Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisperheet lukitsevat asuinaluevalintansa ennen lapsen kouluikää – Tutkimus: suomenkieliset välttelevät tiettyjä alueita

Helsingin vauva- ja taaperoikäisistä lapsista asuinaluetta vaihtaa vuosittain 20–25 prosenttia. Tämän jälkeen perheiden muuttohalukkuus laskee asteittain. Kaupungin tieto- ja tutkimusyksikkö tutki perheiden muuttoja vuodesta 2005 vuoteen 2014.

– Näyttää vahvasti siltä, että lapsiperheet pyrkivät valitsemaan asuinalueensa selvästi ennen lasten kouluikää ja pysyttelevät tämän jälkeen aloillaan, todetaan viime lokakuussa julkaistussa kaupunkitiedon Kvartti-verkkolehdessä.

Pkkulapsiperheiden muuttoliikkeessä on havaittavissa myös varsin selkeitä toisia alueita torjuvia ja toisia suosivia piirteitä.

Ne oppilaaksiottoalueet, jotka sijaitsevat matalimman tulo- ja koulutustason alueilla, menettivät suomenkielisiä alle kouluikäisiä lapsia systemaattisesti koko 9 vuoden tarkastelujakson ajan. Poikkeuksen muodostaa Myllypuron oppilaaksiottoalue, jolle on rakennettu paljon uusia perheasuntoja etenkin niin sanottuun puu-kaupunkikylään.

Tutkijat muistuttavat, että kun toisia alueita systemaattisesti vältellään ja toisia suositaan, erkanevat alueiden sosiaaliset rakenteet pikkuhiljaa toisistaan, ja alueiden väestön eriytyminen ja koulujen toimintaympäristöjen eriytyminen vahvistuvat. Kouluja ja asuinalueita kehitettäessä pitäisikin kiinnittää huomiota juuri pienten lasten perheisiin.

Lue myös:Lähikouluun jatkossakin kotiosoitteen mukaan – Helsingin kaavailema oppilaaksiottouudistus laimeni palautevyöryn jälkeen