Toimialajohtaja: "Entisellä Malmin kentällä lennetään luvattomasti" – Ilmailijat uskovat, että koneet nousevat Malmilta jopa vielä pari vuotta

Timo Hyvönen uskoo, että Malmin kentällä lennetään jopa vielä parikin vuotta. Päivi Tuovinen

Anniina Virtanen

Malmin lentokentällä ilmailu jatkuu yhä kentän vuokrasopimuksen irtisanomisesta huolimatta. Malmin lentokentän ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kertoo, että kentän käyttö on ollut alkuvuonna erittäin vilkasta. Helmikuun karkauspäivänä kentällä lennettiin lähes 80 operaatiota.

Vuonna 2019 Malmin lentopaikalla tehtiin kaikkiaan 33 806 lentoonlähtöä, laskeutumista ja läpilaskua, mikä on enemmän kuin edellisvuonna.

– Tänäänkin siellä on ollut jo 36 operaatiota ja iltaa myöten määrä kasvaa, kun koululennot alkavat, Hyvönen vastaa perjantaina iltapäivällä.

Lentokentän käyttäjien sekä yhdistyksen näkemyksen mukaan lentokenttää voidaan yhä käyttää, koska asia on lainmukaisessa käsittelyssä.

Lentotoimintaa Malmin lentopaikalla ylläpitävällä Malmin lentokenttäyhdistyksellä on edelleen voimassaoleva lentopaikan pitolupa sekä ympäristölupa. Ne ovat yhdistyksen mukaan mahdollistaneet toiminnan jatkamisen.

– Traficom on ainoa viranomainen, joka voi sulkea lentokentän pysyvästi, Hyvönen sanoo.

Helsingin Uutiset kysyi kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aholta kommentteja liittyen Malmin lentokentän käyttöön.

– Entiseen Malmin lentokenttään, hän korjaa.

– Kaupungin kanta on selkeä. Vuokrasopimus on loppunut vuodenvaihteessa ja siihen olisi pitänyt lentämisen loppua. Se, että lentäminen jatkuu, on laitonta ja luvatonta, Aho jatkaa.

Kaupunki ei kuitenkaan voi fyysisesti mennä estämään lentokentän toimintoja, vaan asia etenee juridisia väyliä. Ilmailun jatkuminen on viivästyttänyt alueen suunnittelu- ja rakentamistavoitteiden toteuttamista.

Kaupunki on irtisanonut vuoden 2018 lopulla Malmin lentokentän vuokrasopimuksen päättymään viime vuoden loppuun.

– Yhdistyksellä on siten ollut irtisanomispäätöksen jälkeenkin runsaasti aikaa toimintojensa alasajoon, kaupunkiympäristölautakunnan lausunnossa todetaan.

Lentokenttäyhdistys on nostanut kanteen kaupunkia vastaan Helsingin käräjäoikeuteen viime joulukuussa ennen vuokrasopimuksen päättymistä.

– Siinä kyse on maanvuokralain neljännestä pykälästä, jossa mainitaan, että jos vuokrasopimuksessa on kohtuuton ehto, se täytyy jättää huomioimatta. Vuokrasopimus on tehty lentokenttäkäyttöön ja sen irtisanomisaika on yksi kuukausi, se on kohtuuton, Hyvönen toteaa.

Kaupungin tavoitteena on käynnistää rakentaminen 2020-luvun alussa kaavarunkoalueen eteläosasta Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden kaava-alueilta.

Kaupunkiympäristön lausunnossa todetaan, että ilmailutoiminnan jatkuminen aiheuttaa aikatauluriskin, joka voi viivästyttää rakentamisen aloittamista. Kaupungin olisi pitänyt saada Malmin lentokentän alue kaupungin omaan hallintaan ja käyttöön suunnitellusti tänä vuonna 1. tammikuuta alkaen. Näin oltaisiin voitu aloittaa asuinalueen suunnittelu- ja rakentamistavoitteiden limittäminen ja toteuttaminen.

Malmin lentokentän ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen on hyvin odottavaisin mielin siinä, että Malmin lentokentän toiminta jatkuu normaalisti vielä tulevaisuudessakin.

– Kaupunki nosti vastakanteen Lentokenttäyhdistystä vastaan. Näyttää lupaavalta, että todennäköisesti vielä pari vuotta siellä lennellään, kun tietää käräjäoikeuden käsittelyajat, Hyvönen sanoo.

Sekä Malmin lentokentän ystävät ry ja Lentokenttäyhdistys ovat hakeneet ja saaneetkin uusia jäseniä kiistan myötä. Malmin lentokenttäyhdistyksen hallitukseen haetaan nykytilanteen vuoksi enemmän lakiosaamista kuin lentopaikan ylläpidon osaamista, kuten aiemmin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut