Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeuden päätös: Lentomatkustajilla ei oikeutta korvaukseen yli vuorokauden viivästyksestä – oikeusriidasta 35 000 euron lasku

Helsingin hovioikeus on antanut tänään tiistaina tuomion, jossa katsottiin, että kantajina olleella kolmella lentomatkustajalla ei ollut oikeutta saada Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen 261/2004 perustuvaa vakiokorvausta lentoyhtiö Finnairilta lennon viivästyksestä johtuen.

Lentomatkustajien lento Helsinki-Vantaan lentokentältä oli peruuntunut ja matkustajat pääsivät korvaavalla lennolla päämääräänsä Kiinan Chongqingiin yli vuorokauden myöhästyneinä.

Matkustajat olivat vedonneet viivästykseen ja vaatineet Finnairilta korvausta noin kahden vuoden ja kahden kuukauden kuluttua peruuntuneen ja viivästyneen lennon jälkeen.

Hovioikeus katsoi, että matkustajien olisi myös mainittuun asetukseen perustuvia korvauksia saadakseen tullut reklamoida viivästyksestä Finnairia kohtaan kohtuullisessa ajassa.

Kun matkustajat eivät olleet reklamoineet viivästyksestä mainitussa ajassa, heillä ei ollut oikeutta vaatimiinsa korvauksiin. Poikkeusta tästä reklamaatiovelvollisuudesta ei asiassa katsottu olevan. Matkustajien kanne Finnairia kohtaan hylättiin.

Matkustajatmäärättiin maksamaan Finnairille 2 800 euroa lentoyhtiön oikeudenkäyntikuluista käräjillä ja 5  040 euroa hovioikeudessa. Lisäksi heidän omat oikeudenkäyntikulunsa olivat tuomion mukaan yli 27 000 euroa. Näin oikeusriita tuli lopulta maksamaan matkustajille noin 35  000 euroa.

Asian ovat ratkaisseet hovioikeudenneuvokset Jukka Kontio, Kristina Isaksson ja Tea Kangasniemi Valmistelijana on toiminut hovioikeuden esittelijä Ville A. Saarinen Ratkaisu on yksimielinen.