman, jolla pyritään paikkaamaan nykyisiä puutteita, Korkiamäki toteaa.

Malmin huonokuntoinen pelastusasema tullaan rakentamaan uudelleen nykyiselle paikalleen.

Asukasmäärä, rakennettu pinta-ala ja onnettomuudet vaikuttavat

Pelastuslaitoksille on koko maassa asetettu vasteajat eli ajat, joiden puitteessa ensimmäisen pelastusyksikön tulisi olla hälytyksen saatuaan paikalla.

Suomi on jaettu neliökilometrin suuruisiin alueisiin (1–4), joilla kaikilla on omat vasteaikansa.

Riskit ykkösluokan alueella on arvioitu suurimmiksi, nelosessa pienimmiksi.

Vasteajat alueilla 1–3 ovat 6–20 minuuttia. Alueelle 4 aikaa ei ole määritelty.

Riskiluvun muodostumiseen vaikuttavat asukasmäärä, rakennettu pinta-ala ja sattuneet onnettomuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.