"Rajoja ja rakkautta": Espanjanvesikoira Nenen leikkitoverit vaihtuvat tiuhaan – Helsingissä koirapäiväkodit ovat vielä harvinaisia verrattuna Tukholmaan

Koirahotellimajoituksessa oleva englanninspringerspanieli Lykke tulee häntä heiluen vastaan, kun astuu merihakalaisen koirapäiväkodin ovista sisään. Ehkä Sebastian Lindström ja Rasmus Korhonen ovat muutaman kuukauden aikana jo tottuneet siihen, että koirat saavat tervehdykset ensimmäisenä, sitten vasta ihmiset.

Kaksikko avasi tammikuussa Merihakaan Helsinki Dog District-koirahoitolan, joka tarjoaa päivähoitoa, hotellimajoitusta ja pian myös koulutusta. Eläintenkouluttaja Mari Tammenkoski palkattiin vahvistamaan tiimiä. Tammerkoskella on kokemusta ongelmakoirakoulutuksesta.

– Meillä molemmilla oli ollut tämä ajatus jo pidemmän aikaa päässämme. Kerran pelasimme yhdessä biljardia ja se tuli puheeksi. Lopetimme toimistotyömme ja ryhdyimme yrittäjiksi, Lindström tiivistää.

Molemmille koirapäiväkodin perustaminen oli hyppäys tuntemattomaan, mutta kummankin aiempi ammattiosaaminen oli yrityksen perustamisessa hyödyksi.

Ennen yrityksen perustamista he tekivät Helsingin alueella markkinatutkimuksen. He selvittivät, millainen tarve koirapäiväkodille Helsingissä on, kaivataanko enemmän päivähoitoa vai pidempiaikaista hoitoa ja missä hoitolan kannattaa sijaita.

– 400 vastaajasta 90 prosenttia vastasi, että ovat kiinnostuneita koirahotellista ja 50 prosenttia koirapäiväkodista. Meillä on kuitenkin alkuvuodesta alkaen ollut tasaisesti molempia, Lindström sanoo.

Markkinatutkimus myös paljasti, että Kampista itään ei ole lainkaan koirapäiväkoteja. Lännestä ja kantakaupungista niitä kyllä löytyy.

– Koirapäiväkoteja alkoi ilmaantua Suomeen enemmän vuoden 2016 jälkeen. Niitä tulee koko ajan lisää, mutta tuskin pääsemme koskaan samaan tilanteeseen, mikä Ruotsissa tai Iso-Britanniassa on. Siellä koirapäiväkoteja on joka paikassa, Lindström sanoo.

Lindström ja Korhonen toteavat, että Suomessa on pitkään vallinnut kulttuuri, jossa koira on laitettu hoitoon lähipiirille.

– Pikkuhiljaa ihmiset ovat alkaneet lämmetä sille ajatukselle, että oma koiran voi jättää myös vieraalle hoitoon, Korhonen sanoo.

He ovat huomanneet asennemuutoksen, jossa koiran hyvinvoinnin eteen halutaan koko ajan tehdä enemmän. Joku saattaisi kyseenalaistaa koirapäiväkotien käytön toteamalla, että koiraa ei kannata hankkia, jos sille ei ole tarpeeksi aikaa.

– On ymmärrettävää, että elämäntilanteet muuttuvat ja joskus halutaan enemmän omaakin aikaa tai halutaan lähteä reissuun, Korhonen sanoo.

Lindströmin mukaan pääasiallisesti omistajat haluavat viedä koiraansa koirapäiväkotiin sosiaalistettavaksi tai aktivoitumaan. Hoitojakson jälkeen koirat ovatkin melko usein niin väsyneitä, että rojahtavat kotonaan sohvalle.

Koirapäiväkodissa miehet pyrkivät tekemään kaiken koirien ehdoilla. Se näkyy myös siinä, että he sanovat koiran omistajalle, jos koira ei millään sopeudu hoitolan arkeen.

– Vaikka uutena yrittäjänä onkin vaikea sanoa 'ei' uusille asiakkaille, haluamme, että koirilla on täällä hyvä olla, Lindström sanoo.

Koira-asiakkaat jaotellaan niille sopiviin pienryhmiin ja niiden kanssa on koko ajan joku läsnä – jopa öisin. Omaan "yksiöönsäkin" pääsee vetäytymään muulloinkin kuin öisin ja ruokaillessa, jos koira siltä vaikuttaa.

– Tämä on ikään kuin luksusloma koiralle. Toki täällä on rajoja, mutta myös paljon rakkautta, Korhonen sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut