Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Guess, Ray Ban, Ivana Helsinki... Silmälasien merkkikehyksistä löytyi liikaa nikkeliä – Tukes velvoitti optikkoliikkeet pyytämään ne takaisin kuluttajilta

Terveydelle vaarallista nikkeliä vapautui liikaa lähes puolesta Tukesin testauttamista silmälasikehyksistä.

Mukana oli muun muassa Calvin Klein, Ray Ban, Guess ja Ivana Helsinki -merkkisiä kehyksiä.

Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto velvoittaa silmälasikehyksiä myyneitä yrityksiä poistamaan ne lainvastaisina myynnistä. Yritysten on myös pyydettävä kehykset takaisin kuluttajilta.

Tukes testautti yhteensä 21 kehysmallia, jotka ostettiin useilta suomalaisilta optikkoliikkeiltä. Testausmenetelmä oli Euroopan standardointikomitean hyväksymä.

– Testausten perusteella yhdeksästä kehysmallista vapautui liikaa nikkeliä, kertoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Anneli Pärnänen

Tukes määräsi markkinoilta poistettavaksi viisi Instru Optiikka Oy:n ja kolme Specsavers Finland Oy:n kehysmallia.

Yrityksiä velvoitettiin myös pyytämään kyseiset tuotteet pois kuluttajilta.

Markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät Tukesin Markkinavalvontarekisteristä

Palautusmenettelyyn määrätyt silmälasikehykset voi palauttaa myyntiliikkeeseen.

Kaikki palautettavat kehysmallit ovat metallisia. Instru Optiikalla ne koskevat Calvin Kleinin, Bvlgarin, Ray Banin, Burberryn ja Guessin tiettyjä malleja.

Specsavers Finlandilla palautus koskee Disney Cinderellan, Ivana Helsingin ja DAY 17 Birger et Mikkelsenin tiettyjä malleja.

Nikkeli on yleisin allergisen kosketusihottuman aiheuttaja, minkä vuoksi EU:n kemikaalilaki rajoittaa sen käyttöä ihon kanssa kosketukseen tarkoitetuissa esineissä, kuten silmälasikehyksissä.

– Silmälasikehyksestä vapautuva nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa pysyvän herkistymisen nikkelille, eli nikkeliallergian. Nikkeli voi aiheuttaa jo pieninä määrinä nikkeliallergiselle kosketusihottumaa, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Nikkeliallergisen on vältettävä ihokosketusta sellaisiin metalleihin, joista vapautuu nikkeliä. Nikkelin liukenemista on rajoitettu silmälasinkehysten lisäksi muun muassa koruissa, vaatetuksen napeissa ja vetoketjuissa.