Itäkeskuksesta puuttuu yhä hotelli – hostellitasoista majoitusta löytyy hieman yllätävältäkin taholta

Anniina Virtanen

Itäkeskukseen on tullut viime vuosikymmeninä paljon uusia palveluita, mutta edelleenkään kattavaa hotellitarjontaa ei ole muutamaa majoitushuoneistoa lukuun ottamatta.

Keskolla oli Hansasillan kohdalla suunnitteluvaraus vuoden 2013 loppuun, johon se suunnitteli Itäväylän päälle rakennettavaa hotelli-, liike- ja elokuvakeskusta (HU 14.11.14).

Lopulta YIT ja Kesko pitivät rakentamista liian kalliina ja vetäytyivät hankkeesta.

– Itäväylän päälle ei olla toteuttamassa hotellitornia 2013 kaavan mukaisesti, mutta käynnissä oleva Itä-Helsingin keskusta -kilpailu saattaa tuottaa uusia hotellimahdollisuuksia. Se on tässä vaiheessa spekulaatiota, Itä-Helsingin aluearkkitehti Mikko Näveri sanoo.

Kilpailun toiseen vaiheeseen on valittu neljä ehdotusta. Jatkoon valitut ehdotukset ovat Helsinki East Village, Jalan jaloin, Itis Siti ja Itä-Helsingin Glokaali.

Näveri myös paljastaa, että rakennettavaan Jokerikortteliin metroaseman bussiterminaalin paikalle, on mahdollisesti tulossa hotelli. Muita hotellihankkeita Itäkeskukseen ei ole tiedossa.

Itäkeskuksessa sijaitseva näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris avaa pikkuhiljaa oviaan suuremmalle yleisölle. Majoitusmahdollisuuksista ei monikaan vielä tiedä.

Iiris-keskuksesta löytyy 40 huonetta, jotka ovat alun perin tarkoitettu näkövammaisten kuntoutujien käyttöön, mutta nykyisin kaikki huoneet eivät ole aina siinä käytössä.

– Etenkin viikonloppuisin ja heinäkuussa meillä olisi kapasiteettia tarjota huoneita muillekin, Iiris-keskuksen majoituspäällikkö Seija Viitanen sanoo.

Hän kokeili huoneiden myyntiä viime syksynä Booking.com-palvelun kautta ja pohtii nyt, miten myynti kannattaa jatkossa järjestää.

Iiris-keskuksen majoitus on saanut asiakkailta kehuja sen hyvästä sijainnista. Itäkeskukseen kulkee metro ja autollakin sinne pääsee suuria väyliä pitkin.

Hotellitason palvelua Iiriksessä ei ole, ja siksi Viitanen luokittelisikin Iiriksen hostellitasoiseksi majoittumiseksi. Huoneet ovat esteettömiä ja majoittumisella tuetaan näkövammaisten hyväksi tehtävää työtä.

Seija Viitanen ei pitäisi kilpailua mörkönä, koska Iiris pystyy erottautumaan eettisyydellään muista isoista hotelliketjuista, jos sellainen Itäkeskukseen jossain vaiheessa tulisi.

– Monella vastuullisuus ja eettisyys on valinnoissa tärkeää tänä päivänä. Toki meidän täytyy tiedottaa asiakkaita, jotta ei tule yllätyksenä, millaiseen paikkaan he tulevat, hän sanoo.

Vaikka Iiris ei ole perinteinen majoituspaikka, hostellin asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita näkövammaisuudesta ja näkövammaisten kohtaamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aluksi muinaisjäännöksiä ei kunnioitettu, nyt ne jätetään rapistumaan – Antti Kekki on ottanut Patolan juoksuhaudat hoitoonsa
 2. Kuva: Koivusaaren metroaseman halkeamille löytyi 3 syytä – "En halua olla jälkiviisas"
 3. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 4. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 5. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 10. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 11. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 12. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 13. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 14. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 15. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.