"En enää koskaan haluaisi nähdä näitä lapsia ja kynttilöitä" – Tapanilassa nuoren kuolemaa surevat asukkaat aikovat rakentaa itse aidat junaradan ympärille

Kaisa Paastela

Tapanilan junaraiteet ylittävälle sillalle Fallkullantielle ei ole toistaiseksi luvassa korotettuja kaiteita.

Siltarakentamisen projektinjohtaja Eero Sihvonen kertoo, että asia on kaupunkiympäristön toimialalla selvittelyssä yhdessä Väyläviraston kanssa.

Tapanilassa junaraiteilla sattui tiistaiaamuna traaginen tapahtuma, jossa ihminen menehtyi. Helsingin Uutisten tietojen mukaan menehtynyt oli yläasteikäinen nuori.

Henkilö ei kuitenkaan päätynyt raiteille junaradan ylittävältä sillalta. Myös Seunalankujan varressa on matala aita, jonka toisella puolella kulkee raide.

Radan suojaaminen aidoilla on puhuttanut alueella jo vuosikausia Tiistai-iltana alueen asukas kutsui Facebookin kautta kaikkia yhteisiin talkoisiin, joissa tarkoituksena on rakentaa aidat aseman ympärille. Hän kertoi saaneensa jo useita muita mukaan, tarkoituksena oli mennä paikalle keskiviikkoiltana.

Asukkaan julkisen päivityksen mukaan hän on kohdannut liian monta kertaa sen hetken, että "jonkun lapsi voi niin pahoin, että hieman jalkaa nostamalla astui kotikylämme junaradalle, junan alle aivan liian matalan aidan yli".

– Rakennetaan Tapanilan aseman ympärille sellainen aita, että sen yli ei vain astuta. Me ei varmasti poisteta ongelmaa, mutta me annetaan pari sekuntia lisää miettimisaikaa, lapsille.

– Jännä nähdä kuinka moni teistä lähtee huomenna mukaan. Jännä nähdä kuinka kauan kaupungilla kestää purkaa aidat. Jännä nähdä saadaanko me mitään aikaiseksi. Mutta! Mä en enää koskaan haluaisi nähdä näitä lapsia ja kynttilöitä, mies kirjoitti tunteellisessa päivityksessään.

Helsingin Uutisten tavoittama asukas kertoo, ettei halua asian henkilöityvän itseensä. Hän toteaa, että päivitystä on jaettu jo satoja kertoja, mikä kertoo asian tärkeydestä monille.

Kuva: Suoja-aidat rakennettiin Tapanilan aseman ympärille

Eero Sihvonen sanoo, että hänen tiedossaan on yksi tapaus, jossa junan alle on hypätty varsinaisesti sillalta. Raiteille pääsyä on vaikeaa ja mahdotontakin kokonaan estää.

– Kyllähän laiturialueelle on aina vapaa pääsy ja siellä menee nopeita junia. Ja vaikka koko Tapanilan alue olisi aidattu korkein suoja-aidoin, paikkoja on silti muuallakin, Sihvonen toteaa.

Hän korostaa ymmärtävänsä täysin asukkaiden huolen ja esimerkiksi vanhempien huolen lapsistaan. Tapanilassa on viime vuosina menehtynyt monta ihmistä raiteille ja joukossa on ollut myös useampi nuori.

Eero Sihvosen mukaan selvityksessä on se, voitaisiinko sillalle tehdä kevytrakenteinen korotus.

– Raskaamman aidan tekeminen vaatisi ehkä olemassa olevien siltarakenteiden osittaista purkamista ja olisi satojen tuhansien remontti. Se pitäisi sitten miettiä, kannattaako sellaista tehdä ennen kuin silta tulee peruskorjausikään, Sihvonen sanoo.

– Myös siltojen kunnossapidossa on kovat paineet käyttää annetut rahat tehokkaasti, tämä on meille vaikea asia, Sihvonen muistuttaa ja viittaa myös siihen, että jos yksi paikka saa korotetut kaiteet suojaverkoin, niin vaaditaanko samaa pian myös muualle ja esimerkiksi moottoriteitä ylittäville silloille.

HU kertoi Tapanilan sillasta viime vuoden helmikuussa. Kaiteiden korotus on edelleen vireillä. Kuva: Sanna Jompero/arkisto

Oman lisänsä asiaan tuo Tapanilan sillan ulkopuolella oleva lippa, joka suojaa radan ajojohteita. Sihvosen mukaan kaupungilla ja Väylävirastolla on eri näkemyksiä siitä, mille taholle lipan huolto ja kunnossapito kuuluu.

– Jos sinne rakennetaan korkea aita, niin lippaan ei pääse käsiksi enää ollenkaan.

Fallkullantien sillan kaiteiden korottaminen oli ehdotuksena mukana OmaStadi-budjetoinnissa, mutta se ei saanut riittävästi kaupunkilaisten ääniä viime syksynä, jotta se olisi edennyt jatkoon.

Eero Sihvosen mukaan henkilövahinkojen estämiseen voisi pohtia myös raiteiden kulunvalvontajärjestelmää, joka antaa hälytyksen kun havaitsee jonkun liikkuvan raiteilla. Tieto menisi veturinkuljettajalle, joka voisi hidastaa junaa ajoissa. Tällaisen järjestelmän tuominen Tapanilaan olisi Väyläviraston vastuulla.

Mielenterveyspalvelujen parantaminen ja niiden kohdentaminen on puolestaan sosiaali- ja terveystoimen vastuulla. Tapanilan alueen nuorisotyöntekijät ovat valmiina kohtaamaan nuoret tapahtuneen tiimoilta ja lisäksi alueen koulussa on HU:n saaman tiedon mukaan annettu kriisiapua oppilaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 7. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 8. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 9. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 10. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 11. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 12. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 15. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 15. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.