Teetkö etätöitä? Jos sattuu tapaturma, sitä ei ehkä korvatakaan työnantajan vakuutuksesta

Monet etätyötä tekevät yllättyvät, kun etätyössä tapahtuvia tapaturmia korvataankin suppeammin kuin työpaikalla sattuneita.

Useat työnantajatkaan eivät tiedä työtapaturmavakuutuksen ehdoista, jotka rajaavat monia etätyöpäivien vahinkoja korvausten ulkopuolelle.

Vahingot ja tapaturmat etätyöpäivinä ovat yleistyneet. Työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2018 työolobarometrin mukaan noin kolmannes suomalaisista kertoo tekevänsä etätöitä vähintään satunnaisesti.

Uuden työaikalain odotetaan vielä lisäävän etätöitä.

Etätöiden yleistymisen kasvu näkyy vakuutusyhtiöissä, kertoo LähiTapiolan Vahinkovakuutuksen korvauspalveluiden lakimies Teemu Kastula

– Työtapaturmavakuutuksesta haetaan yhä enemmän etätyöpäivän aikana sattuneista vahingoista korvauksia. Työnantajille ja työntekijöille tulee välillä yllätyksenä, että usein joudumme toteamaan, että vahinko on sattunut etätyöpäivän aikana, mutta sellaisissa oloissa, joissa sitä ei korvata, Kastula kertoo tiedotteessa.

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen eli työnantajien on vakuutettava työntekijänsä sillä. Vakuutuksesta maksettavat korvaukset on määrätty laissa.

Etätöissä työtapaturmavakuutus kattaa vain työtehtävässä sattuneet vahingot.

Etätyö on tyypillisesti tietokoneella tehtävää toimistotyötä, jossa sattuu vähän vahinkoja. Kastulan mukaan suurin osa vahingoista sen sijaan aiheutuu, kun henkilö tekee kotonaan jotain muuta kuin itse työtä.

– Tyypillisiä etätyöpäivän vahinkoja ovat esimerkiksi liukastumiset kotona ruokatauolla tai ulkoillessa. Siksi etätyön vahinkoja tulee harvoin korvattavaksi työtapaturmavakuutuksesta, Kastula sanoo.

Laki rajaa korvausehdot etätöiden tapaturmista suppeammiksi kuin työpaikoilla muun muassa siksi, että työnantaja ei juuri voi vaikuttaa etätyön työturvallisuuteen.

Työpaikalla työtapaturmavakuutuksen turva on hyvin kattava. Se korvaa työssä ja myös laajasti työpaikan alueella sattuneita vahinkoja.

Liukastumisesta etätyöpäivänä kotona ruokatauolla villasukat jalassa voi seurata leikkausta vaativa polven kierukkavamma. Kuka tällöin vastaa korvauksista?

– Jos työnantajalla ei ole työtapaturmavakuutuksen liitännäistä vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutusta tai erityistä etätyövakuutusta, niin korvaukset maksaa Kela, vastaa Kastula.

Kelan korvaustaso on kuitenkin selvästi työtapaturmavakuutusta alhaisempi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut