Aivoinfarktin saanut Toivo, 73, on kävellyt jo yli 13 kilometriä robotin avulla – "Viisi vuotta sitten en päässyt ylös sängystä"

Anniina Virtanen

Helsinkiläinen Toivo, 73, sai aivoinfarktin vuonna 2014. Muisti ja puhekyky säilyi, mutta vasemman puoleinen halvaus teki Toivon liikuntakyvyttömäksi.

– Viisi vuotta sitten en päässyt ylös sängystä, hän sanoo.

Nyt Toivo kulkee jo ilman apuvälineitä kotonaan. Vaikka aivoinfarktista on jo aikaa, kuntoutuksessa on tapahtunut jälleen edistystä. Toivo pääsi enismmäisten joukossa käyttämään Oulunkylän kuntoutuskeskukseen hankittua kävelyrobottia.

– Kynnysten ylittyminen on helpottunut. Kävelyrytmi ja tasapaino ovat parantuneet ja lihakset voimistuneet, hän kertoo kävelytreenin jälkeen.

Robotti liikuttaa kuntoutujan jalkoja juoksumatolla, jolloin liikeradat ja lihakset voimistuvat. Tavallisesti kävelyharjoituksiin on tarvittu kaksi fysioterapeuttia, jotka tukevat henkilöä ja liikuttelevat kuntoutujan jalkoja.

Viime syksynä Oulunkylän kuntoutuskeskuksen Lokomat-kävelyrobotti on ensimmäinen Uudellamaalla ja koko eteläisemmässä Suomessa.

Lokomat-kävelyrobotti auttaa neurologisessa, etenkin aivoverenkiertohäiriöpotilaiden kuntoutuksessa.

Robotti liikuttaa kuntoutujan jalkoja juoksumatolla juuri sen verran kuin tarvitaan, ja vähitellen liikeradat ja lihakset voimistuvat.

Tavallisesti esimerkiksi aivoinfarktin jälkeisen kuntoutuksen ensivaiheessa kävelyharjoitukseen tarvitaan kaksi fysioterapeuttia, jotka tukevat henkilöä ja siirtävät jalkoja. Robotin suurin hyöty onkin kuntoutusvaiheen akuutissa vaiheessa.

Kun kuntoutus on edennyt pidemmälle, voidaan siirtyä käyttämään robotisoitua painonkevennyslaitetta, joka tukee ja keventää kävelyharjoituksissa.

Robottien hankkiminen on suuri investointi, mutta pitkässä juoksussa se tuo säästöjä yhteiskunnalle.

Oulunkylän kuntoutuskeskuksen 15 fysioterapeutista neljä koulutettiin kävelyrobotin käyttöön. Kun Hus ja Helsinki alkavat ohjata lisää avh-kuntoutujia Oulunkylään, kävelyrobotilla voi parhaimmillaan olla käyttöä 8–10 kertaa päivässä.

Fysioterapeutit ovat jo nyt huomanneet kävelyrobotin hyödyt.

– Nyt kävely edistyy nopeammin niiden kuntoutujien kohdalla, jotka ovat käyttäneet kävelyrobottia, Oulunkylän kuntoutuskeskuksen fysioterapeutti Jenni Sundvall sanoo.

Silti Oulunkylän kuntoutuskeskus tahtoo tehdä vielä tieteellistä tutkimusta kävelyrobotista. Tarkoituksena on selvittää robotisoidun kävelykuntoutuksen hyöty, eli vaikutukset AVH-kuntoutujien kävelyyn, toimintakykyyn ja elämänlaatuun.

Toivolla on suuri motivaatio pitää kuntoa yllä. Hän käy noin kerran viikossa kävelemässä kävelyrobotilla. Lisäksi hän käy muun muassa kuntosalilla.

– Täytyy tehdä niin paljon kuin pystyy. Aion käydä kävelyrobotilla niin kauan kuin rahat siihen riittävät, Toivo naurahtaa.

Toivo on kuntoutunut omakustanteisesti. Oulunkylän kuntoutuskeskuksen toimitusjohtaja Katja Ilvonen kertoo, että Husin ja Helsingin kaupungin kautta tulevilla kuntoutujilla kävelyrobotin käyttö sisältyy kuntoutukseen, eikä siitä laskuteta erikseen kaupunkia tai kuntoutujaa.

Muokattu 11.3. 8.39: Jenni Sundvall on Oulunkylän kuntoutuskeskuksen fysioterapeutti, ei Fysiolinen, kuten jutussa aiemmin luki.

Aivoverenkiertohäiriö

Suomessa aivoverenkiertohäiriön sairastaa vuosittain noin 25 000 henkilöä.

Heistä arviolta 7 000 hyötyisi robottiavusteisesta kuntoutuksesta.

Alueelliset erot kuntoutuksen tasossa ovat suuria.

Perinteisessä fysioterapiassa päästään noin 150–350 askeleeseen yhdellä terapiakerralla.

Robotisoitu kävelykuntoutus mahdollistaa 1 500–3 000 askelta.

Oulunkylän kuntoutuskeskus on veroja maksava säätiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka käyttää kaikki tuottonsa toimintaan ja sen kehittämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 2. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 3. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 4. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 5. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 15. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 13. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 14. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 15. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.